Eerste klasse B (zaterdag)-Alles wat het voetbalspel zo aantrekkelijk maakt, ontbrak afgelopen weekend op sportpark ’t Duyfrak. Wat een mooie streekderby had moeten worden eindigde in een fantasieloze tweestrijd. Alleen scheidsrechter Duindam wist het duel nog enige kleur te geven. De leidsman strooide met kaarten met als dieptepunt het wegzenden van GHC-trainer Dennis Olman. ,,De wedstrijd is verziekt door de arbiter”, aldus de woedende trainer.

Terwijl het zonnetje scheen, regende het stuiterballen in Valkenburg. Door de slechte gesteldheid van het hoofdveld slaagden beide teams er amper in een fatsoenlijke aanval te produceren. Beide teams grossierden in balverlies wat een negatieve uitwerking had op de amusementswaarde. Met het publiek als grote verliezer legden beide teams bij een 2-2 gelijkspel de wapens neer. Valken ’68 trainer Wendt beet op z’n lippen, collega Olman ergerde zich groen en geel aan het warrige optreden van de leidsman.

Terwijl Valken ’68 nog enkele punten nodig heeft voor handhaving in de eerste klasse B knokt GHC voor lijfsbehoud. Na de puntendeling tegen Valken ’68 (2-2) gloort er weer een sprankje hoop op de Vliet. De rode lantaarn is overgedragen aan Voorschoten ’97 dat een plak slaag kreeg bij AVV Swift (4-0). ,,Ik roep al weken dat we niet onaardig spelen maar we hebben de wind even niet mee. We hebben vandaag met tien spelers tegen twaalf tegenstanders gespeeld”, foeterde Olman. De trainer doelde op de dominante rol van de arbiter en het voortijdig wegzenden van rechterverdediger Shurdien Narcisio. Hij zou in de ogen van de arbiter de bal tweemaal met de hand beroerd hebben. Het leverde de Leidse speler tweemaal een bekeuring op en daarmee uitsluiting van de wedstrijd. De bezoekers genoten op dat moment van een 0-2 voorsprong. In de twintigste minuut had GHC’er Bart van der Weyden brutaal de score geopend en even later profiteerde Soufiane Boukhidous van wanorde in de Valkenburgse defensie. Het wegzenden van Narcisio gaf het duel nieuw elan want uit de strafschop die volgde scoorde Sven Boonstoppel de aansluitingstreffer (1-2).

Na de theepauze wisselde Olman de onzichtbare Ozan Demirbas voor routinier Jeffrey Rutten. De bonkige spits was te laat aanwezig door een file onderweg en moest derhalve genoegen nemen met een plekje op de reservebank. Niels van der Burg, Michael de Roode (beide geschorst) en Martijn van Leeuwen (op eigen verzoek spelend bij de reserves) ontbraken eveneens in de Leidse troepenmacht. Ondanks de numerieke meerderheid slaagde de thuisclub er niet GHC pijn te doen. De bezoekers bleven met speels gemak overeind en wisten via Lammers en Rutten zelfs nog enkele kansen te creëren. Aan Valkenburgse zijde kreeg Rens van Klaveren twee enorme mogelijkheden om de score gelijk te trekken. Nadat de spits eerder had gemist was het in de 73e minuut alsnog bingo. Valken ’68 voerde de druk op waarbij Lars van Bommel vaak de aanjager was. Zijn voorzet bereikte Van Klaveren die GHC-goalie Danny Mooyman kansloos liet (2-2).

Met de finish in aantocht gingen beide teams zich steeds meer irriteren aan arbiter Duindam. De opbrengst van een middagje voetbal bestond uit zes gele en twee rode kaarten. ,,Als we het elftal compleet hadden gehad, dan zouden we hier gewonnen hebben”, stelde een teleurgestelde Olman. Collega Wendt hield zich op de vlakte. Gezien het spelbeeld kon hij vrede hebben met een puntendeling. Misschien nog wel belangrijker waren de mooie berichten vanaf sportpark de Duinwetering. Zoon Emiel bleek die middag het ongenaakbare Katwijk de eerste nederlaag te hebben toegebracht. Met twee goals was Wendts zoon de gevierde man in een streekderby waar wel de vinken vanaf vlogen.

Scoreverloop Valken’68 – GHC 2-2 (1-2). 20e minuut Bart van der Weyden 0-1, 30e minuut Ozan Demirbas 0-2, 37e Sven Boonstoppel penalty 1-2, 71e Rens van Klaveren 2-2.Opstelling Valken’68: Erwin van der Nagel, Sander van Duijn, Lex Heemskerk, Thomas Paauw(86e Jeroen Haasnoot), Johan Le Van, Erwin de Ridder, Dico Schaap, Jaber Akhriff, Lars van Bommel, Rens van Klaveren, Sven Boonstoppel.

Opstelling GHC: Danny Mooyman, Shurden Narcisio, Tim Gonlag , Daniel Maaskant, Marvin Sloos, Bart van der Weyden, Prins Sandhu(72e Houssain Bezzai), Michael van Voorthuijzen, Elroy Lammers, Ozan Demirbas(46e Jeffrey Rutten), Soufiane Boukhidous.