Eerste klasse B (zaterdag)- De winterpauze als moment van bezinning. In een week waarin trainer Gerard de Geus zijn afscheid aankondigde moest Valken ’68 opnieuw een nederlaag slikken. Titelkandidaat Nootdorp had weinig moeite met de dolende Valkenburgers (3-0). De grote vraag is wat er moet gebeuren op sportpark ’t Duyfrak nu het degradatiespook steeds prominenter in beeld komt.

Valken ’68 acteerde op sportpark ’s Gravenhout als een tandeloos monster. Zonder de sterkhouders Mark van der Plas, Erwin de Ridder, Sander van Duijn, Corstiaan Paap en de broertjes Haasnoot slaagden de bezoekers er nimmer in een stempel op de wedstrijd te drukken. De belangrijkste wapenfeiten waren een open kans voor Rens van Klaveren en een listig afstandsschot van Sven Boonstoppel. Na de derde goal van plaaggeest Aimen Said ging het duel als een nachtkaars uit. Nootdorp speelde de wedstrijd zakelijk uit terwijl Valken ’68 alles in het werk stelde om de schade niet nog groter te laten worden. ,,We speelden vandaag noodgedwongen in een ander systeem, 3-5-2. In de pauze hebben we het anders neergezet en kregen we de grootste kans van de wedstrijd. Die gaat er niet in waarin we zelf de deksel op de neus krijgen. Zonde”, aldus Boonstoppel.

Vertrek

De nederlaag volgt na een week waarin hoofdtrainer Gerard de Geus bekend maakte na één seizoen de club alweer te verlaten. Enkele maanden geleden liet de Rotterdammer nog dolblij te zijn met zijn nieuwe liefde. Halverwege het seizoen moet reeds de conclusie worden getrokken dat de warmte in de relatie ontbrak met elkaar door te gaan. Volgens het persbericht dat de club deze week uitgaf  ‘ontbrak het aan een klik’ terwijl De Geus zelf repte over ‘gebrek aan bezieling’ bij een deel van de spelersgroep. Het zegt iets over de temperatuur in het doorgaans rustige Valkenburgse voetballandschap.

Na afloop van de wedstrijd had de Geus weinig behoefte het achterste van zijn tong te laten zien. Met korte antwoorden probeerde hij lastige vragen te ontwijken. Of project de Geus in het voorjaar met lijfsbehoud kan worden beëindigd begint echter steeds twijfelachtiger te worden. Toch ziet Boonstoppel nog voldoende perspectief. ,,Het is zeker geen gebrek aan kwaliteit. Veel duels waren we de bovenliggende partij maar toch gingen we onderuit. Het is nu vooral een kwestie van gebrek aan vertrouwen binnen het elftal. Teveel dingen gaan daardoor mis.”

Onmachtig

Valken ’68 mocht overigens van geluk spreken dat de gevaarlijke aanvalslinie van de thuisclub slordig met de kansen omsprong. Met enkele katachtige reflexen wist goalie Erwin van der Nagel een grotere nederlaag te voorkomen. Na de vroege openingstreffer van Aimen Said leek collega-spits Nick Sleeking het duel al vroeg in het slot te gooien. Met kunst en vliegwerk wisten Dico Schaap en Robin Noort de bal van de lijn te halen. Na de theepauze leek Valken ’68 zich op te richten totdat Gillian Pieper alle Valkenburgse hoop aan diggelen schoot (2-0). Waarna opnieuw Said even later de eindstand op het scorebord zette. Aan de gezichten van de spelers viel af te lezen dat er nog veel moet gebeuren om het tij te keren. ,,We gaan nu de winterstop in en dat precies op het goede moment. Daarna gaan we volop punten pakken en gaan we ons handhaven als eersteklasser”, aldus een strijdbare Boonstoppel.

Opstelling: Van der Nagel, Noort (86. Jasper van Klaveren), Heemskerk, De Mooy, Binnendyk, Schaap, Boonstoppel, Van Rijn, Rens Van Klaveren, Van Delft (74. Vooys) en Van der Toorn (86. Disseldorp).

Interview met trainer De Geus: