Eerste klasse B (zaterdag)-De machtsstrijd in de eerste klasse B duurt voort. Swift en Sportlust ’46 gaan de komende weken uitmaken wie rechtstreeks promoveert naar de hoofdklasse. Na het Paasweekend stappen de Valkenburgers in de bus naar Amsterdam. Zaterdag jl. maakten de soldaten van Andries Wendt reeds kennis met de kracht van Sportlust’46. Na een aardige openingsfase moest Valken ’68 in de tweede helft alle zeilen bijzetten om de schade beperkt te houden (0-3).

Een paar minuten na de verliespartij tegen Sportlust ’46 roken de spelers Mark Kabelaar, Sander van Duijn en Jaber Akrif een sigaretje. De teleurstelling druipt van de gezichten. De opbrengst van de laatste drie duels bedraagt slechts één punt. ‘We gingen pas voetballen na die rode kaart van Rens van Klaveren’, zegt Kabelaar. ‘Ongelooflijk’, vult Akrif aan. Toegegeven, Sportlust ’46 heeft een solide elftal – de Woerdense ploeg incasseerde pas dertien goals – maar de wijze waarop de thuisclub tegenstand bood, gaf te denken. Pas na een halfuur ontstond er serieus gevaar voor de kooi van goalie Fabian Jaarsveld. Van Klaveren kwam er te laat achter dat hij vlak voor het vijandige doel een vrije schietkans kreeg aangeboden. Sportlust ’46 gaf haar prooi diverse keren de tijd om op te krabbelen maar was vlak voor de theepauze alsnog meedogenloos. Uit een hoekschop kopte verdediger Maarten Cieremans de openingstreffer binnen (0-1).

Na de verplichte rustpauze zakten de Valkenburgers steeds verder weg in het eigen moeras. Het spel oogde chaotisch en de laatste linie, zonder Arjan en Jeroen Haasnoot, was een bron van twijfel. In de 56e minuut sloegen de bezoekers opnieuw toe. Nick van Baaren testte de vuisten van doelman Erwin van der Nagel waarna invaller Mitch van der Vlist de bal in de rebound alsnog in het doel werkte. Nadat arbiter Switser in eerste instantie had afgefloten voor buitenspel keurde hij het doelpunt alsnog goed. De woede aan Valkenburgse zijde leverde doelman Van der Nagel een bekeuring op en trainer Andries Wendt een verbale berisping. De verdubbeling van de score had een verlammend uitwerking op de thuisclub. Rens van Klaveren ontving na een onbesuisde actie zijn tweede gele kaart en Martijn Jansen tekende na een prachtige aanval voor de derde Woerdense treffer. Even leek het erop alsof Valken ’68 afstevende op een grote nederlaag maar de paal en slordig afwerken van de titelkandidaat brachten redding. Cieremans kreeg nog een vrije schietkans en een vrije trap werd in de slotminuut knap gekeerd door Van der Nagel.

Project Wendt op ’t Duyfrak in Valkenburg nadert de afrondingsfase. De Noordwijkse trainer haalde de voorbije seizoenen het maximale uit de spelersgroep met promotie naar de eerste klasse als hoogtepunt. Handhaving lijkt zeker al treffen de Valkenburgers de komende weken nog enkele sterke tegenstanders. Na Swift staan ook nog lastige potjes tegen Deltasport (thuis) en ARC (uit) op het programma. Wendt heeft er vertrouwen in dat zijn formatie boven de rode streep gaat finishen. Hij kon echter niet ontkennen dat tijdens het komende vrije weekend nog wat huiswerk gedaan moet worden. Om daarna met een goed gevoel afscheid te nemen van de dorpsclub die hij, na twee promoties, terug wist te brengen op de regionale voetbalkaart.

Opstelling Valken’68: Erwin van der Nagel, Sander van Duijn (60e Mark Kabelaar, Lex Heemskerk, Thomas Paauw, Johan Le Van, Dico Schaap (66e Lennard van der Ham), Lars van Bommel, Erwin de Ridder, Rens van Klaveren, Jaber Akhriff, Sven Boonstoppel(66e Phinney Disseldorp).

Scoreverloop Valken’68 – Sportlust’46 0-3 (0-1). 37e minuut Maarten Cieremans 0-1, 56e minuut Mitch van der Vlist 0-2, 64e Martijn Jansen 0-3.

En Andries Wendt in de nastoot: