Eerste klasse B (zaterdag)- Valken’68 leek genoeg wisselgeld te hebben om zorgeloos richting het einde uit te buiken, maar Andries Wendt gaf eerder al aan dat nog wat puntjes wenselijk zouden zijn. Na vier nederlagen op rij kwam er nog een verliespartij bij en dat kwam de promovendus duur te staan. Forum Sport, Nootdorp en Voorschoten’97 wonnen en laten Valken’68 ondertussen achter zich. Zo ook ARC dat op sportpark Zegersloot met 2-0 de baas speelde. Uitzichtloos is de situatie allerminst, want het verschil is slechts drie punten met de nummer zes. Daarbij komt dat Valken’68 met Forum Sport en Voorschoten’97 nog twee ploegen treft, die ook nog niet veilig zijn. Toch is bezorgdheid op zijn plaats.

Op sportpark Zegersloot waren de belangen voor de beide regioclubs groot en dat was gedurende de gehele wedstrijd merkbaar. ARC en Valken’68 proberen weg te blijven van een p/d-plek, die straks verplicht tot nacompetitie voor lijfsbehoud. Het leidde tot ‘bibberbenen’, slordig spel en paniekvoetbal. Aanvankelijk ging ARC daar het beste mee om en was Youri Looyestijn al vroeg in de tweestrijd dichtbij een treffer. De lat stond bij zijn vrije trap succes in de weg.

De vertrekkende Jaber Akhrif kon dit keer zijn stempel niet drukken
De vertrekkende Jaber Akhrif kon dit keer zijn stempel niet drukken

De beste kans was in de openingsfase weggelegd voor Daan van Leeuwen, die teveel tijd nam om iets te bedenken, oog in oog met Van der Nagel. Bij dit moment, maar bij herhaling in het vervolg van de bol van de spanning staande wedstrijd, vond de kritische aanhang dat ARC te besluiteloos te werk ging. Dat was ook de spijker op de kop en overigens van kracht voor de beide teams. Gezien het belang van een overwinning en de spanning daarop werd bravoure en overtuiging in de acties met kleine letters geschreven.

 
Gaandeweg ging Valken’68 meedoen en werden Sven Boonstoppel en Lars van Bommel ook gevaarlijk namens de bezoekers. Juist toen er evenwicht was ontstaan, bracht Arjan Haasnoot zijn ploeg in de problemen. Al vroeg zag hij geel en na ruim een halfuur vergreep hij zich andermaal opzichtig aan Van Leeuwen. Valken’68 moest door zijn tweede gele kaart door met tien man. Toch kwam Van Bommel nog in de buurt van de 0-1, maar dit keer raakte hij de lat namens de gasten.

 
Na de rust drong ARC meer aan en kwam de voorsprong op het scorebord, nadat Stefan den Horder Bryan van Delft een niet te missen kans bood. De thuisploeg kreeg daarna tal van mogelijkheden om de numerieke meerderheid uit te buiten, maar de accuratesse was ver te zoeken. Valken’68 bleef lang in leven en op de counter gokken op de gelijkmaker, maar in de slotfase viel de deur in het Valkenburgse slot via invaller Luuk Samsom. Dat doelpunt werd uitbundig gevierd door de Alphense formatie. Logisch ook, want ARC is ook nog allerminst veilig. Zo speelt ARC volgende week uit bij Swift, de grootste titelkandidaat. De Amsterdammers zijn thuis nog immer ongeslagen en in de derde periode staan er negentien punten op de teller uit zeven duels.

Aandachtige Valkenburgers, waaronder voorzitter Jaap Janssen, ogen bezorgd
Aandachtige Valkenburgers, waaronder voorzitter Jaap Janssen, ogen bezorgd

Valken’68 zit voor het moment in zwaar weer, maar kan bij een overwinning in Voorburg volgende week ook zomaar klimmen naar plek zeven. Na afloop zat Wendt dan ook niet in zak en as, maar gaf wel in alle eerlijkheid aan dat zijn uiterlijk vertoon niet geheel strookt met wat er in hem om gaat.

,,Dit is niet het plaatje wat je voor ogen hebt. We hebben lange tijd een goed seizoen gedraaid, maar komen dus nu toch in de problemen. Ik denk dat we het tegen ARC niet verkeerd hebben gedaan. Zij bleven na onze niet al te slimme rode kaart hetzelfde spelen en we bleven zo vrij eenvoudig overeind. Ze speelden het in de tweede helft ook niet goed uit en zo konden we blijven hopen op een beter resultaat. Wij hadden nog twee man voorop na die rode kaart en zij bleven achterin met vier man staan. Op een zeker moment hebben we nog een mannetje hogerop gezet. Het zegt wel iets over de angst van ARC. Ik was dan ook niet onder de indruk van ze. Maar goed, we staan met lege handen en zij hebben er drie bij.”

Wendt heeft het idee dat zijn ploeg toch kan overleven. ,,In principe is er nog niet eens zoveel veranderd. We hebben nog steeds een zege nodig en die moet ons weer op een veilige plaats brengen. Tegen het einde van de competitie krijg je rare uitslagen en is het ook de vraag of er handen worden geschud tussen de trainers. Deltasport bijvoorbeeld gaf tegen ons gas vorige week en kennelijk gaven ze er nu de brui weer aan gezien de uitslag tegen HBOK. De vlieger van steun van anderen gaat voor ons niet op, want Forum Sport en Voorschoten’97 zitten in hetzelfde schuitje. Het is wel jammer dat Voorschoten’97 die Van der Zwaan heeft binnengehaald. Als je naar de stand kijkt, weet je wat ik bedoel. Ze hebben meer dan tien punten achter gestaan op ons. Gun het hem van harte hoor, maar als wij maar niet de dupe worden.”

ARC-Valken’68 2-0 (0-0). 53. Van Delft 1-0, 90.+3 Samsom 2-0. Scheidsrechter: Noordhoek. Toeschouwers: 300.
ARC: Du Chatinier, Nagtegaal, Prins, Van Maarseveen, Bruijnink, Ruinard, Emaangoun (66.De Heij), Den Horder (74.Zeryouh), Van Leeuwen (41.Samsom), Looyestijn, Van Delft.
Valken’68: Van der Nagel, Heemskerk (25. Van Duijn), Paauw, Haasnoot, Le Van, Schaap (78.Paap), Van Bommel, De Ridder, Van Klaveren (54.Kabelaar), Akhrif, Boonstoppel.

 

Foto’s: met dank aan Gerrit van der Nagel