Hoofdklasse B (zaterdag) – ,,Spijkenisse uit is voor ons altijd een lastige tegenstander. Vorig seizoen verloren we er nog kansloos met 3-0. Natuurlijk kenden we als FC Rijnvogels met twee zeges een droomstart van dit voetbalseizoen. Maar Spijkenisse wilde natuurlijk na de eerste thuisnederlaag tegen Noordwijk niet voor de tweede keer met lege handen komen te staan voor het eigen thuispubliek. Toch verlieten we met een 0-3 uitzege na negentig minuten het speelveld. Daar had ik vooraf blind voor getekend, zeker als je weet dat Spijkenisse thuis vorig seizoen veel betere resultaten had dan uit”, aldus de trotse aanvoerder van FC Rijnvogels, Sander van der Horst.

Dat betekent dat FC Rijnvogels met 9 uit 3 (10-1) op doelsaldo lijstaanvoerder is in de hoofdklasse B zaterdag met Ter Leede en Noordwijk op doelsaldo een goede tweede en derde. Voor de Duin- en Bollenstreek is bij deze seizoenstart maar één kreet denkbaar: ‘Go with the flow’. Van der Horst: ,,Het mooiste is dat we tegen Spijkenisse echt geen enkele kans hebben weggegeven. Het was FC Rijnvogels dat deze wedstrijd controleerde. Nooit gedacht dat het zo gemakkelijk zou gaan. Met de komst van enkele nieuwkomers zijn we duidelijk verder dan vorig seizoen. Als er nu iets niet loopt in het veld dan kan trainer Hein van Heek wisselen zonder aan speelkracht in te boeten.”

Dat die nieuwelingen direct of in de basis staan of invallen, is voor trainer Van Heek belangrijk. Want voor deze wedstrijd kon hij geen gebruik maken van vleugelspits en doelpuntenmaker vorige week, Martin Onderwater, vanwege rugklachten. Hij werd perfect vervangen door de van Quick Boys overgekomen Jaco van der Bent die in het laatste kwart weer door Gert Labots, een andere nieuwkomer, werd vervangen. Zo miste de eveneens gekomen spits Martijn Tjoen-A-Njoek zelfs de gehele voorbereiding door een enkelblessure en viel de imponerende nieuwkomer Wouter Soomer in de eerste competitiewedstrijd geblesseerd uit. Dan is ook Orlando Ouwehand, trouwe steun en toeverlaat in de verdediging, nog geblesseerd. ,,Die nieuwe gasten pakken het perfect op. We hebben hiermee een selectie met veel mogelijkheden”, aldus de aanvoerder van FC Rijnvogels.

FC Rijnvogels heeft ook de ongekroonde koning van de assist in haar gelederen, Rob Zandbergen. Van der Horst: ,,Hij heeft in drie wedstrijden al vier assists en één doelpunt, ook nog een beslissende, achter zijn naam staan. Tegen Spijkenisse was het weer raak want uit zijn zeer scherp aangesneden vrije trap, een ‘Schönetje’, kon Mitchel Beijersbergen de 0-1 binnen koppen. En dan wetende dat Zandbergen vleugelverdediger is. Als hij zo doorgaat, speelt hij oud-voetballer en ook back Wim Suurbier uit de statistieken van de meeste assists gevende verdediger van het seizoen.”

Maar dat na zijn blessure van de oefenperiode FC Rijnvogels weer over een echte spits met een neusje voor de goal beschikt, heeft Tjon-A-Njoek laten zien. ,,In de tweede helft zorgde hij met een typische spitsengoal voor de 0-2. En dat hij kort voor tijd zijn penalty gestopt zag nadat Labots was neergelegd binnen de zestien, het zij zo. Op dat moment hadden we de 0-3 al in de knip. Een schot van nieuwkomer Pepijn Kooij, die nu in de basis stond, verdween via de rug van een speler van Spijkenisse achter hun doelman. Voor ons telt die voor Pepijn, wat de statistieken ook weergeven”, vertelde Van der Horst met een stralende glimlach.
Deze stand op de ranglijst, welke supporter van FC Rijnvogels heeft deze nu niet als screensaver op zijn of haar laptop of computerbeeldscherm geplaatst, houdt aanvoerder Van der Horst ook duidelijk met beide benen op het kunstgras van sportpark De Kooltuin: ,,We bekijken het echt van wedstrijd tot wedstrijd. We hebben immers niet een ploeg die een tegenstander voetballend negentig minuten lang haar wil op kan leggen. Maar nu wonnen we onze persoonlijke duels, hadden we weinig weggegeven en heeft keeper Peter Messemaker bijna niet beslissend hoeven in te grijpen.”

Opvallend was dat vorig seizoen FC Rijnvogels uit meer punten (19) vergaarde dan thuis (17). Daar ligt nu voor de altijd kalm reagerende trainer Van Heek van FC Rijnvogels de uitdaging om komende zaterdag wat aan te doen in de thuiswedstrijd tegen XerxesDZB. Die ploeg heeft de draai nog niet echt gevonden met drie punten uit drie wedstrijden. En waar vorig seizoen thuis verdienstelijk met 2-0 van XerxesDZB werd gewonnen, is ook Van der Horst de uitwedstrijd van toen zeker niet vergeten: ,,Het was één van onze eerste uitwedstrijden in de hoofdklasse en waar wij het spel bepaalden, counterde die lastige ploeg ons met 5-2 van het veld af. Maar we bekijken het van zaterdag tot zaterdag waarbij het wel belangrijk is dat deze selectiespelers, ook alle nieuwkomers, optreden als één groep. Dat geeft zoveel energie en dat stralen we ook zeker uit op het veld. Volgende week zaterdag om ongeveer 16.15 uur weten we meer.”