Het afgelopen jaar promoveerde zowel het eerste als het tweede team van Valken’68. Beide ploegen draaien driekwart seizoen later op het hogere niveau probleemloos mee. ,,Eigenlijk is de doelstelling al bereikt”, stelt assistent-trainer Jaco van Staalduinen.

De 48-jarige rechterhand van hoofdcoach Andries Wendt doet met het tweede elftal in de reserveklasse 1A volop mee in de strijd om de titel. ,,Het was de bedoeling om erin te blijven. Maar met Lisse 2 en Sportlust 2 gaan we nu uitmaken wie er kampioen wordt. Over drie weken moeten we tegen Lisse en ook Sportlust en Lisse ontmoeten elkaar nog. Het kan alle kanten op. Wij hebben al wel het geluk een prijs op zak te hebben. We wonnen de eerste periodetitel, dus we gaan sowieso de nacompetitie in. En met het eerste elftal zit het ook wel goed. Dat is gewoon een stabiele middenmoter. De laatste acht wedstrijden is er niet meer verloren. De komende weken moeten we wel tegen de nummers één tot en met vier, maar de voorsprong op DSO, dat op een nacompetitieplek staat, is twaalf punten. En ik zie het niet gebeuren dat DSO dat even goed gaat maken.”

Jaco van Staalduinen

Van Staalduinen, in het dagelijks leven inkoper van bloemen op de veiling in Honselersdijk, heeft wel een verklaring voor het succes van de Valkenburgse club. ,,Ik denk dat Valken nog nooit zo’n sterke selectie heeft gehad. In het tweede elftal lopen zes of zeven spelers die eerder steeds in het eerste speelden. Elk jaar melden zich bij ons spelers van Noordwijk 2, Quick Boys 2 of Rijnvogels 2. En ze komen niet voor het geld. Want wij betalen geen cent. Als een speler belt wordt dat ook als eerste al gezegd. En toch komen ze. Volgens mij omdat bij ons het eerste en tweede alles samen doen. Het is één grote groep. We trainen samen, gaan samen uit eten, gaan met elkaar op trainingskamp en als er een uitje is gaan we ook met de hele selectie. Zo zijn we bijvoorbeeld met z’n allen naar de Heineken Experience geweest. Het zijn dus geen aparte groepen van zeventien of achttien man. De sfeer is gewoon heel goed. Je ziet dan ook dat iedereen graag in het tweede wil spelen. En in dat elftal lopen echt heel wat spelers die moeiteloos in het eerste kunnen meedraaien. Dat is de laatste weken ook wel gebleken. Er zitten nu nogal wat spelers in de lappenmand. Zo gingen er dit weekend vier spelers van twee met het eerste mee. En dat ging niet ten koste van het resultaat.”

Bij de samenstelling van de twee teams is Van Staalduinen nauw betrokken. ,,De samenwerking met Andries is perfect. Ik zit ook altijd op de bank bij het eerste en Andries denkt net zoveel aan het tweede als aan het eerste. Wat dat betreft is hij makkelijk. Afgelopen zaterdag ging hij met één verse wissel weg en wij met twee. Na onze wedstrijd zouden dan twee jongens die al gespeeld hadden zich nog bij één melden. Geen probleem. Ik kan het ook goed met Andries vinden. Jammer dat hij weggaat, maar ja: daar ga ik natuurlijk niet over.”
Met Gerard de Geus, de opvolger van Wendt, heeft Van Staalduinen reeds kennisgemaakt. ,,We hebben al regelmatig contact gehad. Dan gaat het vooral over nieuwe spelers. Komend seizoen komt Robbert van Delft over van FC Rijnvogels en daarnaast hopen we nog een paar spelers aan te trekken. In onze gesprekken komt Gerard als een gedreven trainer over.”

Van Staalduinen startte zijn trainerscarrière ooit bij Roodenburg. ,,Dat was oorspronkelijk mijn club. Ik heb daar in de A-regionalen gespeeld, toen nog op hoog niveau. We zaten onder meer bij ADO en Sparta ingedeeld. Later heb ik ook bij LFC en HVZ, de Heineken-club, gespeeld. Uiteindelijk belandde ik weer bij Roodenburg, in het zaterdagelftal, en daar ben ik na drie jaar gestopt. Vanwege hernia-problemen. Toen ben ik er trainer geworden. Daarna ben ik nog, met een onderbreking van twee jaar bij SJZ, in totaal zes jaar bij Rijnsburgse Boys trainer geweest. En vervolgens kwam Valken. Het tweede elftal was net gedegradeerd: een mooie uitdaging. We werden meteen kampioen, ongeslagen, en wonnen de beker. Geweldig!”
En ook nu timmert Van Staalduinen dus met zijn team weer nadrukkelijk aan de weg. ,,Het is hoe dan ook al een geslaagd seizoen. Maar daarnaast is het ook hartstikke leuk om hier te werken. Ik heb het heel goed naar m’n zin.” Aan een andere club denkt hij dan ook niet. ,,Mocht het ooit zover komen dan moet het wel een club zijn waar iets te bereiken valt, een club met ambitie.”

Nagekomen bericht: gisteravond haalde Valken’68 2 in tegen Quick Boys 3. Aanvankelijk leek het geheel en al mis te gaan voor Van Staalduinen en de zijnen. De Katwijkers kwamen met 0-2 voor, maar halverwege was het alweer gelijk. Niet ver voor tijd trok Valken’68 alsnog aan het langste eind met 3-2. Corstiaan Paap (ex-QB), Dick van der Toorn en Lennard van der Ham scoorden voor de thuisploeg. Valken’68 greep daarmee de macht in hun klasse!