Speelt FC Rijnvogels zich definitief veilig? Komt de inhaalrace van Voorschoten’97 en GHC op tijd en kan Valken’68 iets uitrichten tegen een mogelijke kampioensploeg? En een dag later dan. Komt FC Boshuizen weer meer in de buurt van de top vijf? Een rondje langs de velden met de glazen bol.

 

ZATERDAG
HOOFDKLASSE B
FC RIJNVOGELS-SHO
Het komende duel is voor de Rijnvogels toch wel van belang om na het gelijkspel tegen Noordwijk en het verlies tegen RVVH weer eens het zoet der overwinning te gaan proeven. In deze twee wedstrijden werden er vijf punten verloren die het uitzicht op het linkerrijtje enigszins vertroebelden. Weliswaar geen man overboord maar het wordt wel even oppassen geblazen om de marge tussen de gevarenzone niet kleiner te laten worden. Een van de teams die zich nog lang niet veilig weet maar zich de laatste weken langzamerhand na twee opeen volgende overwinningen naar boven werkt is de komende opponent uit Oud Beijerland. In de heenwedstrijd werd in de slotfase een 2-0 zeker lijkende overwinning uit handen gegeven (2-2). Slotfases lijken in dit seizoen voor de Vogels een trauma te worden. Vaak werden er punten verspeeld ook al leek een goed resultaat binnen handbereik. Tegen SHO zal moeten blijken of de thuisclub dit fobie van zich af kan spelen. De mannen van Hein van Heek hebben bewezen voor geen enkele tegenstander onder te hoeven doen ook al kwam dit niet altijd in de uitslagen naar voren. Tegen Steeds Hooger Oud Beijerland zal het moeten bewijzen dat het een goede middenmoter in haar eerste seizoen in de hoofdklasse is.
EERSTE KLASSE B
GHC-HVC’10
GHC zorgde voor een geweldige paassurprise van door Deltasport met 4-0 terug naar Vlaardingen te sturen. Een uitslag die niemand tevoren had durven te voorspellen. Is dit de boost die de Vlietbewoners nodig hebben om in de laatste vijf wedstrijden de broodnodige punten te vergaren? Punten die het keihard nodig heeft om rechtstreekse degradatie of eventuele P/D wedstrijden te ontlopen? Deze bevlieging kwam misschien net op tijd. Aanstaande zaterdag komt HVC ’10 op bezoek. Een opponent die wellicht nog een rol van betekenis in de derde periode wil gaan spelen maar in Leiden op een behoorlijke portie tegenstand kan gaan rekenen. In de heenwedstrijd werden de punten broederlijk gedeeld (1-1) maar aan een dergelijke uitslag zal de Groene Hart Combinatie niet al te veel hebben. In deze fase telt alleen de volle winst. Het wordt pompen of verzuipen voor de mannen van Dennis Olman. Dus zal er flink gepompt moeten worden. De mouwen van de tricolores zullen worden opgestroopt. De Leidse ploeg heeft ook nog altijd het idee dat er iets te halen valt, omdat de competitie wordt afgesloten tegen concurrenten. Maar zover is het nog niet, eerst daarvoor de maximale score behalen. Tegen de ploeg uit Hoek van Holland zal dat moeten gebeuren zonder Soufiane Boukhidous, die geschorst is. De aanvaller was belangrijk tegen de ex-titelkandidaat met twee doelpunten.
VOORSCHOTEN ’97-DSO
Een in de volksmond geheten staartduel. Beide teams hebben 20 punten en bevinden zich in de gevarenzone. Maar de groen-gelen hebben de laatste weken de smaak te pakken en door drie overwinningen op rij is de geest op Adegeest weer vaardig geworden. Is het de invloed van de onlangs in beeld gekomen trainer Paul van der Zwaan? Of is het besef dat nu alles gewonnen moet worden naar boven gekomen? Hoe dan ook, een positief resultaat tegen DSO, dat zich ook in de bibberzone weet, kan de horizon weer doen oplichten. In Zoetermeer werd destijds met 2-1 gewonnen en voor een zelfde resultaat zou nu worden getekend. Overigens won Voorschoten’97 slechts twee uitwedstrijden op verplaatsing. Er is nog niets verloren maar de spanning stijgt wel met de week. Het spookbeeld dat de voormalige hoofdklasser eventueel zou moeten afdalen naar de tweede klasse moet worden verjaagd. De jacht is in volle gang. Het vertrouwen lijkt weer geheel en al terug. De laatste uitzege van DSO dateert overigens van anderhalve maand terug, toen verrassend werd gewonnen van Zwaluwen’30.
SWIFT-VALKEN ‘68
In de wedstrijd op het Duyfrak werd in blessuretijd een 1-1 gelijkspel bewerkstelligd. Een resultaat waar de Valkenburgers komende zaterdag wellicht voor willen tekenen bij titelkandidaat Swift. Doch op het sportpark aan het Olympiaplein midden in Amsterdam zal het een zware dobber worden. Geen enkele tegenstander wist daar tot op heden te winnen zo wijzen de statistieken van dit seizoen uit. Enkel Zwaluwen’30 en Forum Sport haalden een puntje op uit de hoofdstad. Wordt de ogenschijnlijk onneembare veste van de titelkandidaat door de mannen van Andries Wendt genomen? Eens moet de eerste keer zijn. Maar de Valken staken de laatste tijd niet in hun beste verenpak. De geel-roden kunnen nu vrijuit voetballen. Geen aspiraties voor een prijsje en vooralsnog geen zorgen voor lijfsbehoud. De druk ligt bij de thuisclub. Een mentaal voordeel voor de bezoekers?
ZONDAG
EERSTE KLASSE B
FC BOSHUIZEN-POORTUGAAL
Een revanche voor de eerder geleden 2-0 nederlaag zou natuurlijk wel leuk zijn, maar in principe lijken beide ploegen uitgespeeld. Dit laatste is vooral van kracht voor FC Boshuizen, dat zich echter nog wel graag in de top vijf wil spelen. Poortugaal haalde afgelopen weekend in tegen Kocatepe en was met 3-0 te sterk. Daardoor heeft de komende tegenstander nu vier punten meer dan de equipe van Stefan Roodakkers. Mocht FC Boshuizen verliezen dan lijkt de zesde plaats een zekerheidje te worden. Bij winst kunnen Poortugaal, Goes en IFC nog worden benaderd. Overigens boekte Poortugaal dit seizoen de grootste zege in de competitie. Van HMSH werd met niet minder dan 1-16 gewonnen. De grootste zege van de Leidenaren was die tegen Xerxes. Het werd 4-0 tegen de Rotterdammers. Maar 1-0 is ook genoeg om er toch nog een leuk slot van de competitie uit te persen, zo zal ook Roodakkers ook voor ogen hebben.