Het einde van de eerste periode komt al aardig in zicht en er zijn drie regioclubs die meedoen om de bovenste plaatsen. Een heugelijke constatering derhalve. FC Rijnvogels hijgt twee bollenstreekclubs in de nek, te weten Noordwijk en Ter Leede, terwijl een klasse lager Voorschoten’97 mee gaat in de kopgroep. Op zondag staat FC Boshuizen er zelfs nog beter voor. Wanneer de Leidse ploeg zondag niet verliest van een concurrent kunnen de eerste bossen bloemen naar de Boshuizerkade. Valken’68 bevindt zich in een andere situatie, maar verschafte zich wel wat lucht afgelopen zaterdag. Een wekelijks rondje langs de velden.

HOOFDKLASSE B

DELTASPORT-FC RIJNVOGELS

Na het haperen van de voetbalmotor van de Vogels in de twee voorgaande wedstrijden bleek het herstel in de wedstrijd tegen Hoek te zijn ingezet. Een APK beurtje gehad? Blijkbaar wel want het liep met name in de tweede helft tegen Hoek allemaal beduidend beter. De Vogels prijken nu nog in de top drie van de ranglijst, achter Noordwijk en Ter Leede. Een positie die zij graag willen handhaven. Maar om dit te bewerkstelligen zal er van een oude rivaal in voorgaande seizoenen gewonnen moeten worden. Uit tegen Deltasport was immers altijd lastig. Zeker nu de Vlaardingers in een benarde situatie verkeren en pas één overwinning op hun conto hebben bijgeschreven. Die triomf werd overigens wel afgelopen weekend gevierd, op bezoek bij Sportlust’46 (1-3). Joey van der Velden maakte onder meer twee goals. Hij is nu samen met Redouan Boulfalfal en ex-Boshuizenaar Levi Marengo topscorer van zijn team met twee treffers. Het is nu de vraag of het lek boven is bij de ploeg van Ton Pattinama en de weg omhoog is gevonden door de ploeg uit de stad van de Amazing Stroopwafels. Of blijven de Katwijkers geloven in hun eigen kwaliteiten om in de bovenste regionen mee te blijven draaien? In Vlaardingen zal het bewijs moeten worden geleverd dat de Rijnvogels dit seizoen bij de besten willen behoren. Op sportpark Broekpolder wacht een opponent die onder meer drie keer verloor met één doelpunt verschil, waaronder tegen de huidige nummers 1 en 2. Overigens hield Peter Messemaker al drie keer de nul en moest de formatie van Hein van Heek slechts vier goals toestaan. De laatste uitvoering tussen beiden in het seizoen 2012-2013 leverde een Katwijks succes op: 2-4.

EERSTE KLASSE B

ALEXANDRIA ’66-VALKEN ‘68

Zaterdag reizen de mannen van Gerard de Geus af naar Rotterdam om op het kunstgras van Alexandria ’66 op zoek te gaan naar de derde overwinning. Na een serie van vier nederlagen kwam de overwinning op Forum Sport wellicht op het juiste moment om het vertrouwen – dat overigens nooit weg is geweest – toch weer een flinke boost te geven. Vooral de jarige Rens van Klaveren liet zich van zijn beste kant zien. Drie puntjes erbij zou wel prettig zijn om weer wat steviger bij de middenmoot aan te haken. De thuisclub snakt men naar de eerste overwinning want het team behaalde tot op heden slechts twee schamele puntjes. Dat was in de ontmoetingen met Neptunus en Nootdorp. Derhalve kunnen de geelroden op een behoorlijke portie weestand rekenen. Alexandria ’66 leeft nu immers beneden haar stand. Het team dat altijd in de hoogste regionen mee draaide is op zoek naar eerherstel. De Valken kunnen de borst nat maken, maar bewezen tegen Forum Sport dat het geloof op weer een succesvol seizoen eerste klasse zeker aanwezig is. Alexandria’66 verloor recent van ARC met 1-4. Volgens Frank Bloemheuvel, trainer aan Alphense kant, was die zege wel zeer geflatteerd en dient de ploeg van Omar Khan geenszins onderschat te worden.

CSW-VOORSCHOTEN ‘97

De geel-groene motor van de Voorschotenaren draait aardig op toeren. Afgelopen zaterdag werd WV-HEDW met 2-0 geklopt. Volgens velen was er sprake van een gelijk opgaand duel, maar Dick-Jan Ente was de mening toegedaan dat ‘zijn’ Voorschoten de bovenliggende partij was, maar dat het voetbal nog wel veel beter kan. Als dat laatste het geval is dan kan het wel eens een fraai seizoen worden op Adegeest, want voorlopig werd enkel van ARC verloren en voor het overige mochten de groengelen louter de felicitaties in ontvangst nemen. Opvallend is dat nieuwelingen als Bob den Hollander, Richard Bakker en Sipan Khalid het niveau aardig snel onder de knie lijken te hebben. Zij speelden voor dit avontuur in de eerste klasse allen nog voor regionale derdeklassers. Voorschoten’97 heeft bewust talenten aangetrokken, waarvan werd gedacht dat zij het niveau wel aan zouden kunnen en vooralsnog, gezien de stand, lijkt de technische staf daar volkomen gelijk in te hebben. Zaterdag wacht het uitduel tegen laagvlieger CSW in Wilnis. Juist dat zijn vaak de lastigste wedstrijden mede omdat de gastheren de punten hard nodig hebben en vrijwel zeker de verdedigende stellingen zullen innemen. Voorschoten ’97 is nog steeds kandidaat voor de bovenste plek en dus zou er succes kunnen worden geboekt in de strijd om de eerste periodetitel. Vorig seizoen om deze tijd stond het team er nog vrij hopeloos voor maar bleef het via een knappe eindsprint eersteklasser. De beide teams hebben geen verleden met elkaar dus wordt het een eerste kennismaking op het sportpark aan de Pieter Joostenlaan. Voor de mannen van Ente hopelijk een plezierige. Na CSW haalt Voorschoten’97 in tegen ’s-Gravenzande. Dat duel werd aan het begin van de competitie afgelast. Mochten er twee overwinningen worden geboekt dan zou Voorschoten’97 wel eens koploper kunnen zijn. Maar zover is het uiteraard nog niet.

ZONDAG

EERSTE KLASSE B

IFC-FC BOSHUIZEN

Een affiche voor een topper in Hendrik Ido Ambacht. FC Boshuizen leeft op een roze wolk volgens het Leidsch Dagblad. Na zes wedstrijden nog steeds de volle buit binnen gehaald. De metamorfose van een team dat vorig seizoen geen echt team was. Maar trainer Stefan Roodakkers heeft zijn zaakjes nu prima voor elkaar. Vooralsnog mikken de kadebewoners op een periodetitel en een hoge eindklassering. In deze vorm verkerend lijkt dit een haalbare doelstelling. Ooit komt er een moment dat de roze wolk verlaten zal worden. Gaat dit in de wedstrijd tegen IFC (vier punten achterstand) al gebeuren of dendert de Leidse trein ook succesvol langs dit station? Bij verlies nog geen man overboord doch bij winst kan het eerste feestje worden gevierd. Dan zit de eerste periodetitel in de knip. Sterker nog; een gelijkspel is ook al toereikend voor de Leidenaren. De eerste periode gaat immers over acht wedstrijden. Afgelopen zondag werd, zoals gezegd, de zesde zege binnen geloodst. Op deze website was te lezen dat er uitstekend werd gespeeld door de thuisploeg en dat tegen een tegenstander, VOC, die er ook mocht zijn. Vooral het middenveld aan Leidse zijde met Christian Cabrera Ortega (ex-ARC), Michael Schouten (ex-VVSB) en Rick Arnoldus (ex-Noordwijk) maakte grote indruk. In defensief en aanvallend opzicht mankeerde er echter ook al weinig aan bij de trotse koploper. FC Boshuizen was een lust voor het oog en zal die lijn dolgraag door willen trekken tegen IFC, dat thuis nog niet verloor, maar ook twee van de drie ontmoetingen niet in winst kon omzetten op het eigen complex. Vorig seizoen werd het overigens nog 4-0 voor Ido’s Football Club.

Piet van Kampen en Hennie Kanbier