FC Rijnvogels, Voorschoten’97, GHC en FC Boshuizen komen voor het laatst in actie voor de eigen aanhang. Enkel Valken’68 speelt uit en de Valkenburgers mogen volgende week nog een keer gastheer spelen. De belangen in Voorschoten, Leiden en Voorburg, waar Valken’68 speelt, zijn levensgroot. Een wekelijks rondje langs de velden.

ZATERDAG

HOOFDKLASSE B

FC RIJNVOGELS-ASWH

Aanstaande zaterdag alweer de laatste thuiswedstrijd van het seizoen voor de Katwijkers. Een duel waarin de mannen van Hein van Heek zich voor eigen publiek kunnen rehabiliteren voor de volkomen onnodige nederlaag tegen Smitshoek. Het was voor de ‘tigtste keer’ dat de Vogels in de slotfase de bietenbrug op gingen. Geheel onnodig na een veilig lijkende 1-3 voorsprong. Een waardig afscheid op de Kooltuin voordat het sluitstuk uit bij Zwaluwen zal worden opgevoerd lijkt op z’n plaats. De uitbeurt bij ASWH (Altijd Willen Strijden Hendrik) werd destijds verrassend in de slotfase gewonnen. Een slotfase die toen eens in het voordeel van de vogels uitviel (1-2). Veel woorden er aan te verspenderen lijkt in deze overbodig. Het begeerde linkerrijtje lijkt niet meer haalbaar maar een mooi ‘thuisafscheid’ zal dit eerste seizoen in de hoofdklasse nog de nodige glans kunnen geven. Na twaalf thuiswedstrijden is er volledige balans in de score. Er werd vier keer gewonnen, vier keer verloren en even vak werden de punten gedeeld. Slaat de balans toch nog door naar de driepunters?

EERSTE KLASSE B

FORUM SPORT-VALKEN ‘68

Een paar maanden geleden zou niet te voorzien zijn geweest dat de promovendus in problemen zou komen. Maar deze dienen zich na de nederlaag tegen ‘concurrent’ ARC inmiddels wel aan. Met nog twee duels voor de boeg moet het team van Andries Wendt zich uit de P/D-zone zien te spelen. Rechtstreeks afdalen na een jaar in de eerste klasse te hebben vertoefd zit er gelukkig niet in, maar het lot in de loterij van de nacompetitie biedt geen garantie voor een prijs. De prijs om te overleven. Tegenstander Forum Sport heeft weliswaar twee punten meer dan de Valkenburgse formatie maar is eveneens nog niet gevrijwaard van de vermaledijde nacompetitie. Het wordt op sportpark ’t Loo in Voorburg dus een struggle for life voor beide teams. De druk staat flink op de ketel. In de heenwedstrijd op ’t Duyfrak werden de punten gedeeld (2-2) maar met een nieuwe remise zal het licht voor de geel-roden nog niet op groen springen. Alles is afhankelijk van wat Voorschoten ’97, Nootdorp, ARC en HVC ’10 zullen doen. Het slechtste scenario voor de Wendt-brigade is een nederlaag en winst voor HVC’10, ARC en Voorschoten’97. Dan Kan Valken’68 nog wel op gelijke hoogte komen met Nootdrp, maar die ploeg heeft een veel beter doelsaldo. Tal van andere ontknopingen bieden nog wel soelaas om na 26 wedstrijden klaar te zijn.

VOORSCHOTEN ’97-NOOTDORP

Het team dat aanvankelijk een belabberd seizoen kende is uit de as herrezen. Sinds de komst van trainer Paul van der Zwaan rijgen de groen-gelen de ene zege na de andere aan de ketting. Een standbeeld schijnt al in de maak te zijn. Wat is dat toch, van niets naar alles? Mysterieuze krachten in de sport? Als de volgende driepunter tegen Nootdorp wordt behaald kunnen de Voorschotenaren verder adem halen, maar hoeven de groen-gelen nog niet per se veilig te zijn. Een enorme stap richting direct lijfsbehoud is een winstpartij uiteraard wel. Bij een gelijkspel of verlies en een overwinning van Valken ’68 zal er in de laatste speelronde moeten worden uitgemaakt wie van de twee (of nog een andere concurrent) op het wankele P/D-koord mag gaan dansen. Frappant is dat juist groen-geel en rood-geel elkaar dan op sportpark ’t Duyfrak zullen treffen. Voorschoten ’97, in een flow verkerend, zal op Adegeest er uiteraard alles aan doen om het niet op de laatste wedstrijd aan te laten komen. Het heeft nu alles in eigen hand. Van der Zwaan blijft vooralsnog de nuchterheid zelve. ,,We hebben nog helemaal niets. Voetbal is en blijft betrekkelijk. Zo ben je de held, zo de schlemiel. We zullen moeten blijven winnen.”
GHC-DSO

Om rechtstreekse degradatie te ontlopen hebben de Leidse tricolores nog twee troeven in eigen hand. Het zijn uitgerekend de opponenten die voor het afdalen naar de tweede klasse tot diep in het gaatje moeten gaan. Het Amsterdamse HBOK en DSO. DSO dat een ongenadig pak slaag van titelfavoriet Swift kreeg (10-0) komt allereerst naar de Vliet. In hoeverre zijn zij deze dreun te boven gekomen? De volgende vraag: GHC dat de laatste weken zo lekker bezig was liet het afgelopen zaterdag bij Forum Sport afweten, juist in de fase waarin het de punten broodnodig had. In Zoetermeer werd het in de heenronde een 1-1 remise maar met een dergelijke uitslag schieten beide teams geen meter op. De spanning in de onderste regionen is ongekend hoog en de vraag is wie daar het beste mee om kan gaan. Is het voor eigen publiek spelen mogelijk een pluspuntje voor de Groene Hart Combinatie? Bij een Leidse overwinning volstaat een gelijkspel, een week later, in Amsterdam bij Het Begon Op Klompen om in elk geval nog door te mogen voor lijfsbehoud.

ZONDAG

EERSTE KLASSE B

FC BOSHUIZEN-CVV ZWERVERS

Voor de kadebewoners, bij wie de pijp leeg schijnt te zijn, staat er niets meer op het spel. Zij kunnen hun laatste thuiswedstrijd frank en vrij ballen. Even het vervelende gevoel van de nederlaag (4-1) van afgelopen weekend tegen VELO wegspelen. Voor de bezoekers uit Rotterdam is het echter belangrijk dat er gewonnen wordt om definitief P/D voetbal te ontlopen. In de uitbeurt leden de mannen van Stefan Roodakkers een 2-0 nederlaag en een sportieve revanche is het enige waar nog voor gespeeld kan worden. In elk geval heeft de Leidse ploeg al twaalf overwinningen meer geboekt dan afgelopen seizoen toen roemloos werd gefigureerd in de Hoofdklasse A.