Levert de Katwijkse derby tussen Quick Boys en FC Rijnvogels weer vuurwerk op net als in de heenwedstrijd? Speelt Valken’68 zich meer en meer veilig? Kruipen GHC en Voorschoten’97 uit het dal? En kan FC Boshuizen blijvend mee in de kopgroep? Vragen zat. Een blik door de glazen bol.

ZATERDAG

HOOFDKLASSE B

QUICK BOYS – FC RIJNVOGELS

Aanstaande zaterdag weer een plaatselijke derby op het affiche. Decennia geleden nog voor onmogelijk gehouden maar het is de realiteit. Voorheen de kleine broer van de Kooltuin gaat voor het eerst in competitieverband de strijd aan met Quick Boys op Nieuw Zuid. De eerste ontmoeting op de Kooltuin eindigde in een 2-2 gelijkspel waar Jan en alleman in vrede mee konden leven. Nu moeten de vogels in het hol van de leeuw hun veren wijd uit slaan om wederom tot een goed resultaat te komen. Voor de beide teams staan er uiteenlopende belangen op het spel. De thuisclub heeft een goede uitgangspositie om via een periodetitel eindelijk de weg via de nacompetitie naar de topklasse te mogen bewandelen. Daarbij kan RVVH evenwel de Katwijkse banden nog leeg steken. Mochten beide clubs winnen dan valt de beslissing pas begin april, wanneer de Ridderkerkers inhalen tegen en bij ASWH. Voor de vogels telt echter een ander belang en dat is handhaven in de hoofdklasse die het na enkele mislukte pogingen heeft bereikt en waarin zij zich vooralsnog prima staande weten te houden. Kortom, het wordt sowieso een interessante ontmoeting in de duinpan. Een Katwijks onderonsje waar het publiek hopelijk weer van kan gaan smullen. Aanrader om al een vleugje voorbeschouwing te proeven: https://televisie.rtvkatwijk.nl/v2/?p=2848 (uitzending van gisteravond, wordt ook regelmatig nog herhaald deze week op RTV Katwijk).

EERSTE KLASSE B

ARC-VOORSCHOTEN ‘97

Afgaande op de historie van de beide teams zou het predicaat ‘staartduel’ Anno Domine 2015 nimmer in de verbeelding hebben geleefd. Edoch, het is de keiharde realiteit. De beide ploegen moeten ploeteren en zwoegen om het behoud van het eersteklasserschap veilig te stellen. Het uur van de waarheid is nog niet aangebroken maar nadert met rasse schreden. Voor de beide equipes zijn de belangen dus groot. In de eerste confrontatie toonden de Alphenaren nog veruit de bovenliggende partij te zijn (2-6), maar nadien raakte het team van trainer Frank Bloemheuvel het zicht op het kompas kwijt en kwam het vlaggenschip, net als het Voorschotense in zwaar weer te verkeren. Het wordt op sportpark Zegersloot dus met recht een duel voor ‘struggle for life’. ARC moet de ruggen rechten na de 2-1 nederlaag bij het eveneens in zwaar weer verkerende HBOK en het team van Marcel de Hoogt was afgelopen weekend vrij. Tijd dus om zich voor te bereiden op een uitermate belangrijk treffen.

SWIFT-GHC

Het zwaard van Damocles hangt boven de hoofden van de geplaagde tricolores. Het is de vraag wanneer het gaat vallen. Zolang er punten kunnen worden gesprokkeld zal het degradatiespook vooralsnog verjaagd kunnen worden maar de Vlietbewoners treffen het niet. In deze moeilijke fase treft het een opponent tegenover zich die in nog de race is voor de titel. Afgelopen zaterdag was Sportlust ’46 een maatje te groot, in elk geval in de uiteindelijke score (1-4), en nu moeten de manschappen van Dennis Olman op het Olympiaplein in Amsterdam Swift gaan bestrijden. De hoofdstedelingen  zijn op eigen bodem moeilijk te kloppen. Zij leden er nog geen enkele nederlaag. Ga er maar aan staan mannen van GHC. Haal alles uit de kast en misschien kan er voor een verrassing worden gezorgd. Het zal niet voor de eerste en laatste keer zijn dat de kat in het nauw rare sprongen maakt. Voor zover bekend kan Michael van Voorthuijzen, vaste pion die j.l. zaterdag lange tijd aan de kant werd gehouden vanwege een lichte blessure, aantreden. Over het nu wel meespelen van Martijn van Leeuwen en Danny Maaskant is op dit moment nog niets bekend.

VALKEN ’68-HBOK

In de wetenschap dat de thuisclub na een mindere periode de draad weer heeft opgepakt, zal het op het Duyfrak graag de goede lijn weer voort willen zetten. Het Amsterdamse HBOK (Het Begon Op Klompen) lijkt een ideale tegenstander. Tenminste, afgaande op de huidige stand van zaken op de competitieladder. Maar schijn bedriegt zo vaak. Elke wedstrijd staat op zich, zeker in de fase van de competitie waarin de staartploegen zich gaan roeren in de strijd om lijfsbehoud. Die zorgen hebben de Valkenburgers niet. In Amsterdam wonnen de geel-roden de eerste ontmoeting met 0-2 maar successen uit het verleden bieden geen enkele garantie voor de toekomst. Bij een overwinning op eigen bodem kan de thuisclub zich vooralsnog verzekerd weten van een veilige plek in de middenmoot.

ZONDAG

EERSTE KLASSE B

FC BOSHUIZEN-OLYMPIA

In de eerste ontmoeting bleven de kadebewoners op 1-1 steken. Sindsdien hebben de Leidenaren veel meer punten vergaard dan de komende tegenstander die in de zogenaamde ‘bibberzone’ verkeert. De opponent uit Gouda verloor op een na alle uitwedstrijden. Een nieuwe verliespartij lijkt voor de Gouwenaren voor de hand liggend maar dat is aan de geel-blauwen. De ploeg van Stefan Roodakkers gaat nog steeds mee in de kopgroep, maar die concurrenten laten ook maar geen punten liggen. Zo ook zondag niet in een inhaalprogramma, waardoor FC Boshuizen enkele plaatsen moest inleveren. Derhalve zullen de Leidenaren zich komende zondag niet het Goudse kaas van het brood mogen laten eten om zo niet verder achterop te geraken. Zeker niet met het oog op de maand maart, die nu al wordt gezien als de maand van de waarheid op de Boshuizerkade. De liefhebbers van een gokje wagen zullen ongetwijfeld een 1 op het formulier hebben aangekruist. In deze fase en met het oog op de tegenstanders lijkt de thuisploeg de onbetwiste favoriet.