Eindigt FC Rijnvogels nog in het linkerrijtje in de Hoofdklasse B? Wie van de vier regioclubs is straks het haasje om rechtstreeks af te dalen en wie moet nog door ballen na de reguliere competitie? En waar kan er opgelucht adem worden gehaald? Sluit FC Boshuizen het seizoen af met een eindsprint, die er op zich niet veel meer toe doet? Een wekelijks rondje langs de velden in de voorbeschouwing op het naderende weekend.

 

ZATERDAG

 

HOOFDKLASSE B

 

SMITSHOEK- FC RIJNVOGELS

 

Met nog drie wedstrijden voor de boeg is het vlaggenschip van de Rijnvogels veilig aan de kade aangemeerd van de hoofdklasse B. De wellicht verrassende 1-2 overwinning op kampioen Katwijk lag hieraan ten grondslag. Het hoofdklasseschap is hierdoor door de promovendus verlengd. Het was op zich een knappe prestatie omdat de kampioenen met hun vrijwel volledige formatie op zeker niet de eerste thuisnederlaag wilden lijden. Het gebeurde zowaar toch in een derby, waarin de thuisclub verzaakte om de kansen te benutten om hun dorpsgenoten alsnog voor een zware opgave te stellen. De opgave voor het behoud van het tweede amateurniveau. Het is inmiddels veilig gesteld. Dat is maar goed ook want in de komende uitwedstrijd moeten de roodwitten op bezoek bij Smitshoek dat in zwaar weer verkeert en de punten broodnodig heeft om degradatie dan wel P/D voetbal te ontlopen. Dus kunnen de vogels van Hein van Heek op een behoorlijke portie tegenstand van de Barendrechters rekenen. Anderzijds staat de druk niet meer op de ketel van de Katwijkers. Kunnen zij indachtig de wens van hun oefenmeester de punten bij Smitshoek wegsnoepen om in de finale van dit seizoen nog in het linkerrijtje te eindigen en hiermee hun eerste seizoen op het hogere echelon nog wat extra glans geven? De debutant heeft in ieder geval bewezen een waardige hoofdklasser te zijn.

 

EERSTE KLASSE B

 

ARC-VALKEN ‘68

 

De promovendus versus de ploeg die in 2012 nog in de topklasse acteerde. Een duel waarin beide teams nog moeten knokken om zich uit de bibberzone, zoals het P/D-voetbal ook wel in de volksmond wordt genoemd, te werken. Valken ’68 dat een voortvarende start kende maar later in het seizoen wisselvalligheid troef op haar weg vond, moet op sportpark Zegersloot de hakken over de sloot zien te krijgen. Het zal voorwaar geen eenvoudig klusje worden want de gastheren verkeren ook in hetzelfde schuitje dat de koers naar de veilige haven maar al te graag wil vinden. De mannen van Andries Wendt hebben twee punten meer in de knip. Maar bij een nederlaag komen de zaken weer anders te liggen en wordt het in de finale van de competitie nog alle hens aan dek voor de geel-roden. Lange tijd heeft dit er niet naar uit gezien maar het uur der waarheid lijkt inmiddels dan toch aangebroken. Het wordt er op of er onder voor de Valken’68 als zij in de restende wedstrijden niet met het zweet onder de oksels de laatste punten moeten vergaren om de dans op het wankele koord te ontlopen.

 

FORUM SPORT-GHC

 

Wat is er met de Groene Hart Combinatie aan de hand? De laatste wedstrijden lijkt de geest uit de fles te zijn gekomen en wordt er met grote cijfers gewonnen. Het besef om niet rechtstreeks te willen degraderen is blijkbaar doorgedrongen want anders is de wederopstanding van de Vlietbewoners nauwelijks verklaarbaar. Maar goed, er wuiven nog een paar strohalmen waar de mannen van Dennis Olman en Kees van Tongeren zich aan vast kunnen klampen, maar dan moeten Voorschoten ’97 en ARC wel hun medewerking verlenen. Iets dat zeker niet vrijwillig zal gebeuren. Voorschoten ’97 bevindt zich in een flow. ARC moet Valken ‘68 eronder zien te houden. Maar los daar van moeten de tricolores zelf hun potje op sportpark ‘Loo in Voorburg zien te winnen. In de heenwedstrijd werd het een 2-2 puntendeling maar in deze fase zal het niet genoeg zijn voor de Leidenaren. Alleen de volle buit mag nog een sprankje hoop bieden om de afdaling naar de tweede klasse te voorkomen. De selectie is fit, het vertrouwen fors toegenomen en met de eerzucht lijkt het ook weer goed te zitten. Een vierde huzarenstukje op rij?

GHC is weer 'back in business'. Komt er alsnog een 'escape' voor de ploeg van Dennis Olman en Kees van Tongeren?
GHC is weer ‘back in business’. Komt er alsnog een ‘escape’ voor de ploeg van Dennis Olman en Kees van Tongeren?

 

VOORSCHOTEN ’97-HVC ‘10

 

Soms lijken (voetbal)wonderen de wereld niet uit. Voorschoten ’97, dat tot voor een aantal weken geleden een dramatisch seizoen kende, is sinds de komst van tussenpaus Paul van der Zwaan opgekrabbeld en pakte de ene winstpartij na de andere. Hierdoor heeft het zich voorlopig gevrijwaard van rechtstreekse degradatie maar is nog immer in de strijd om het vermaledijde promotie/degradatievoetbal te ontlopen. Als het aanstaande zaterdag op het eigen Adegeest van HVC ’10 weet te winnen en de concurrentie punten verliest, kunnen de groen-gelen wat ruimer adem halen. Het is in deze fase een kwestie van wie de langste adem heeft om niet naar de tweede klasse te hoeven af te dalen. Eigenlijk zou dit Voorschoten ’97 – voormalig hoofdklasser – onwaardig zijn. De boost die het team de laatste weken heeft gekregen kan de basis zijn om opnieuw een succes te boeken. Het zou meer dan welkom zijn. In de derde periode heeft Voorschoten’97 twaalf uit zes op het palmares staan en zelfs daar gloort wellicht nog succes aan de horizon.

Niet enkel Paul van der Zwaan is de gevierde man bij Voorschoten'97, maar ook de teruggekeerde Matthijs Keemink doet het weer uitstekend tussen de palen. Hier op foto in het gewonnen uitduel versus Zwaluwen'30
Niet enkel Paul van der Zwaan is de gevierde man bij Voorschoten’97, maar ook de teruggekeerde Matthijs Keemink doet het weer uitstekend tussen de palen. Hier op foto in het gewonnen uitduel versus Zwaluwen’30

 

ZONDAG

 

EERSTE KLASSE B

 

FC BOSHUIZEN-VELO

Sommigen kennen de uitdrukking ‘om des keizers baard’ niet. Voor alle duidelijkheid: het betekent dat het nergens meer om gaat. In dit kader kan de wedstrijd FC Boshuizen-VELO ook worden geplaatst. Beide teams hebben niets meer te winnen of te verliezen. Het gaat slechts om de eer. De eerste wedstrijd in Wateringen werd met 0-1 nipt door de Leidenaren gewonnen en een tweede zege zou voor de statistieken wel leuk zijn maar meer ook niet. Dus kan er zonder enige druk worden gebald aan de kade. Opvallend nog: de Leidenaren wonnen met maar liefst 1-8 van het al gedegradeerde HMSH. Mike Bekooij maakte een kwartet aan doelpunten, waaronder een hattrick. Het waren tevens zijn eerste vier doelpunten dit seizoen.