Gaat Voorschoten’97 het vege lijf nog redden? Kan GHC zich nog oprichten en kan FC Rijnvogels een voorsprong pakken en die ook behouden? Komt er nog een eindsprint van Valken’68 en FC Boshuizen? Een wekelijks rondje langs de velden.

FC Rijnvogels verspeelde een 4-1 voorsprong tegen Noordwijk..
FC Rijnvogels verspeelde een 4-1 voorsprong tegen Noordwijk..

ZATERDAG

HOOFDKLASSE B

RVVH-FC RIJNVOGELS

Na de uit handen gegeven winst tegen Noordwijk is de vraag in hoeverre de Vogels deze enorme teleurstelling hebben verwerkt. Een 4-1 voorsprong in acht minuten teniet te zien gedaan is een niet alledaags gebeuren. Het overkwam de Kooltuinboys die nu de ruggen weer moeten rechten om met zelfvertrouwen af te reizen naar Ridderkerk waar het de gast is van RVVH. De heenwedstrijd eindigde in een 0-0 remise en toen bleek al dat de Ridderkerkers het betere van het spel hadden. Van de andere kant toont de equipe van trainer Hein van Heek dat het zich in principe met alle tegenstanders kan meten. Het verschil op de ranglijst bedraagt drie punten in het voordeel van de gastheren die echter nog een wedstrijd tegoed hebben. Willen de Katwijkers de beoogde doelstelling om in het linkerrijtje te eindigen halen, zal de afweerlinie in ieder geval degelijker verweer moeten geven dan tegen Noordwijk. De frontlinie deed haar best door vier keer te scoren en daarmee moet een wedstrijd in principe gewonnen kunnen worden. Aangezien de staartploegen afgelopen weekend ook hun punten vergaarden moeten de roodwitten op hun tellen blijven passen. Maar definitieve lijfsbehoud lijkt al aanstaande.

EERSTE KLASSE B

HBOK –VOORSCHOTEN ’97

Een staartduel in Amsterdam-Noord. Een wedstrijd waarin de Voorschotenaren ongetwijfeld de goede lijn na twee overwinningen door willen zetten om de nacompetitie te omzeilen. De 1-0 winst op titelkandidaat Deltasport zal ongetwijfeld een flinke boost aan het team van interim trainer Paul van der Zwaan hebben gegeven. Het heeft toch niets van doen met een oud gezegde: ‘Zwaan kleef aan’? Feit is in ieder geval dat het geloof in het behoud van het eerste klasseschap weer helemaal terug is. De opponent HBOK (Het Begon Op Klompen) verkeert zelf ook in zwaar weer en zal derhalve de huid duur willen verkopen. Op Adegeest boekte de thuisclub destijds een van de weinige overwinningen (2-0). Voor een zelfde score zou men best willen tekenen. De hoofdstedelingen kwamen op eigen terrein tot nu toe slechts twee keer tot de volle winst en als het aan de groen-gelen ligt zal er geen derde overwinning op sportpark Willem van Schalkwijk kunnen worden bejubeld. De laatste zege van de gastheer werd geboekt halverwege de maand februari, dit tot groot ongenoegen van ARC.

VALKEN ’68- SPORTLUST ‘46

De huiskamervraag. Hebben de Valkenburgers de dreun (4-1) bij Haaglandia verwerkt? De tijd zal het aanstaande zaterdag op ‘t Duyfrak moeten leren. De goede serie waarmee de geel-roden bezig waren werd abrupt onderbroken, maar geen man over boord. Het team heeft zich in principe al veilig gespeeld in het eerste seizoen in de 1e Klasse B. Valt er verder nog iets te verdienen behalve het behoud op dit niveau? Een periodetitel? Het is nog in een pril stadium dit gevecht voor een mogelijke troostprijs met recht op misschien meer. Logischerwijze mag er van worden uit gegaan dat het team van de na dit seizoen afscheid nemende trainer Andries Wendt daar niet echt mee bezig is. Nog een paar punten er bij en het sein staat definitief op groen. Dat zal dan een veilig gevoel geven. Maar of deze tegen titelkandidaat Sportlust ’46 binnen zullen worden gesleept is nog maar de vraag. In Woerden het 2-0 voor de ploeg van onder meer Gert Labots (ex-Koudekerk en ARC), die volgend seizoen te bewonderen zal zijn op de Katwijkse Kooltuin.

Danny Maaskant tijdens de wedstrijd tegen Nootdorp (1-1). Met dank aan Ria Wilschut.
Danny Maaskant tijdens de wedstrijd tegen Nootdorp (1-1). Met dank aan Ria Wilschut.

ZWALUWEN ’30-GHC

Het wordt een van de langste reizen dit seizoen voor GHC. Uit naar Hoorn in het Noord Hollandse. Het is dit seizoen geen ‘hoorn des overvloeds’ voor de Leidenaren die al tijden lang tegen het degradatiespook vechten. In tegendeel. Week in week uit moet het team een struggle for life opvoeren. Het zal een zware kluif worden daar op sportpark De Waal. Het zit de Vlietbewoners bepaald niet mee want afgelopen zaterdag leken zij op weg naar de derde overwinning van dit vervelende seizoen maar kort voor tijd kwam Nootdorp alsnog langszij. Dat heb je nu eenmaal als je in de hoek zit waar de klappen vallen. Staan er nog strohalmen op De Waal waar de Groene Hart Combinatie zich aan vast kan klampen? Het aantal wordt met de week dunner. Gastheer Zwaluwen ’30 dat in principe geen kampioenskandidaat meer lijkt, heeft wellicht nog aspiraties voor de derde periodetitel. GHC kan aan de bak. Met hart en ziel. Redden wat er nu nog te redden valt. Zwemvesten aan. Voordeel: iedereen lijkt weer aan boord, dit in tegenstelling tot de voorbije wedstrijden.

ZONDAG

EERSTE KLASSE B

NIEUWERKERK-FC BOSHUIZEN

De trip naar Nieuwerkerk aan den IJssel moet voor de Leidenaren een uitdaging zijn om een mogelijke kampioenskandidaat op eigen terrein pootje te wippen. De mannen van Stefan Roodakkers kunnen immers vrijuit hun spelletje spelen en hebben niets te verliezen. Een periodetitel zou alsnog het hoogst mogelijk haalbare zijn maar daarin hebben de geelblauwen geen beste start gemaakt ook al wonnen zij afgelopen zondag met 4-3 van Goes. Een zo hoog mogelijke klassering zou overigens ook nog soelaas kunnen bieden. In de heenwedstrijd aan de kade moest FC Boshuizen de eer aan de bezoekers laten (1-2). In hoeverre leven er revanchegedachten of om de eer te redden? Een wedstrijd die alle kanten uit kan want ook Nieuwerkerk bleek dit seizoen op eigen bodem drie keer te kloppen. Doet FC Boshuizen dit voor de vierde keer? Overigens is er een onderzoek gestart naar de mogelijkheden om de stad Leiden op termijn te voorzien van een topklasser. FC Boshuizen zou de spil moeten worden in deze ontwikkeling in het voetbal in de sleutelstad.