Speelt FC Rijnvogels zich al voor de lente in veiligheid? Wat levert de ‘burenruzie’ op tussen Voorschoten’97 en GHC? Kan Valken’68 andermaal thuis winnen van een concurrent? Blijft FC Boshuizen in de positie van achtervolger? Tal van vragen derhalve. Een rondje langs de velden met het oog op de komende speelronde.

ZATERDAG

HOOFDKLASSE B

SPIJKENISSE – FC RIJNVOGELS.

De Vogels hebben na de winterstop de draad weer goed opgepakt. Tegen Xerxes/DZB werd er revanche genomen op de eerder dit seizoen geleden nederlaag. Een lekkere opsteker om op de goede voet verder te gaan. Voor trainer Hein van Heek en de zijnen is het motto om de teams die onder de rood-witten staan er ook onder te houden. De volgende opdracht om dit te realiseren is om de uitwedstrijd bij Spijkenisse tot een goed einde te brengen. De heenwedstrijd werd op de Kooltuin met duidelijke cijfers (4-0) in het voordeel van de Katwijkers beslist. ,,Successen uit het verleden bieden geen enkele garantie voor de toekomst”, zo luidt de waarschuwing als men ergens zijn overtollige pecunia in wil zetten. De inzet voor de promovendus is duidelijk. Het maximale rendement op sportpark Jaap Riedijk behalen. Een plek waar het in het verleden toen beide teams nog in de 1e klasse acteerden niet altijd even makkelijk was maar toch ook enkele potten met winst werden afgerond. Wordt hier een vervolg aan gegeven? De overwinning op de blauw-witte zebra’s van Xerxes/DZB moet het nodige vertrouwen hebben bij getankt om fris en fruitig de strijd aan te gaan. De strijd om de fraaie positie in de middenmoot te continueren.

EERSTE KLASSE B

VALKEN ’68 – HVC ‘10

De winterstop heeft het team van Andries Wendt goed gedaan. De jaarlijkse pauze kwam voor de geel-roden op tijd na een mindere periode waarin het na een prima competitiestart tot diep in de middenmoot wegzakte. De vrije val werd op het Duyfrak tegen Nootdorp gestopt. De subtopper, waarvan de heenwedstrijd ook al werd gewonnen (0-2), ligt de Valkenburgers blijkbaar wel. Met een duidelijke 3-0 werd de opponent opzij geschoven. Aanstaande zaterdag mag het team op eigen bodem bewijzen dat het goede ritme weer is hervonden. HVC ’10 lijkt op papier een ideale tegenstander om de volgende drie punten te pakken alhoewel het verschil op de ranglijst slechts twee punten in het voordeel van de thuisclub bedraagt. Er kan dus een gaatje worden geslagen dat voorlopig een veilig gevoel zal geven. Beide teams spelen zonder pretenties voor een of andere prijs. De doelstelling is vooral om hun plekje in eerste klasse veilig te stellen. De ploeg uit Hoek van Holland kwam overigens niet in actie in de afgelopen speelronde. HVC kreeg op verplaatsingen al forse draaien om de oren, maar won wel van ARC en Forum Sport.

VOORSCHOTEN ’97 – GHC

Het belang van deze streekderby moge duidelijk zijn. Zowel de equipe van de aan het einde van het seizoen afscheid nemende Marcel de Hoogt als diens collega Dennis Olman, die aan het einde van het seizoen ook niet meer aan het roer van het gammele GHC staat, vechten voor lijfsbehoud. De thuisclub vergaarde slechts 11 schamele puntjes en de Leidenaren nog eentje minder. Voor beide teams een niet te benijdenswaardige positie onder aan de competitieladder. Dus wordt het er op of er onder. Bij winst op sportpark Adegeest kunnen de tricolores boven de Voorschotenaren komen maar dan nog verkeert het in de welbekende bibberzone. Waarin zich ook ARC (geheel onverwacht), HBOK, DSO en Forum Sport zich bevinden. Het wordt op voorhand een struggle for live voor Voorschoten ’97, GHC en de overige degradatiekandidaten. Spanning volop dus in de kelder van de eerste klasse B. Het wordt dus sowieso een beladen duel tussen de beide buren aan de Weddeloop. Voorschoten’97 kreeg in de eerste speelronde na de winterstop geen poot aan de grond bij Haaglandia, hoewel de uitslag (2-1) anders deed vermoeden. GHC kwam niet in actie vanwege de slechte gesteldheid van het veld. In Leiden werd het bij de eerste schermutselingen 1-0 voor Olman en de zijnen.

ZONDAG

FC BOSHUIZEN – KOCATEPE

‘Boshuizen heeft de blik naar boven’ kopte het Leidsch Dagblad na de 2-5 overwinning van de kadebewoners op Wateringse Veld. Klopt, maar dat hebben de mannen van Stefan Roodakkers het hele seizoen al. Doch koploper RKAVV is al een beetje uit het zicht verdwenen en heeft zeven punten voorsprong op de Leidenaren. Een gat wat mogelijk nog te overbruggen is maar dan moeten de Leidschendammers wel een paar keer in de fout gaan en de geel-blauwen hun wedstrijden blijven winnen. Is een mogelijke terugkeer naar de hoofdklasse wel realistisch, hetzij via een titel of de nacompetitie? Beide opties lijken nog even nicht im frage want ook in de tweede periode doet het team nog niet echt mee. Maar goed, je weet het nooit. Tegen de komende tegenstander, Kocatepe, de pleintjesvoetballers uit Rotterdam die in zwaar weer verkeren, moeten de punten worden geoogst. ‘Om de blik naar boven gericht te houden’. Een 1 op het totoformulier lijkt voor de hand liggend. Maar hoe vaak kwamen voorspellingen bedrogen uit? In de heenwedstrijd rekenden de Leidenaren ruimschoots af met de komende tegenstander: 0-3.