Het is nog maar de vraag of er komend weekend gevoetbald kan worden. Misschien her en der op kunstgras maar de vooruitzichten zijn niet veelbelovend. Afgelopen weekend gooide Koning Winter die nog niet echt van zich heeft doen spreken, ook al veel in de war waardoor er veel teams een gedwongen weekendje rust kregen. Misschien dat zij nu eventueel wel aan de bak kunnen.

ZATERDAG

HOOFDKLASSE B

FC RIJNVOGELS- FC ’s-GRAVENZANDE

De thuisclub heeft aanstaande zaterdag nog wat recht te breien na het ondermaatse optreden in Spijkenisse. Na de kansloze 3-0 nederlaag zal het zich weer op moeten peppen om deze valse plooi recht te strijken. Tegen de rode lantaarndrager uit het Westland lijkt dit een ideale gelegenheid. Lijkt. Ook tegen het lager geplaatste Spijkenisse leek er de gelegenheid om drie punten aan het totaal toe te voegen maar deze missie mislukte volkomen. Was het onderschatting? De Vogels zullen zich hopelijk voldoende achter de oren hebben gekrabd en niet weer dezelfde fout maken.

De opponent van komende zaterdag zit dus in het nauw en in het nauw maakt een kat rare sprongen en kan niet zonder handschoenen worden aangepakt volgens een oud gezegde. Daar moeten ook de mannen van Hein van Heek zich van bewust zijn. Als ze weer vanuit hun hart spelen wat de Vogels niet deden volgens de trainer (citaat van Van Heek na het verloren duel van afgelopen zaterdag) moeten de drie punten op de Kooltuin blijven. Het vertrouwen in eigen kunnen moet snel worden hersteld na het – laten we het zo maar noemen – bedrijfsongeval in Spijkenisse. In de heenwedstrijd was de Katwijkse formatie aanvankelijk niet sterker, maar met een doelpunt op slag van rust en eentje pal na rust was het over en uit met de Westlanders. Yuri Guijt scoorde overigens tweemaal.

EERSTE KLASSE B

GHC – DELTASPORT

In beeldspraak zou men dit duel kunnen betitelen als Klein Duimpje tegen de Reus. Afgaand op de huidige stand in de eerste klasse B is dit niet misplaatst. Helaas voor de tricolores maar het zij nu eenmaal zo. De koploper en titelkandidaat numero uno tegen de degradatie vechtende Leidenaren. Is het tij nog te keren voor het vlaggenschip van de Vliet dat tot op heden alleen maar wind tegen kreeg en zijwaartse stromingen had waardoor het volkomen uit de koers ligt? De opponent uit Vlaardingen is niet bepaald een ideale tegenstander om de schade enigszins te herstellen. Derhalve lijkt het voor Dennis Olman en de zijnen een hele zware kluif te gaan worden. In de heenwedstrijd werd er ook al verloren (3-0). De return lijkt volgens de statistieken dus ook in het voordeel van de bezoekers. Maar het verleden heeft geleerd dat verrassingen niet uitgesloten zijn en dat staartploegen zich gaan roeren. Is GHC hier ook toe in staat? Het zou hen zeer welkom zijn in moeilijke tijden. Volgens de laatste berichten kan GHC wel op volle oorlogssterkte aantreden. De Groene Hart Combinatie kwam nog niet in actie in competitieverband in 2015 overigens.

SPORTLUST ’46 – VOORSCHOTEN ‘97

Ook voor de mannen van Marcel de Hoogt wacht een bijzonder zware opgave. Hij weet zich met zijn equipe ook al in een niet te benijden positie met slechts een puntje meer dan GHC. De groen-gelen mogen op sportpark Cromwijck in Woerden een poging wagen om enigszins uit de benarde positie vandaan te geraken. De thuisclub heeft een achterstand van acht punten op koploper Deltasport met een wedstrijd minder gespeeld. Doch de roodwitten manifesteren zich als één der beteren uit de afdeling. Ga er maar aan staan, mannen uit Voorschoten. Zet de tanden er maar in om in het verdere verloop van het seizoen niet constant degradatievoetbal te moeten blijven spelen hetgeen er nu en de komende wedstrijden voorlopig nog in zit. De eerste ontmoeting op Adegeest eindigde in een nipte 0-1 zege voor Sportlust ’46. Is deze uitslag mogelijk een houvast om het duel met enig vertrouwen tegemoet aan te gaan? Een verrassende driepunter brengt weer wat licht aan de horizon. Maar een 1 op het totoformulier lijkt het meest voor de hand liggend. Vorige week verloor Voorschoten’97 nipt van Haaglandia, maar toch was het volstrekt kansloos.

ZWALUWEN ’30 – VALKEN ‘68

De huiskamervraag. Wie vliegen er hoger? De thuisclub of de gasten? Afgaande op de eerste ontmoeting op het Duyfrak die royaal met 4-1 door de Valkenburgers werd verloren, lijken de papieren in het nadeel van de geel-roden. Vorig seizoen streden de mannen uit Hoorn ook al aardig mee in de kopgroep en ook dit seizoen is het van het zelfde laken en pak. Deelt de thuisclub in dit duel de lakens uit of is Valken ’68 na de zeer welkome overwinning op Nootdorp na een dip voor de winterstop weer in the winning mood? Trainer Andries Wendt was ondanks de 3-0 overwinning niet tevreden over het vertoonde spel van zijn discipelen. Maar een lelijke wedstrijd winnen is altijd nog beter dan een mooie pot verliezen. Zal de lange rit naar de verste uitwedstrijd niet tevergeefs zijn? Wordt de terugreis er een van het gezelliger soort of gaat deze erg lang duren? Voorlopig heeft de Valkenburgse formatie genoeg lucht ten opzichte van de staartploegen.

ZONDAG

EERSTE KLASSE B

GDA – FC BOSHUIZEN

Armetierige winst op laagvlieger Kocatepe. Dat was de conclusie die in een regionaal dagblad te lezen was. Daar moeten de mannen van trainer Stefan Roodakkers het maar even mee doen. Maar winst is winst en kan niet altijd dankzij sprankelend optreden worden behaald. Wellicht dat de niet vleiende kopregel in het dagblad inspirerend werkt om in de uitbeurt tegen GDA te demonstreren dat er wel degelijk voetbal in het geel-blauwe team zit. De tegenstander uit Den Haag staat er nog niet zo florissant voor daar waar de Leidenaren de subtop aanvoeren. Het kan dus – zoals zo vaak en ondanks de stand van zaken – een duel worden dat alle kanten uit kan. Zowel een titel als de tweede periode lijken vooralsnog uit het zicht voor de kadebewoners maar de race is nog lang niet gelopen. Koploper RKAVV won moeizaam van laagvlieger Olympia en mogelijk is dit een teken aan de wand om alles uit de kast te halen om er in te blijven geloven. Eerst GDA maar te grazen zien te nemen en in de groep met achtervolgers zien te blijven. De eerste confrontatie leverde niet minder dan zeven goals op. FC Boshuizen bleef met 4-3 aan de juiste kant van de score.