Eerste klasse B (zaterdag)- Voor het tweede achtereenvolgende weekend is Voorschoten’97 de trotse koploper van 1B. Weliswaar moest de ploeg van Dick-Jan Ente een gelijkspel toestaan aan Zwaluwen’30 (2-2), maar na tien speelronden behaalde enkel Nootdorp evenveel punten.Voorschoten’97 beschikt echter over een beter doelsaldo.

Bescheidenheid siert de mens. Bij Voorschoten’97 is men nog niet vergeten dat het tot medio maart van dit jaar bepaald niet crescendo ging met het vlaggenschip. Paul van der Zwaan kwam als redder in nood en het vege lijf werd gered na een indrukwekkend slotakkoord met tweeëntwintig punten uit acht wedstrijden. Ente nam het stokje over en ondertussen staat de teller wederom op hetzelfde puntenaantal hetgeen dus nu de leidende positie oplevert.

De van Stormvogels overgekomen trainer rekent zich echter nog geen moment rijk. ,,Onze doelstelling blijft dat we rond de winterstop het sein ‘veilig’ kunnen afgeven. Van daaruit zien we verder tot waartoe we in staat zijn.”

Ente wil zo min mogelijk naar de ranglijst kijken en legt het accent op de vooruitgang van zijn ploeg in voetballend opzicht. De trainer stipte na afloop van het duel met de eerste periodekampioen aan dat hij daar ronduit tevreden over is. ,,Dan komt de rest vanzelf”, voegde de nuchterheid zelve nog toe.

Feit is en blijft dat Voorschoten’97 vooralsnog met de beteren mee kan. Eerder werd titelkandidaat ’s-Gravenzande al teruggewezen en Zwaluwen’30, ook al een ploeg met titelaspiraties, mocht bepaald niet sikkeneuren over de uitslag op sportpark Adegeest.

Vooral in het eerste halfuur speelde Voorschoten’97 met veel overtuiging, gretigheid en brille. Het was dan ook allerminst verwonderlijk dat de thuisploeg op voorsprong kwam. Remy Constancia snelde met een voetbeweging langs zijn bewaker en vond Bob den Hollander voor het doel om af te ronden. Een moment van onoplettendheid bij een snel genomen vrije trap van ex-Katwijker en Rijnsburger Ivo Rottiné leidde tot de onnodige gelijkmaker van Serdar Őztürk.

Na de rust bleef Voorschoten’97 makkelijker voetballen, maar toonden de gasten aan niet voor niets al een prijs op zak te hebben. Kasper Michel zorgde voor een hernieuwde voorsprong, maar in de slotfase profiteerde Dave Ninteman nog eens van onzorgvuldig verdedigen aan de kant van de gastheer. In de allerlaatste seconde kreeg Jim van der Krogt dé uitgelezen kans met een vrije kopkans om de zege alsnog binnen te loodsen, maar de slagroom op de taart bleef achterwege.

Die laatste misser leverde nog wel het idee op dat de achtste zege een feit had kunnen en wellicht moeten zijn. Door de bank genomen kon Ente echter andermaal tevreden zijn over de manier van spelen, de volwassenheid van zijn ploeg en vooral ook het gegeven dat de vanuit de derde klasse overgekomen spelers zich ogenschijnlijk moeiteloos hebben aangepast aan het niveau. Richard Bakker, Den Hollander en dit keer in mindere mate Sipan Khalid geven Voorschoten’97 meer kleur en wat hun teamgenoten kunnen wordt al een maand of acht nadrukkelijk bewezen. Een blik op de ranglijst zegt genoeg.

Na afloop kwam Ente aan het woord over het gelijke spel, de mogelijkheden van zijn ploeg en het feit dat de scheidsrechter van dienst met kaarten strooide. Dat laatste met name tot groot ongenoegen van de bezoekers. Regelmatig waren de leidsman en de grensrechter aan Voorschotense kant het mikpunt van kritiek in woord en gebaar.

Voorschoten’97-Zwaluwen’30 2-2 (1-1). 15. Den Hollander 1-0, 36. Őztürk 1-1, 59.Michel 2-1, 83. Ninteman 2-2. Scheidsrechter: Switser. Toeschouwers: 200.

Voorschoten’97: Van der Niet, Agyapong (89. Van Paasen) Michel, Knijnenburg, Owel, Den Hollander (67.Jouby), Bakker, Van der Krogt, Constancia, Khalid, Beijersbergen.