P1010510

Eerste klasse B (zaterdag)- Paul van der Zwaan moet Voorschoten’97 gaan behoeden voor een val naar de tweede klasse. Vanaf vorige week dinsdag nam de Leiderdorper het stokje over van Marcel de Hoogt en vier dagen later werd een eerste stap gezet over de rug van ‘buur’ GHC via een wat uit de hand gelopen overwinning: 4-0.

derby days
Zoals bekend maakt één zwaluw nog geen zomer en ligt Voorschoten’97 net als GHC nog aan de monitor. Beide teams hebben nu evenveel verliespunten, waarbij GHC nu de laatste plaats weer inneemt en nog moet inhalen tegen Deltasport, een voorname titelkandidaat.

Van der Zwaan rekende zich na afloop dan ook verre van rijk, maar een eerste vonk leek in elk geval over te zijn geslagen op Adegeest. De oefenmeester gooide het elftal niet rigoureus om qua namen, maar positioneerde enkele spelers anders en bouwde meer defensieve zekerheid in. Tegen GHC sorteerde dat effect, waarbij vooral het eerste kwartier vertrouwen moet hebben gegeven richting de finale van de competitie.

Dennis Olman moet noodgedwongen toekijken van achter het hekwerk
Dennis Olman moet noodgedwongen toekijken van achter het hekwerk

De beoogde redder in nood: ,,Op de eerste trainingsavond heb ik de groep toegesproken en aangegeven dat ik op mijn manier wil proberen om de dans straks te ontspringen. Aan elke speler heb ik gevraagd of ze daarin mee wilden gaan. Zo niet dan kon de voetbaltas worden ingeleverd. Zonder uitzondering kreeg ik van iedereen een ‘ja’ te horen. Er is nu geen tijd voor discussies en gemor en met die boodschap moeten we de schouders eronder zetten om onszelf te handhaven.”

 
De mondelinge overeenstemming werd op het veld vertaald in daadkracht. Voorschoten’97 maakte een gretige indruk en zeker in de openingsfase kreeg GHC geen ruimte om te voetballen. De thuisploeg was scherper en speelde van meet af aan met het hart. De 1-0 na een kwartier van Kasper Michel was dan ook een logisch gevolg. Gaandeweg leek ook GHC te beseffen waar het om ging en kwam er meer balans. Na de 2-0, een kwartier voor rust, werd de klus evenwel bepaald nog zwaarder voor de Leidenaars. Koos de Haas ging opzichtig in de fout ten opzichte van Simon Jouby en bewees zijn team een slechte dienst. Jim van der Krogt faalde niet van elfmeter.

Jim van der Krogt en Elroy Lammers sluiten vrede
Jim van der Krogt en Elroy Lammers sluiten vrede

Na de doelwisseling was bij Voorschoten’97 het beste eraf en kwamen er momenten voor GHC om terug in de wedstrijd te komen. Soufiane Boukhidous kwam oog in oog te staan met de weer opgetrommelde Matthijs Keemink, maar de aanvaller probeerde de 2-1 op acrobatische wijze te verwezenlijken in plaats van zijn ploeg te helpen in de toch al netelige situatie. Na deze verprutste kans kreeg Martijn van Leeuwen tot twee keer toe de kans om de marge te verkleinen, maar zover kwam het ook nu niet.

 
De wedstrijd werd vervolgens daarna op slot gegooid door invallers Wouter Pen en Bilal Karasahin, mede omdat tussen die twee treffers door Ozan Demirbas, aan de andere kant ingebracht, vanaf de stip ook al niet trefzeker was.

Danny Maaskant ontfermt zich over Shemiel Constancia
Danny Maaskant ontfermt zich over Shemiel Constancia

De geschorste trainer Dennis Olman van GHC, dat tevens een kwartet aan basisspelers miste, deed nog wel zijn zegje. ,,Persoonlijke fouten deden ons de das om. Mensen die de wedstrijd niet zagen, denken vast dat we geveegd zijn. Daar was echter geen sprake van.”

P1010506

Voorschoten’97: Keemink, Verlaan, Michel, Knijnenburg, Guijt, Faridi Blanquez, Van der Krogt, Gashi (84.Karasahin), Jouby (73.Dihal), Tsjin-Asjoe, Constancia (78.Pen).

GHC: Van den Burg, Sloos, Maaskant, Gonlag, De Haas (79.Demirbas), Van Voorthuijzen, Sandhu, Van Leeuwen, Lammers, Rutten, Boukhidous.

15.Michel 1-0, 31.Van der Krogt (strafschop) 2-0, 81.Pen 3-0, 89.Karasahin 4-0. Scheidsrechter: Cantineau. Toeschouwers: 300.

Bron: LD/HK