Nimmer stonden de standaardteam van UVS en RCL in competitieverband tegenover elkaar. Sinds de blauwwitten kozen voor de zaterdag lag die mogelijkheid in het verschiet en zie daar: zaterdag om drie uur vindt de aftrap plaats van dit memorabele duel. Voor UVS is het een mijlpaal omdat het de eerste competitiewedstrijd is op het (al grotendeels) vernieuwde complex. Hoewel niet af kan men toch spreken van een metamorfose in positieve zin. Er ligt nu bijvoorbeeld een kunstgrasveld als een biljartlaken.  Niemand zal heimwee hebben naar de polletjes, de kuiltjes en de armzalige grassprietjes. De oude tribunes zijn gesloopt en nieuwe voorzieningen voor de toeschouwers zijn of worden aangelegd. De omstandigheden zullen een prachtwedstrijd niet in de weg staan.

Kenneth Maaskant is gewaarschuwd door Nick Scheurwater
Kenneth Maaskant is gewaarschuwd door Nick Scheurwater

Kenneth Maaskant, een niet meer weg te denken steunpilaar in de defensie van UVS, heeft er heel veel zin in: ,,RCL is een ploeg die zich vorig jaar bewezen heeft met een derde plaats. Dat hebben ze gedaan met goed voetbal en omdat wij dat ook kunnen zal het een mooie pot worden. Als het moet kunnen we een fysiek spelletje ook aan. Dat hebben we vorig jaar in de nacompetitie laten zien. RCL moet het gelukkig niet van krachtvoetbal hebben.” Maaskant erkent dat hij de informatie niet uit de eerste hand heeft: ,,Ik heb ze niet zien spelen, maar ik heb wel het een en ander gehoord. Ze hebben niet veel versterkingen erbij gehaald las ik. Wij wel en gelet op ons voetbal vorig seizoen en de extra kwaliteit van de nieuwkomers heb ik het volste vertrouwen in een goed resultaat zaterdag.” Wat meestal een extra dimensie vormt in een derby als deze is het feit dat spelers elkaar kennen. ,,Zeker! Ik Heb in de B1 en A1 samen gespeeld met Nick Scheurwater. Hij staat vermoedelijk tegenover me. Hij appte me al met het advies mijn benen goed gesloten te houden. Het wordt de leukste wedstrijd van de komende maanden.”

Affiche UVS-RCL

Opponent Nick Scheurwater is het helemaal met hem eens. ,,Het wordt een feest der herkenning. Bij ons spelen oud UVS-ers als Ronald Ruben Leugering en Gwen Koet. Ronald Mink was van UVS, toen van RCL en is nu weer terug op het blauwwitte nest. Verliezen mag absoluut niet natuurlijk. Dat blijf je in de weken erna uiteraard steeds horen. Het wordt geen gemakkelijke klus. Ik beschouw UVS als min of meer gelijkwaardig aan ons. Ze hebben een ijzersterk middenveld en aanvallers met een neusje voor het doel. Alle respect, maar wij gaan met drie punten naar huis.” Scheurwater wijst ook op de goede resultaten in de voorbereiding en het feit dat RCL een goed ingespeeld team is. Promotie is het streven van de ploeg uit Leiderdorp. Maar eerst is daar UVS. ,,Een absolute klapper om mee te beginnen. Kenneth adviseerde me om goede scheenbeschermers aan te schaffen. Dollen natuurlijk, maar ook goede bekenden in het veld zijn gewoon tegenstanders. Als het moet maak je een overtreding. Later kun je daar om lachen; in het veld speel je om de punten.”

Nick Scheurwater zal menig duel gaan uitvechten met ex-teamgenoot
Nick Scheurwater zal menig duel gaan uitvechten met ex-teamgenoot

Voor zover nu bekend zal UVS het moeten stellen zonder de eerste twee spitsen. Cenny Scheffer, het net makkelijk vindend in de voorbereiding, kampt met gescheurde enkelbanden en zal naar verwachting pas weer in november beschikbaar zijn. Ferry Kort kwakkelt ook nog steeds met een blessure en zal RCL aan zich voorbij moeten laten gaan. Aan Leiderdorpse kant speelt vormgever Nick van Bemmel niet mee. De middenvelder/verdediger is op de weg terug van een tegen Meerburg, in een oefenpot, opgelopen kwetsuur.

De selecties van UVS en RCL leven naar zaterdag toe, hopende op een wedstrijd waar nog lang op een positieve manier over gesproken wordt. Vooruitlopend op de competitie is het opvallend dat RCL volgende week alweer een derby speelt. Dan komt GHC naar de Bloemerd. GHC versus UVS staat ook al snel op de rol. Wat heet, nog sneller. 3 oktober, de aanvankelijke datum, leek beide clubs geen goed idee. Het Leidse onderonsje zal nu midweeks worden gespeeld, voor het feest in Leiden los barst.