Stefan Luykx is er uitgesproken over. De tweede klasse C ziet hij als een ‘fantastische competitie’. ,,We verheugen ons er erg op. Er staat een leuke groep en er is veel betrokkenheid binnen de club. RCL gaat het doen met veel eigen jongens en daar is de club ook trots op.” De Leiderdorpers ontmoeten onder meer regioclubs GHC, UVS en TAVV.

Luykx is de opvolger van Ben Kottenhagen, die vertrok met een derde plaats. Zonder prijs. RCL deed wel lang mee om de prijzen, maar gaf te vaak niet thuis als het er om ging. Daarbij moet wel gezegd worden dat het niet erg mee zat met blessureleed bij de hoofdmacht. Belangrijke pionnen misten de finale van de competitie. In de zomer kwam er van buitenaf niemand bij. Vanuit de A-jeugd schoof er wel het nodige door en het ‘Leiderdorpse-karakter’ van het team is erg groot. De nieuwe trainer is er duidelijk over.

,,RCL is geen club die spelers wil halen om het halen. Er is wel gesproken met spelers waarvan wij dachten dat ze goed bij RCL zouden passen, maar die hebben anders gekozen. Wat ik daar van vind? Dat is jammer, maar meer dan dat niet. Dan ga je op zoek in je eigen gelederen en zijn we bij genoeg kwaliteit uitgekomen. Opgeteld bij wat er gebleven is, het gros zeg maar, kom je dan tot een leuke groep. Ja, het is jong. Maar dat maakt mij niet uit. Het gaat niet om leeftijd, maar om kwaliteit. En wat is nu ervaring? Als je jonge gasten snel kunt brengen, doen ze juist ervaring op en daar heb je dan later weer profijt van. De youngsters moeten enkel eerder rijpen nu en je zult hier en daar wat geduld moeten hebben.”

De oefenmeester, die onder meer werkzaam is geweest bij de zondagtak van Voorschoten’97, Wilhelmus en de dames van Ter Leede, erkent dat de selectie niet heel breed is. ,,We oefenden tegen Meerburg (2-2, red.) en in die pot raakte Nick van Bemmel geblesseerd. Aanvankelijk was er grote vrees, maar de schade valt mee. Toch kunnen we hem niet benutten bij de eerste competitiewedstrijd en we zullen hem weer rustig moeten brengen. Nick is een goed ventje en het is een gemis. Maar we zullen dat moeten opvangen met de groep. We zullen iedereen keihard nodig hebben dit seizoen.”

RCL kijkt al wel terug op twee gewonnen bekerwedstrijden. Van Gouda werd nipt gewonnen (3-4), maar dat verschil had veel groter moeten zijn. De Leiderdorpers dicteerden een groot deel van de tweestrijd. Dinsdagavond kwam ROAC naar Leiderdorp en daar werd de zondagtweedeklasser fors teruggezet. Gwen Koet en driemaal Nick Scheurwater scoorden en vooral in de eerste helft toonden de Leiderdorpers als een sterk geheel, waarin de defensie bijna niets weg gaf. Het vertrouwen lijkt dus al vroeg aanwezig en zeker ook welkom met UVS ‘coming up’ in de eerste competitieronde als tegenstander. De club waar Luykx eerder ging werken, maar dat verhaal ging uiteindelijk niet door.

,,Dat hoofdstuk houdt me in zijn geheel niet bezig. UVS was en is een mooie club en zal dat ook zo blijven. Het is duidelijk dat ze ook een goed team hebben staan. Wel mogen ze blij zijn dat jongens als Joeri Onderwater de schouders eronder hebben gezet toen het water aan de lippen stond. Echte jongens van de club, zoals die dus ook volop bij RCL rondlopen. Nu zit UVS weer in de lift. En duidelijk mag zijn dat het een leuk affiche is als opening. We zullen in elk geval die gretigheid moeten vasthouden van de maand augustus. Wel kan je als speler ook te gretig zijn. Daar moet je dan ook weer voor waken. Ik begin in elk geval aardig inzicht te krijgen in waartoe we in staat zijn.”

UVS kwam al ter sprake, maar daar blijft het ook bij voor wat betreft de opponenten. Luykx: ,,Het is nog niet zo dat we mensen binnen de club hebben die de tegenstanders kunnen bekijken. We willen wel meer op dat gebied, maar voorlopig moeten we toch echt uitgaan van ons eigen team. Geen excuses en het gewoon doen. Dat betekent dus ook voor het hoogst haalbare gaan. Als je een goede serie kunt neerzetten, heb je ook kans om een stap voorwaarts te maken. Zie bijvoorbeeld Vitesse Delft afgelopen seizoen. En waar we ook uitkomen..het gaat erom dat we er echt alles aan hebben gedaan.”

NA UVS wacht voor RCL en week later alweer een streekderby. Waar UVS en RCL vooral een oefen-en bekerverleden met elkaar hebben, is de andere Leidse club in de voorbije jaren wel regelmatig tegenstander geweest van de roodwitten. Al met al een meer dan boeiende start voor de Racing Club Leiderdorp.

RCL
Gekomen: Jessin Kharbouch, Nick Guyt, Samman Al Kuhail, Michel de Jong, Robin Brasker, Sem Overduin, Glenn Sloos (allen eigen jeugd).
Vertrokken: Ronald Mink (UVS), Patrick van der Spoel (lager voetbal), Thomas Goebel (onbekend), Tim van Luxemburg (gestopt).