Tweede klasse C- De businessruimte puilde uit en iedereen had er hoor-en zichtbaar zin in: UVS-RCL. De publieke belangstelling viel uiteindelijk wel enigszins tegen, maar er waren dan ook buien verwacht. Uiteindelijk kregen de thuisblijvers ongelijk. Er viel van alles te beleven op het nieuwe hoofdveld van UVS. RCL ondervond uiteindelijk de meeste lol aan de tweestrijd.

Voorafgaand aan de wedstrijd nam voorzitter Mat de Tombe het woord en de preses sprak een welkomstwoord uit aan alle aanwezigen. Zo waren er sponsoren, diverse cameraploegen en tal van zogeheten kenners afgekomen op deze primeur in de regio. Met klem stelde De Tombe dat het uiteindelijk niet uit mocht maken wie er zou winnen. Als het maar een leuke voetbalmiddag zou worden. Na afloop dacht de ras-Leidenaar daar overigens nog hetzelfde over, ondanks het feit dat UVS aan het kortste einde had getrokken. Ook de topscorer allertijden van UVS, Gerard Desar, sprak warme woorden en het een en ander bleek de voorbode te zijn voor een bepaald niet saaie middag.

05092015_uvs_tegen_rcl_leiden_WPF_5739_hennie_6 (1)

UVS stond na een paar minuten al met de benen in de drek. Doelman Niels van den Burg moest inrukken na een overtreding op Nick Permanand. Ogenschijnlijk was een strafschop meer op zijn plaats geweest en had de wedstrijd meer baat gehad bij een gele kaart voor de goalie. Van den Burg was not amused, maar ook Ronald Mink baalde als een stekker dat hij direct na het incident naar de kant werd gehaald. UVS offerde de spits en wilde zo proberen stand te houden tegen RCL.

Rico Westdorp opende de score namens UVS en daardoor kreeg RCL het sein om nog meer op de aanval te gaan spelen. Nick Scheurwater en Permamand gebruikten hun snelheid dikwijls en spits Thom Wijnalda was vooral met het hoofd een regelmatig functionerend doorgeefluik. Het drietal werd daarbij voorzien van de pass door vooral Leroy van Westrienen.

De 1-1 van Permanand was geenszins in strijd met de krachtsverhouding en RCL rook bloed. In de tweede helft drukte RCL door en UVS moest twee doelpunten in korte tijd toe staan, ook al omdat het zelf nipt de kans miste op de gelijkmaker. Met twee goals marge zat RCL op rozen, maar daarna werd de ploeg van Stefan Luykx slordig en werden de ruimtes slecht benut. De 1-3 was daar eigenlijk exemplarisch voor. De Leiderdorpers buitten een 3 tegen 1 situatie niet goed uit, maar kregen onbedoeld hulp van Kenneth Maaskant die zijn eigen doelman klopte.

05092015_uvs_tegen_rcl_leiden_WPF_5572_hennie_6 (1)

Bart van der Weijden bracht daarna de spanning terug en UVS leek nog even te kunnen gaan stunten. Het verweer brak definitief toen Tim van der Voort voor de tweede keer opzichtig in de fout ging en ook kon vertrekken. Naast de twee rode kaarten werd ook de kleur geel regelmatig getrokken. Hoewel het duel op het scherpst van de snede werd gespeeld, ontspoorde het nimmer en was er juist veel onderling respect, een uitzondering daar gelaten. Ondanks de kaartenregen en de vroege uitsluiting was er genoeg positiefs te melden.

Zo liet UVS zich niet aan flarden spelen en toonde de ploeg van Arnold Overdijk en Hans van Leeuwen veerkracht. Het geliefde spelletje kwam er grotendeels niet uit, maar dat had dus aanwijsbare redenen. RCL speelde fris van de lever en speelde lange tijd met veel geduld. De club paste, al dan niet noodzakelijk, jeugd in bij de hoofdmacht en de jonkies hielden zich goed staande en lijken zich vooralsnog moeiteloos aan te kunnen passen in een team waarin ook de oudsten nog niet in de buurt komen van de dertig. Permanand is 27 en Ruben Leugering telt slechts 25 lentes. Een team dus met toekomst, zo lijkt het.

05092015_uvs_tegen_rcl_WPF_5296_hennie_6

Na afloop waren Bart van der Weijden (UVS) en Leroy van Westrienen (RCL) goed gemutst. Bij de middenvelder die won niet zo vreemd, maar Van der Weijden zat ook allesbehalve bij de pakken neer. ,,Ik vind dat we redelijk stand hebben gehouden na de vroege rode kaart. Natuurlijk weet je dat het een stuk lastiger zou worden, maar we raakten niet echt van de wijs. Daarom was de 1-0 (Van der Weijden stak Westdorp weg, red.) helemaal lekker, want toen konden we nog wat meer gaan leunen. Maar goed, RCL werd wel steeds sterker. Zo eerlijk moet je zijn. We konden niet met teveel druk naar voren spelen zoals in de voorbereiding. Je kunt natuurlijk een plan in je hoofd hebben, maar na een paar minuten kon daar een streep doorheen.”

05092015_uvs_tegen_rcl_WPF_5352_hennie_6

Van Westrienen: ,,De eerste minuten waren heel bepalend. UVS moest meteen anders gaan spelen. Wij hielden er rekening mee dat ze hogerop zouden gaan spelen, maar daar kwam dus weinig van. We hebben het goed opgepakt, hoewel we best wat meer hadden mogen en moeten scoren. Nu werd het nog even onnodig lastig, maar het belangrijkste is dat we die drie punten hebben meegenomen. Ik ben wel zo eerlijk om te stellen dat we nu niet het ware UVS hebben gezien.”

Van der Weijden: ,,Wanneer RCL het beter uitspeelde, hadden ze ons zeker meer pijn kunnen doen. Ik heb gaandeweg de wedstrijd niet het idee gehad dat we punten zouden overhouden aan deze wedstrijd. Natuurlijk heeft dat met de rode kaart te maken, maar we hebben onszelf in die positie gemanoeuvreerd.”

Foto’s: met dank aan Wilco Devilee

http://www.fotografiewilcodevilee.nl/