Tweede klasse C (zaterdag)- RCL heeft zich opgericht van de nederlaag bij LYRA vorige week. Na die tweestrijd was Stefan Luykx allerminst te spreken over het gebodene en vooral de inzet, maar de oefenmeester zag nu een gretiger RCL, dat overigens meer moeite had met KMD dan de uitslag (3-0) doet vermoeden.

,,Wanneer wij tot de rust de 0-0 weten te houden, hebben wij alle mazzel van de wereld”,  werd er op de tribune gezegd door de trouwe volgers van de Leiderdorpers. Zover kwam het niet. Het stond na vijfenveertig minuten zelfs 1-0 voor de roodwitten.

De wedstrijd van RCL tegen KMD uit Wateringen had twee gezichten. De eerste helft was slaapverwekkend, met nauwelijks te tellen tikkies-terug naar RCL-doelman Andrew Jansen. De in 1939 als De Zwaluwen opgerichte tegenstander, die vier jaar later koos voor KMD (Klein Maar Dapper), kreeg aanvallend de handen op elkaar, maar miste de scherpte om afstand te nemen van de Racing. In het tweede deel van de ontmoeting toonde RCL veel meer agressie.

Nick Guijt was van grote waarde voor RCL
                                                                          Nick Guijt was van grote waarde voor RCL en beloonde zichzelf met een goal

Clubicoon Ron Sinteur, jarenlang een belangrijke sluitpost in De Bloemerd, nu een vaste waarde in de technische staf naast trainer Stefan Luykx, stond zich naast de dug-out te verbijten, nadat weer door de goalie werd uitgegooid in plaats van ver uitgetrapt.  Van enige druk naar voren was het eerste half uur nauwelijks sprake.

Pas in de 27e minuut was het Nicky Guijt, in de basis vanwege het ontbreken van de geblesseerde Nick Scheurwater en de door de club voor een duel geschorste Nick Permanand,  die de bal voor het eerst scherp voor het doel gaf en de kans – tegen de verhouding in – op 1-0 op een presenteerblad aanbood, Tevergeefs echter. Een paar minuten later kon een aanvaller van KMD een puntgave voorzet niet verzilveren.

Vlak voor rust werd Robin Brasker, met 18 jaar de Benjamin bij de thuisclub, zwaar getackeld en ging de KMD-er Thiemo Fidder op de bon. Even daarna kon alsnog-vanuit het niets zoals dat heet- de 1-0 worden genoteeerd. Vlak voor het rustsignaal wist Nick van Bemmel zich knap vrij te spelen en de bal tegen de touwen te jagen.

Er moeten tijdens de theepauze in de kleedkamer van RCL andermaal woorden zijn gevallen gezien de beleving die RCL in de tweede helft wel kon etaleren. De coach had Tommy Sinteur gewisseld voor Kai Vijlbrief, hij nam duidelijk geen genoegen met de magere voorsprong. In de allereerste minuut was het weer Guijt die van links voorzette, aanvoerder Thom Wijnalda haalde onhoudbaar uit, 2-0. De pot leek daarmee gespeeld. KMD-trainer De Graaf wisselde Dave van der Hoek voor de 35-jarige Theo Wildschut. De ervaren kracht bleek geen versterking.

Thom Wijnalda voegde weer een goaltje toe aan zijn totaal
Thom Wijnalda voegde weer een goaltje toe aan zijn totaal

RCL was ontdaan van de handboeien en rook dat er meer te halen viel. Jessin Kharbouch nam de plaats in van Ruben Leugering. Even later werd Robin Brasker naar de kant gehaald voor Jonas Farih. Vijf minuten voor tijd kon Nicky Guijt zijn gouden middag bekronen.  Een verre uittrap van Jansen ging over alles en iedereen heen. Guijt pikte de bal op, stormde op KMD-doelman Marvin van Elswijk af, bleef rustig en haalde slim uit: 3-0.

De Leiderdorpers pakten drie belangrijke punten, stelde een tevreden Stefan Luykx, en RCL staat niet meer op de op een na onderste plaats. ,,Ook belangrijk is”, aldus Luykx, ‘dat we vrijwel niets hebben weggegeven.” Hij constateerde dat deze ontmoeting  als een ‘3 momenten-wedstrijd’ de boeken ingaat, evenveel dus als het doelpunten opleverde. Hij prees zijn spelers die na de matige eerste helft agressief uit de kleedkamers waren gekomen om de zege vlot te trekken.

RCL heeft een jonge ploeg, de gemiddelde leeftijd is amper 23 jaar. Wanneer het duo Luykx/Sinteur de spelers gretig weet te houden, is de weg omhoog afgelopen zaterdag ingeslagen. Aanstaande zaterdag staat DSO uit op het programma; op 24 oktober reist RCL naar VDL in Maassluis om de gestaakte wedstrijd (0-3 vlak voor de rust) uit te spelen. Kat in het bakkie? ,,Niets is eenvoudig in deze 2e klasse C”, meent Stefan Luykx, voorzichtig als hij is. Daar moeten we echt nog volle bak geven, zoals we dat elke week moeten doen. Anders pak je geen punten, ongeacht wie de tegenstander is.

Opstelling RCL: Andrew Jansen, Gwen Koet, Frank Hillebrandt, Robin Brasker (Jonas Farih), Mickey Tromp, Ruben Leugering, (Jessin Kharbouch), Tommy Sinteur (Kai Vijlbrief), Nick van Bemmel, Thom Wijnalda, Lorey van Westrienen, Nicky Guijt.

Opstelling KMD: Dylan Arbouw, Arend Balijon, Freek Eerens, Thiemo Fidder, Dave van der Hoek (Theo Wildschut), Marc Houtman, Lars Meijer, Randy van Santen, Thom Vrijmoed, Vinnie Vrolijk, Mitch van der Wetering.

Trainer Stefan Luykx had meer reden om te lachen dan vorige week
Trainer Stefan Luykx had meer reden om te lachen dan vorige week

Foto’s: met dank aan Rene van Giezen