Tweede klasse C (zaterdag)- Het eerste competitietreffen ooit tussen UVS en RCL is een prooi geworden voor de Leiderdorpers (2-3). Nog voordat iedereen geïnstalleerd was, kreeg de wedstrijd al een bepalende wending mee met een rode kaart voor de thuisploeg. Die klap bleef de thuisploeg gedurende de vermakelijke middag parten spelen.

Nog geen zes kilometer is de afstand vanuit de Bloemerd naar de Kikkerpolder. Toch speelden de hoofdmachten van Uit Vriendschap Saam en de Racing Club Leiderdorp niet eerder tegen elkaar. De traditionele zondagclub verkaste echter naar de zaterdag en na de promotie uit de derde klasse was het dan eindelijk zover.

In beide kampen was uitgekeken naar het affiche, maar voor doelman Niels van den Burg en gelegenheidsspits Ronald Mink van UVS duurde de tweestrijd nog geen drie minuten. Uiteindelijk bleek de opzienbarende openingsfase de sleutel voor het eindresultaat. De plannen van UVS konden regelrecht de prullenbak in en RCL wist zich lange tijd wel raad met de numerieke meerderheid.

De scheidsrechter van dienst zette de toon na drie minuten. Niels van den Burg kon inrukken.
De scheidsrechter van dienst zette de toon na drie minuten. Niels van den Burg kon inrukken.

Bij het cruciale moment werd Nick Permanand gelanceerd door Thom Wijnalda, waarna de buitenspeler binnen de zestien van de sokken werd gelopen. De bal ging verrassend genoeg niet op de stip, maar scheidsrechter Takacs besloot wel om Van den Burg direct weg te zenden. Het trainersduo van UVS, Hans van Leeuwen en Arnold Overdijk, besloot om Mink te offeren voor Vincent Overdijk. Tegen zijn vorige club had Mink een ander scenario voor ogen gehad, maar daarin stond de zwaar teleurgestelde zoon van de Leidsche Boys trainer en naamgenoot niet alleen.

Jongeling Jessin Kharbouch (19) wint luchtduel van Bart van der Weijden. Robin Brasker was de Benjamin van het veld (18).
Jongeling Jessin Kharbouch (19) wint luchtduel van Bart van der Weijden. Robin Brasker was de Benjamin van het veld (18).

RCL, onder meer met de vanuit de A-jeugd verdienstelijk debuterende Jessin Kharbouch en Robin Brasker,  greep UVS direct bij de strot. De Leidse defensie kreeg de handen vol aan de snelle buitenspelers en ‘bindmiddel’ Wijnalda. Toch kwam uitgerekend UVS op voorsprong. De net als Mink, Van den Burg en Bart van der Weijden op het nest teruggekeerde Rico Westdorp legde drie tegenstanders in de luren om vervolgens koelbloedig af te ronden.

UVS komt tegen de verhouding in op voorsprong. Het feestje is er niet minder om..
UVS komt tegen de verhouding in op voorsprong. Het feestje is er niet minder om..

Waar het Nick Scheurwater in kansrijke positie niet lukte om RCL tien minuten later op  gelijke hoogte te brengen, lukte het de andere buitenspeler wel evenwicht te brengen. Permanand ontfutselde Koen Hogenboom de bal, koos het hazenpad en rondde overtuigend af. Daarna hield UVS stand tot de rust, maar was RCL overduidelijk de bovenliggende partij geweest.

Na rust bleef het beeld hetzelfde en de voorspong voor het team van Stefan Luykx kwam dan ook allesbehalve uit de lucht vallen. Eerst prikte spits Wijnalda koeltjes raak en daarna verschalkte Kenneth Maaskant zijn eigen doelman. Die 1-3 was even eerder vooraf gegaan door een unieke gelegenheid voor Westdorp om de 2-2 af te drukken.

Rico Westdorp miste bij deze uitbraak op een haar na de 2-1. Gwen Koet moet het afleggen in de sprint.
Rico Westdorp miste bij deze uitbraak op een haar na de 2-1. Gwen Koet moet het afleggen in de sprint.

De bezoekers verzuimden daarna de rust in het spel te bewaren om verder uit te lopen en Van der Weijden deed zelfs nog iets terug, maar bij de 2-3 bleef het. Ook al omdat Tim van der Voort als invaller in korte tijd tweemaal geel pakte en ook weinig plezier beleefde aan de primeur.

Bij RCL was er uiteraard meer reden tot jolijt en gaf de gretigheid waarmee werd gespeeld vertrouwen voor het seizoen. Hoe de krachtsverhoudingen daadwerkelijk liggen blijft nog ongewis, want UVS kon het ware gezicht amper tonen. ,,Dat is waar, maar we hebben onszelf in deze situatie gebracht. Het was wel jammer voor de neutrale kijker”, sprak Van der Weijden met realiteitszin.”

UVS-RCL 2-3 (1-1). 17.Westdorp 1-0, 34. Permanand 1-1, 49. Wijnalda 1-2, 54. Maaskant (eigen doel) 1-3, 79. Van der Weijden 2-3. Scheidsrechter: Takacs. Toeschouwers: 400. Rode kaart: 3. Van den Burg (UVS), 89. Van der Voort (UVS).

UVS: Van den Burg, Maaskant, Hogenboom, Van Rest (59.Boogmans), Hermenet, Smit (76. Van der Voort), Van der Weijden, Westdorp, Van der Plaat, Mink (4.Overdijk), Van Vliet.

RCL: Janssen, Koet, Kharbouch, Hillebrandt, Tromp, Leugering (30. De Boer), Van Westrienen, Brasker (82.Sinteur), Permanand, Wijnalda, Scheurwater (90.Vijlbrief).

Foto’s: met dank aan Jack Wolters

Verslag: bron Leidsch Dagblad/HK