Zwijgend en met gebogen hoofden staan de spelers van RCL en TAVV in de middencirkel. De scheidsrechter heeft net gefloten. Langzaam wordt het stil  langs het veld en op de tribune, ijzingwekkend stil. De donkere wolken en de regen symboliseren de gevoelens van de aanwezigen. Ik kan het niet helpen, de tranen prikken in mijn ogen en mijn keel zit dicht. Hoe moet ik straks een stukje schrijven over deze voetbalwedstrijd als ik weet van de gebeurtenissen in Parijs? De man in het zwart fluit nog eens. Applaus klatert op. Ik realiseer me dat de wereld doordraait. Een realiteit van een andere orde dient zich aan: RCL-TAVV.

Tweede klasse C (zaterdag)-Het duel van de middenmoters RCL en TAVV was een wedstrijd met een regelmatig wisselend spelbeeld. De eerste vijftien minuten waren volledig voor TAVV. RCL kwam er simpelweg niet aan te pas. De ene na de andere aanval rolde op het doel van de thuisploeg af. Al na twee minuten kan keeper Andrew Janssen ternauwernood een bal van Paulus Egberts onder de lat vandaan halen. Nog een keer kon Janssen RCL voor een achterstand behoeden toen menigeen aan buitenspel dacht maar er niet gefloten werd. Geluk had de keeper toen een in vrije positie staande TAVV aanvaller volledig over de bal heen maaide. Na een kwartier moest hij capituleren bij een kopbal van Jordi van den Hoorn. Met een keurige boog ging de bal over de doelman heen en verdween onder de lat in het doel.

De 0-1 werkte als een pepmiddel voor de thuisploeg. Duels werden nu wel gewonnen en het begon beter te lopen. Dat resulteerde al vrij  snel in een doelpunt van, wie anders dan, Thom Wijnalda. De jonge Robin Brasker legde de bal met veel gevoel voor, waarna Wijnalda, zij het met enig fortuin, de 1-1 maakte. Het leek een houdbare bal, maar het leer glipte door de handen van keeper Bart Vis. Een tweede doelpunt leek onderweg toen Nick Permanand op rechts doorbrak. Met een lob probeerde hij de bal in de verre hoek te deponeren, over het hoofd ziende, dat twee ploeggenoten geheel  vrij rond penaltystip stonden om de bal in te schieten. Zij zagen hoe de bal voorlangs het doel over de achterlijn zeilde. Een andere kans was niet aan Wijnalda besteed toen hij het leer niet genoeg onder controle kreeg om van dichtbij in te schieten. De 1-1 ruststand gaf de verhoudingen qua kansen redelijk weer.

De tweede helft begon identiek aan de eerste: een sterker TAVV en een RCL dat met de rug tegen de muur stond. Een verschil was er wel: uit de momenten dat RCL zich ontworstelde aan de greep van de bezoekers ontstonden een paar mooie kansen die noch Wijnalda noch Permanand wisten te verzilveren. Dat lukte Gwen Koet wel na een kwartiertje spelen. Permanand legde een vrije trap keurig voor bij de tweede paal die onhoudbaar ingekopt werd door de meegekomen verdediger: 2-1.

Sommige wedstrijden hebben van die minuten die beslissend zijn voor de resterende tijd. Dit was er een van.  Weer was het de bijna onvermoeibare Wijnalda die het de defensie van TAVV heel lastig maakte. Uit de kans die hij zelf knap wist te creëren kon hij echter de bal niet achter keeper Vis krijgen. Het had de genadeklap voor TAVV kunnen zijn. Het liep echter anders. Kort daarop moest Permanand van het veld vanwege zijn tweede gele kaart en opeens stortte het organisatorisch in elkaar bij de thuisclub. Met de rug tegen het eigen doel was het vrouwen en kinderen eerst. De bal werd naar voren geramd, opgepikt door TAVV om aan de zoveelste aanval te beginnen. Ook die acties stonden niet in het handboek ‘hoe te handelen bij een man meer situatie’ zodat het, zij het met hangen en wurgen, nog goed afliep voor RCL. Drie punten werden afgesnoept van een directe belager en dat telde vooral voor de ploeg van trainer Stefan Luykx. Een plek hoog in de middenmoot was de beloning.

Op onze app kan een interview worden beluisterd met Leroy van Westrienen van RCL!

RCL-TAVV: 2-1 (1-1). 15. Van der Hoorn 0-1; 27. Wijnalda 1-1; 65. Koet 2-1.

RCL: Jansen, Koet, Hillebrand, Brasker (70. Kharbouch), Tromp, Van Bemmel, Vijlbrief (73. Guijt), Leugering, Wijnalda (85. Farih)), Van Westrienen, Permanand.

TAVV: Vis, Van Wijk, Van der Pijl, Otto, Vreeken, Verwoerd, Konings (53. Drost), Van der Hoorn (70. Vogels), De Bruijn, El Mariami, Egberts.

Scheidsrechter: Ferreira. Toeschouwers: 175