Komend weekend staan de hoofdmachten van Roodenburg en UVS voor de tweede keer tegenover elkaar dit seizoen. In de Kikkerpolder was de amusementswaarde hoog en finishten de teams bij 3-3, waarbij Roodenburg het minst tevreden mocht zijn. Aanstaande zaterdag ‘reist’ UVS af naar Leiden-Noord. Eerder ging onze redactie al even terug in de tijd met spelers van de twee clubs die furore maakten in de jaren tachtig in de A-jeugd. Beide clubs hadden destijds een geweldige lichting in huis. Het leek de redactie toepasselijk om nu een tweede deel te plaatsen.

Wat was nou de wedstrijd der wedstrijden tussen de UVS en Roodenburg? Hoe verging het Jeffrey van As en Ronald van Delft na hun A-Landelijk periode bij respectievelijk Roodenburg en UVS? Hoe zag het vervolg in de voetballoopbaan van beide heren eruit? Hoe zien Jeffrey en Ronald het hedendaagse amateurvoetbal in Leiden? Vragen te over voor onze verslaggever Sergio Rademakers. Hij  zocht de heren op om hen  aan de tand te voelen.

Een affice die er toen mocht zijn. Menig sigarenboer schonk er aandacht aan...
Een affice die er toen mocht zijn. Menig sigarenboer schonk er aandacht aan…

Jeffrey bijt het spits af:,,Ik weet het nog als de dag van gisteren. We speelden uit bij UVS op de Kikkerpolder. We stonden 1-3 voor en teleurstellend genoeg eindigde de wedstrijd in een 3-3 gelijkspel. Volgepakte tribunes, voetbal op het scherpst van de snede. Het publiek kreeg een echt kwalitatief hoogstaande wedstrijd voorgeschoteld!”

Ronald vult aan:,,Inderdaad we stonden 1-3 achter. Maar wij UVS’ers hadden ballen en knokten voor elke meter. In zo’n beladen derby wilden we ons echt niet laten afslachten. Na twee weergaloze goals van Alex Leeflang kwamen we terug en eindigde de wedstrijd onbeslist. Op de ranglijst ontliepen we elkaar nauwelijks. Dit gelijkspel was eigenlijk een overwinning voor ons, want onze voorsprong bleef gehandhaafd. Roodenburg liep niets in, daar was het ons om te doen. Al hadden ze die wedstrijd misschien iets meer verdiend.”

Van Delft heeft dozen vol met plakboeken. Verslagen, uitslagen, standen...alles werd bijgehouden
Van Delft heeft dozen vol met plakboeken. Verslagen, uitslagen, standen…alles werd bijgehouden

Van haat en nijd was er nimmer sprake. Jeffrey is stellig: ,,Natuurlijk was er in het veld een gezonde concurrentie. Maar na de wedstrijd was het ouwe jongens krentenbrood. Sterker nog..in die tijd gingen de A-selecties van Roodenburg en UVS altijd naar De Bob in Noordwijk. Iedereen dronk een biertje met elkaar. Dan  was er niets te merken van de onderlinge concurrentie. Uniek toch!”

Beide mannen kijken nu met een schuin oog naar het niveau van het Leidse amateur voetbal. Ronald hierover: ,,Eigenlijk is het bizar dat een stad als Leiden geen hoofd-of topklasser heeft. Misschien is het beter als er een aantal clubs gaan fuseren. Hoe kan het nou dat de bollenstreek massaal vertegenwoordigd is in de hogere klassen. Daar lukt het wel. Leiden moet met meerdere verenigingen ook zoiets kunnen neerzetten.”

Het tweetal kijkt graag terug naar een gouden tijd. Zal het ooit nog op deze manier terugkomen?
Het tweetal kijkt graag terug naar een gouden tijd. Zal het ooit nog op deze manier terugkomen?

Jeffrey met zijn opinie: ,,FC Boshuizen en GHC spelen nu op het hoogste niveau in Leiden. Clubs als UVS, Roodenburg en DoCoS horen eigenlijk toch op het hoogste plan thuis. Als door middel van fusies het Leidse voetbal weer op de kaart kan worden gezet moet het zeker tot de mogelijkheden behoren dat die clubs straks weer terug zijn op een wenselijk niveau.”

De voetbalcarrières van beide spelers zijn zeker niet onfortuinlijk te noemen. Jeffrey belandde vanuit de Roodenburg  A-jeugd bij Ajax. Vanuit Ajax verkaste hij naar MVV waar hij vier seizoenen vaste kracht en meer dan waardevol was. Zijn neergelegde spel bleef niet onopgemerkt bij NAC Breda. In 1996 tekende hij voor de Brabantse club. Maar liefst zes jaar verbleef hij als vaste basiskracht in de Noad Advendo Combinatie. Tussentijds speelde hij nog twee jaar bij ADO Den Haag. Daar werd hij kampioen in de eerste divisie. Na zijn twee speeljaren fungeerde Jef nog eens twee jaar als hoofdscout van ADO. Hierna keerde hij terug naar NAC en was hij technisch directeur aldaar. In 2014 zijn de wegen tussen Jef en NAC gescheiden in goed overleg.

Ronald kende een ander verloop van zijn voetballoopbaan. Na UVS verhuisde de flamboyante spits naar Rijnsburgse Boys. Hij scoorde warempel tegen het Nederlands elftal en werd hetzelfde seizoen kampioen met de Boys en zelfs algeheel kampioen van Nederland bij de zaterdagamateurs. Na wat omzwervingen belandde Ronald bij vv Katwijk. Ook daar werd hij in 2000 kampioen. Na Katwijk heeft hij nog acht jaar bij Voorschoten’97 gespeeld. Inmiddels is Ronald al enkele jaren assistent- trainer bij het eerste elftal van de zaterdag van Voorschoten’97.

De ex-trainers hebben de mannen wel wat bijgebracht decennia terug. Ronald hierover: ,,Man, man wij hadden Bert Jansen als trainer. Fanatieke man, door hem heb ik wel effectief leren koppen. Op een achterveld hadden we een kopgalg staan. Ik bleef koppen, maar het heeft geholpen want als spits heb ik er een hoop gemaakt met mijn hoofd.”

Jef vult aan: ,,Onze trainer was Hans Tisseur. Een goede trainer moet ik zeggen. Uiteindelijk waren onze trainingen wel relatief simpel. Het was een beetje afwerken op de goal en daarna een partijtje spelen. Wel een succesformule!”

Van Delft blikt graag terug, maar heeft onderwijl ook genoeg zorgen met zijn taak als assistent-trainer bij Voorschoten'97. Het degradatiespook kan vooralsnog niet worden verjaagd van sportpark Adegeest...
Van Delft blikt graag terug, maar heeft onderwijl ook genoeg zorgen met zijn taak als assistent-trainer bij Voorschoten’97. Het degradatiespook kan vooralsnog niet worden verjaagd van sportpark Adegeest…

De beide heren hebben de voorbije weken oud-teamgenoten opgetrommeld om de wedstrijden van toen enigszins te laten herleven. In juni zullen de topteams van weleer de kicksen nog een keer onderbinden en elkaar trachten de loef af te steken. Onze redactie zal hier t.z.t. uiteraard ook nog even aandacht aan schenken. Ergens in de komende weken zal deel 3 worden gepubliceerd van deze terugblik in de tijd. Dan dus andermaal een oud-Roodenburger en UVS’er aan het woord. Nu is het echter tijd voor de huidige generatie. Voor zowel de ploeg van Patrick Heijmans en Henk Buyn als voor de formatie van Arnold Overdijk en Hans van Leeuwen staat er komende zaterdag veel op het spel. De ranglijst spreekt boekdelen.

Onze redactie dankt Jeffrey van As en Ronald van Delft voor hun bijdrage!

Voor de liefhebber nogmaals deel 1: https://www.leidenamateurvoetbal.nl/2015/zaterdag/2en3deklasse/uvs/toptijden-van-weleer-a-jeugd-van-roodenburg-en-uvs/