Het seizoen 1988-1989 was wellicht hét seizoen, waar de grootste talenten uit de Leidse A-jeugd zich deden ontpoppen in de Leidse regio bij respectievelijk UVS en LV Roodenburg. Nadien is er nimmer meer zo’n goede lichting aan jeugdspelers geweest die vanuit de A-jeugd wisten door te breken. Namen als Alex Leeflang, Jeffrey van As, Henk Buyn, Ronald van Delft en de gebroeders Onstenk trokken menig toeschouwer naar Sportpark de Kikkerpolder of anderzijds Sportpark Noord. Dit verslag zal een aanzet zijn naar hoe het menig speler is verlopen in hun voetbalcarrière en daarna. Onze verslaggever Sergio Rademakers zocht de aanvoerders van de toenmalige formaties op om hen als eerste aan de tand te voelen.

Alex Leeflang (ex-aanvoerder UVS) vertelt:,,Tjonge jonge, in die tijd was bij de A-landelijk de derbywedstrijd tegen Roodenburg, qua fanatisme,  gelijknamig als de klassieker Feyenoord-Ajax. We waren allemaal getergd en wilden hoe dan ook van de ploeg uit Leiden Noord winnen. Op de trainingen voorafgaand aan de wedstrijd waren we dan ook altijd extra scherp. En laten we eerlijk zijn..Roodenburg ontliep ons niet veel op de ranglijst. Beide ploegen draaiden mee in de top van de ranglijst. De clubs waar we tegen speelden waren niet de minsten. Ik zal een aantal ploegen noemen: Telstar, Ajax, Hollandia, AFC’34, Elinkwijk (ex-club van Van Basten) en ga zo maar door. Ik hoef niemand te vertellen welke spelers vanuit één van die clubs in het verleden zijn doorgebroken. Maar er waren toen wel twee Leidse clubs waar men rekening mee moest houden. UVS en Roodenburg. Volgens mij is dat nooit meer gebeurd.”

Henk Buyn (ex-aanvoerder Roodenburg) vult aan: ,,Het was niet normaal. Bij de stadspot tegen UVS zaten er gemakkelijk 750 man op de tribune. Het leek de klassieker Feyenoord-Ajax wel. Dat maak je hedendaags niet eens meer mee in het amateur voetbal. Ja, alleen bij de grote clubs uit de bollenstreek zoals Katwijk en Quick Boys. Maar we spraken hier over A-elftallen. Ongekend denk ik. Ben benieuwd of dit ooit overtroffen zal worden hier in de Leidse regio. Ik hoop het wel moet ik eerlijkheidshalve zeggen, talent staat voorop!”

Met name Alex Leeflang (UVS) werd indertijd bestempeld het grootste talent uit de regio te zijn te samen met concurrent Jeffrey van As (Roodenburg). Echter waren er verschillen. Jeffrey haalde eredivisievoetbal maar Alex niet.

Op de vraag waarom Alex het niveau van concurrent Jeffrey niet kon halen, antwoordde de  sympathieke oud-middenvelder als volgt,, Meestal na de wedstrijd was het douchen en klaarmaken voor een avondje stappen in Noordwijk. Jef deed dat ook, maar hij liet het biertje staan in Noordwijk. Ik niet, ik was te frivool en genoot van het moment.  Jef was toen al bezig met een professionele carrière. Daar heb ik het laten liggen en hij niet en is hij uitgegroeid tot een topvoetballer. Uiteindelijk heeft hij het gered en ik niet.  Misschien stom van mij, maar Jef had alles om een goede prof te worden. Ik kan maar één ding zeggen :,,Hij wel, ik niet.”

Henk Buyn vult aan: ,,Tja Lex was in die tijd vaak mijn directe tegenstander. Hij was groter, maar dat liet me koud. Ons spelletje spelen was het devies. Uiteindelijk pakte UVS nog bijna het kampioenschap. Het ging mis bij Ajax uit..” Buyn en Leeflang stemmen samen in: ,,We hebben beiden de top niet bereikt, maar kom op man…het voetbal uit Leiden stond op de kaart toen!”

IMG_2573

Inmiddels hebben de zonen van de heren ook hoge ogen gegooid in de voetballerij.Milan, de zoon van Alex, heeft zich in de kijker gespeeld bij SC Feyenoord en knokt hard voor een profcontract. Alex zelf is inmiddels meer dan verdienstelijk jeugdtrainer bij XerXes uit Rotterdam. Vin, de zoon van Henk, speelt momenteel bij UVS en is in beeld bij ADO Den Haag en heeft inmiddels daar ook stage gelopen. Zoonlief moet altijd lachen om de grote verhalen van zijn vader.

Henk tegen zijn zoon: ,,Vin, je had UVS-Roodenburg moeten zien. Op een kolkende Kikkerpolder speelden we toen gelijk 3-3. Dat waren wedstrijden waar het erom ging.”

Deze competitie spelen de vlaggenschippen van Roodenburg en UVS weer tegen elkaar in de derde klasse A, en de aloude stadsderby herleeft. Henk, inmiddels assistent-trainer van Roodenburg zaterdag, pepert zijn zoon nog eens in: ,, Roodenburg is ontnomen van de punten en wij verdienden in die wedstrijd meer dan een gelijkspel.”.

Uiteindelijk was zoon Vin tevreden met de uitslag. Maar is het gek? Zoonlief vindt het ook moeilijk om keuzes te maken en staat pal achter zijn vader met zijn Roodenburg verleden en heden. Zo ziet U maar…de strijd in Leiden is zelfs vandaag nog niet gestreden.

IMG_2574

Om een indicatie te geven van de rol van de beide clubs de stand na 18 maart 1989 (bron: Leidsch Dagblad):

Telstar-DWV 3-1, Elinkwijk-Quick Boys 3-2, UVS-FC Lisse 6-0, Ajax-Roodenburg 4-1, RVC-Quick H 1-2, UVV-Hollandia 0-0.

Stand: 1. Telstar 20-30, 2. UVS 19-29, 3. Ajax 19-28, 4. Roodenburg 20-28, 5.RVC 20-23, 6.Quick Boys 20-19, 12. FC Lisse 20-4 (twee punten per gewonnen wedstrijd in die tijd).