Tweede klasse C (zaterdag)- Koen Hogenbooms analyse is  even helder als meedogenloos: ,,We speelden slecht, in de eerste helft was er geen strijd of beleving en de winst was volkomen onverdiend.” Hoe duidelijk kun je zijn? UVS won wel, ten koste van SC Monster (1-2). Het waren de eerste drie punten voor de blauwwitten van het seizoen.

,,Vooral in de eerste helft was het hopeloos. Monster was in alle opzichten beter en we mochten onze handen dichtknijpen met 0-0. Je snapt dat de trainers Hans van Leeuwen en Arnold Overdijk wel wat te melden hadden dat aan duidelijkheid niets te wensen overliet. De tweede helft vochten we er in ieder geval voor.”

Het spel werd er echter niet beter op en donkere wolken pakten zich samen toen Hogenboom een penalty veroorzaakte die verzilverd werd. ,,Het zag er heel somber uit. De achterstand werkte wel als een wake-up call. Eindelijk mag je wel zeggen. Niet dat we Monster onder druk zetten, maar de doelpunten vielen wel. Eerst kopte Thomas van de Rest vanuit het niets raak en dat gaf ons wat meer zelfvertrouwen. Tot verbazing van iedereen, en misschien van hemzelf ook, schoot Rico Westdorp ons nog naar een overwinning ook. Vanaf een metertje of twintig draaide hij zich vrij en schoot op het doel, de vele afspeelmogelijkheden negerend. Voor we verontwaardigd konden reageren verdween de schuiver  in de uiterste hoek en was de zege binnen.”

Hogenboom erkent dat de Leidenaren veel te veel kregen, maar wijst erop, dat het de week ervoor precies andersom was geweest. ,,Tegen SEV waren wij juist de veel betere ploeg. We lieten drie, vier enorme kansen liggen en verloren met 2-0. Inderdaad is iedereen dat over twee maanden vergeten en staat de uitslag kil en zakelijk in de archieven.”

Vanzelfsprekend reisde de UVS-selectie met een goed gevoel naar Leiden terug. Misschien dat UVS via deze lelijke overwinning een ommekeer bewerkstelligt. ,,We hebben ervaring en kwaliteit genoeg om pakweg bij de eerste zes te eindigen. Vandaag lieten we voetballend veel te weinig zien. Dat kan de volgende weken anders zijn. We moeten er meer in geloven.”

Van Leeuwen erkende dat hij en Overdijk niet al tevreden waren geweest over het optreden van de hoofdmacht. ,,Het gaat nog niet zoals wij willen, nee. Ik denk dat we Danny de Groot mogen bedanken, want hij heeft ons als keeper in diverse situaties op de been gehouden. Pas na de 1-0 zijn we meer mee gaan voetballen, hoewel het toen ook nog steeds niet goed was van onze kant. Wel bleven we na onze voorsprong goed op de been. Al met al zijn er nog zat verbeterpunten, maar de overwinning blijft natuurlijk wel heel welkom. Met de twee eerdere zeperds moesten we zo snel mogelijk afrekenen. Ik denk dat de tweede klasse net als vorig jaar weer close gaat worden. Daarom is het zaak om te pakken wat je pakken kan, ook al is dat soms via een gestolen overwinning.”

Volgende week ontvangen de blauw-witten VDL. Die ploeg kwam niet verder dan ruim veertig minuten tegen RCL, vanwege een blessure van de arbiter. De Leiderdorpers, eerder winnend in de Kikkerpolder, hadden al een 0-3 voorsprong te pakken.

Basisopstelling UVS: De Groot, Maaskant, Hogenboom, Boogmans, Van Rest, Mink, Van der Weijden, Smit, Van der Plaat, Westdorp, Van Vliet.