Begeleid door knallend vuurwerk betraden UVS en DUNO het kunstgrasveld van de thuisploeg. Dat Leidenaren wel degelijk belangstelling hebben voor het amateurvoetbal in de stad bleek uit het talrijke publiek dat het terrein van UVS zaterdag omzoomde. Er stond dan ook wat op het spel: de winnaar van de tweekamp promoveert naar de tweede klasse. Spanning verzekerd zou je zeggen. Dat bleek inderdaad het geval, maar verder vuurwerk bleef uit.

UVS-DUNO 13
Arnold Overdijk, co-trainer van UVS, waarschuwde er voor de wedstrijd al voor: ,,DUNO komt hier met maar één doel: de nul vasthouden, op welke manier dan ook. Dat is ze in de vorige ronde ook gelukt. Aan ons de taak om er minimaal een te maken.”

UVS DUNO 1
Het eerste kwartier leek DUNO wel degelijk van plan meer de aanval te zoeken dan verwacht. Vroeg druk zetten van de bezoekers leidde zelfs tot gevaar. Door te lang treuzelen leed keeper Dave de Groot van UVS balverlies en kon alleen via een overtreding DUNO van een doelpunt afhouden. Gelukkig voor de goalie geschiedde dat buiten het strafschopgebied en werd de daarop volgende vrije bal knullig genomen. Daarmee was het eigenlijk gedaan met de aanvallende intenties van de ploeg uit Duinoord.

UVS-DUNO 12

Leunen op de verdediging, de linies kort op elkaar en met een lange bal de spits bereiken om dat ene kansje te krijgen en af te maken. Zo leek het tactische plan. Vertragen en zo het tempo uit de wedstrijd halen was een ander aspect. ,,Het hoort er allemaal bij”, verklaarde Overdijk na afloop. ,,Dat is nou eenmaal de kracht van DUNO. Logisch dat ze daar vanuit gaan. Het gaat wel om promotie. Dat moet je accepteren.”

UVS-DUNO 10

Het was dan ook geen wonder dat de rust met 0-0 aanbrak. Spektakel was er niet, mede door het feit dat UVS zich niet goed raad wist met het spel van de bezoekers. Er werd te weinig bewogen zonder bal en het veldspel oogde te traag. Rechtsbuiten Rob van der Plaat liet een paar aardige acties zien, maar het rendement ontbrak. Het had zelfs weinig gescheeld of DUNO had vlak voor de pauze gescoord. De Groot had de grootste moeite een schot uit zijn doel te houden. De wegspringende bal kwam echter niet voor de voeten van een Haagse aanvaller, maar voor een UVS verdediger.

UVS-DUNO 11
Al snel na de herstart kwamen de blauwwitten op voorsprong. Dat het een uiterst fortuinlijke goal was maakte niemand met een UVS-hart wat uit. Kris Menken schoot hard in, keeper Jeffrey van Vliet ging naar de goede hoek, maar op het laatste moment raakte de bal de voet van een verdediger. Met een curieuze curve verdween het leer net onder de lat in het doel van de als versteend staande doelman: 1-0.

UVS-DUNO 9

Even leek het erop, dat UVS de wedstrijd definitief naar zich toe zou trekken, mede doordat DUNO meer de aanval zocht. De thuisploeg was niet bij machte de opleving voort te zetten en het was de tegenpartij waar steeds meer dreiging vanuit ging. De uitballen van de boomlange spits Jordan Rolvink stichtten steeds gevaar. Overdijk: ,,Ja, dat wisten we. Hij gooit die bal iedere keer zo in de doelmond. Daar waren we ook niet gerust op. Een bal hoeft maar even voor ons verkeerd terecht te komen en je hebt een doelpunt om je oren.”

UVS DUNO 7

Hectische taferelen waren het gevolg, maar doelpunten niet. De wedstrijd mondde uit in een ware slijtageslag. UVS bleef fysiek en conditioneel echter overeind. Overdijk nog eens: ,,Daar ben ik echt heel blij mee. Je zag bij DUNO steeds meer krampgevalletjes. Die bleven bij ons achterwege. Ik beschouw dat als een goed teken. Ook ben ik heel tevreden over onze strijdlust. Wij laten ons niet intimideren of onder de voet lopen. We hebben een paar jongens met ervaring die het klappen van de zweep kennen wat betreft promotie-degradatiewedstrijden. Daar hadden we vandaag profijt van.”

UVS DUNO 6

UVS kon zeer tevreden zijn over de uitslag. Uitgespeelde kansen waren er nauwelijks en het doelpunt was een geluk. Dat laatste telt echter niet bij de return volgende week. ,,1-1 had gekund vandaag.” Concludeert de Leidse trainer. ,,Het wordt volgende week nog wat. DUNO kan echt wel voetballen. Ik durf niet echt een voorspelling te doen.”

UVS DUNO 5
Aan een voorspelling waagde aanvoerder Koen Hogenboom zich wel: ,,Het wordt een heel hete wedstrijd. Wij gaan echter naar de tweede klasse. Oke, DUNO is een uiterst stugge tegenstander. Voetballen kunnen ze ook nog. Dat ze het fysieke niet schuwen vind ik eigenlijk wel leuk. Dat ligt mij ook namelijk. Die 1-0 is mooi, maar uiteraard niet beslissend. Zij zullen wel meer op de aanval spelen dan vandaag. Dat geeft ons in ieder geval meer ruimte dan vandaag. Trots ben ik op de teamgeest van onze ploeg. Die was het hele seizoen dik in orde, maar vandaag stegen we wat dat betreft boven onszelf uit. Het wordt vuurwerk volgende week, dat weet ik voor 100% zeker.”

UVS DUNO 3. jpg
UVS-DUNO: 1-0, 48. Kris Menken 1-0. Scheidsrechter: Fonseca. Toeschouwers: 450.
UVS: De Groot, Hoogkamer, Hermenet, Hogenboom, Kort, Maaskant, Menken, Neuteboom, Van der Plaat, Smit (81. De Vrind), Van Vliet.
DUNO: Van Vliet, Steinvoort, Van Weeren, Van der Zwan (52. Bierens), Toet, Heikoop, Van der Harst, Lodder, Rolvink, Droppert, Van de Graaf.

UVS DUNO 2
Foto’s: met dank aan Jack Wolters.