Vrijdagavond 12 juni was het 2e ING-COED-toernooi in Zwammerdam. COED-soccer staat in Amerika voor gemengd voetbal. Er zijn FIFA-spelregels beschikbaar waarvan de belangrijkste wijziging is dat er geen slidings mogen worden gemaakt. Verder moeten er altijd vijf vrouwen en vijf mannen in het veld staan, de keeper (m/v) is naar keuze. Winnaar van deze 2e editie was het COED-team van vv Koudekerk, dat in de finale de organiserende vereniging VVZwammerdam versloeg.

150612_ING_COED_II_19 (Kopie)

Er deden in Zwammerdam tien ploegen mee uit de regio. Het is even wennen, bijvoorbeeld bij de kleedkamerindeling, daar is het niet gemengd. Maar eenmaal op het veld gaat het snel. Spelers en speelsters lopen gewoon door elkaar en vooral voor de mannen is het cultuurshock. Niet al hun vooroordelen blijken te kloppen: vrouwen kunnen wel degelijk voetballen, je poorten, snoeihard uithalen en de bal bekeken over een te ver uitstaande keeper lobben. Er waren twee groepen: een prestatiegerichte en een meer recreatieve poule. Scheidsrechters beklagen zich vooral over het feit waarom de sfeer niet altijd zo is bij een wedstrijd. Na afloop wil iedere ploeg volgend jaar terugkomen.

150612_ING_COED_II_21 (Kopie)

Ook de 3e helft is anders: 50/50 verhouding verandert absoluut de sfeer in het clubhuis. Er wordt meer Jillz verkocht, meer gedanst en soms andere muziek gedraaid (salsa). Volgend jaar in juni de derde editie aan de Spoorlaan in Zwammerdam.

150612_ING_COED_II_06 (Kopie)

Kader: VVZwammerdam (1948) heeft sinds 2012 een samenwerkingsverband met de Amerikaanse semi-profclub Bellingham United FC uit Bellingham (70.000 inwoners). Er worden gedurende het seizoen spelers uitgewisseld. Dat is toegestaan binnen de KNVB-regels. Een Amerikaanse jeugdinternational uit Bellingham is sindsdien twee stage komen lopen bij ADO-Den Haag en bij dit COED-toernooi speelde Tanya Haggen (23 jaar) mee met het COED-team van VVZwammerdam. Ze was met haar universiteitsteam in Rome voor een toernooi en vloog na afloop door naar Schiphol. In september dit jaar komt een 40-plus team uit Amerika naar Zwammerdam en doet mee aan het vrijdagavond-toernooi voor 40-plussers. Bij een van de bezoeken aan Bellingham kwam het idee voor een COED-toernooi mee terug.

150612_ING_COED_II_15 (Kopie)

Deelnemende ploegen 2e editie: vv Alphia, rksv Altior, vv Esto, sv Kickers ‘69, vv Koudekerk, Rohda’76, vv Sportief, vv Woubrugge, VVZwammerdam (2 teams).

Info? Mail: [email protected] (voorzitter VVZwammerdam)

150612_ING_COED_II_32 (Kopie)