Stel je bent trainer van een leuke dorpsclub in de derde klasse. De zaken gaan niet onaardig: de punten komen met regelmaat binnen, de selectie is breed genoeg en de club heeft een prima accommodatie en dito voorzieningen om er een fraai seizoen van te maken. In december starten de gesprekken over verlengen van het contract en waarom zou je het niet doen?

Het zonnetje lacht je toe. Maar dan schuiven donkere wolken voor de zon. Rond februari, maart delen steeds meer spelers mee lager te gaan voetballen. Minimaal twee keer in de week trainen valt hen zwaar of een lager vriendenteam lokt. Uiteindelijk raak je vijf basisspelers en tezamen elf selectiespelers kwijt. Een ijskoude douche en volop frustratie bij een goedwillende coach. Dit overkwam Anton Wijsman van Kagia vorig jaar.

,,Ik ben er de man niet naar om eind van het seizoen alsnog de handdoek te gooien. Daar schiet je als trainer en als club niets mee op; ik ga door. Het komend jaar biedt weer nieuwe uitdagingen. Ik heb een groep van 31 man om de competitie in te gaan en ik ben bijzonder benieuwd wat het gaat worden.”

Wellicht vreemd dat een geroutineerde trainer als Wijsman dat niet kan inschatten. Daar zijn echter heldere redenen voor. ,,Zoals gezegd ben ik een fiks aantal selectiespelers kwijtgeraakt. De goede kant van het verhaal is dat ik dertien spelers aan de selectie heb kunnen toevoegen. Een aantal komt uit eigen jeugd, terwijl het leeuwendeel van FC Lisse vandaan komt. Dat zijn soms jongens die het eerste net niet gehaald hebben en bij ons willen bewijzen dat ze wel degelijk een behoorlijk balletje kunnen trappen. Vaak hebben ze hier vrienden spelen en dat vind ik een goede zaak. Het kan een hecht geheel gaan vormen, dat voor elkaar door het vuur gaat. Het is nu nog te vroeg om te zeggen dat het gaat gebeuren, maar ik hoop het wel. De kwaliteit van alle nieuwkomers kan ik natuurlijk na een paar weken trainen niet goed inschatten. Ook de uitslagen van de oefenwedstrijden en de bekerwedstrijd tegen WVC (za) zeggen weinig. De tegenstand was te zwak. Al met al moeilijk in te schatten hoe wij als team er voor staan.”

Wijsman ziet komende competitie deels als een overgangsseizoen: ,,Prioriteit nummer een: we houden de groep bij elkaar. Dan willen we in de loop van het seizoen zorgvuldig gaan selecteren: wie heeft de voetbalkwaliteiten en mentaliteit om ons verder te brengen. Volgend jaar willen we absoluut een serieuze kandidaat zijn om te promoveren naar de tweede klasse. Dat is dit jaar te hoog gegrepen.”

Volgens Wijsman zijn Koudekerk, Zwammerdam en DWO de favorieten in de derde klasse. Zij zullen strijden om het kampioenschap. Voor liefhebber Wijsman is het te hopen dat het een leerzaam en mooi jaar gaat worden. Overgangsjaar of niet, iedereen binnen een club hoopt resultaten te zien. Onzekerheid wat dat betreft is wat de klok slaat bij Kagia.

De Lisserbroekers vangen de competititie aan in Leiden bij Lugdunum, na een seizoen afwezigheid terug waar het minimaal hoort. Een week later komt Oegstgeest op bezoek. Ofwel de terugkeer van Jerry Ubink bij zijn oude werkgever.

 

Kagia:
Gekomen: Ruben Hoekstra (FC Lisse, jeugd), Alain van Kesteren (FC Lisse, za 2), Jurrian Nannes (FC Lisse, za 2), Aron Driessen, Roy Hogewoning, Jeff Kamerman, Marco Schoneveld, Ernst-Jan Baan, Cornelis Baan ( allen FC Lisse overig), Leandro van Kuijk (nieuw), Thom van Klink, Tijs van der Schinkel (eigen jeugd) en Tom Kamp (overige senioren Kagia).
Vertrokken: Ben van der Lans (Ter Leede), Ruud Heuseveldt, Niels Ganzevles, Guillaume Thissen, Jelle Clemens (allen lager elftal bij Kagia).