Derde klasse A (zondag) – ,,De slechtste wedstrijd die ik ooit heb gezien “, was een veel gehoorde kreet vanuit de Meerburg aanhang op sportpark de Voscuyl, thuishaven van UDO. Ondanks het matige spel van de bezoekers wist men toch met drie punten in de tas terug te keren naar Zoeterwoude-Rijndijk (1-2).

UDO-trainer Erik van Manen zag vooraf aan de tweestrijd deze ontmoeting vooral als een meetpunt: ,,Na deze wedstrijd weten we waar we staan. Meerburg is op papier een veel meer ervaren ploeg. Ik heb het net even uitgerekend en het is dat we Koos Habraken hebben, anders kwamen we niet boven de twintig uit”, lachte van Manen.

Van dit leeftijdsverschil was in de wedstrijd niet veel te merken. UDO, dat op last van de gemeente moest uitwijken naar haar kunstgrasveld, begon erg gretig. Voor Meerburg was het vooral wegpompen van de bal en happen naar lucht. De bezoekers kwamen  er nauwelijks aan te pas in de eerste tien minuten, maar vonden daarna toch een tegenmiddel wat de geel-zwarte storm deed luwen. Wat heet, Mats van der Poel ging weer vrolijk verder met wat hij al zijn gehele loopbaan doet, namelijk doelpunten maken. Na een afgeslagen corner van Kevin de Jong, wist dezelfde De Jong in de herkansing Van der Poel op het hoofd te bedienen; 0-1.

Nieuwkomer aan Oegstgeester zijde Rick Koeckhoven zag dit als kantelpunt ,,Tot de 0-1 voetbalden we heel aardig en had Meerburg vrijwel niets in te brengen. Dan komen we op achterstand doordat we tactisch niet goed stonden en kan je weer opnieuw beginnen.”

Opnieuw beginnen deed UDO zeker. Na een goede teruggelegde bal van Koeckhoven zelf was het Habraken die de hoek voor het uitkiezen had. Zijn inzet belandde echter in de handen van Meerburg goalie Patrick Bom. Dichterbij een doelpunt wist UDO in de eerste helft niet te komen. Meerburg daarentegen, was gevaarlijk via spits Van der Poel die door de flanken op zijn wenken bediend werd. Keeper Mitchael van Nijnatten stond echter aanvankelijk een doelpunt in de weg. In de twintigste minuut lukte het de Meerburg aanvaller dan wel van Nijnatten voor de tweede maal te passeren. Na een aanval uit het welbekende boekje, hoefde de goed vrijgelopen Van der Poel de bal slechts in het doel te werken. De doelpuntenmaker: ,,Maar het hadden er ook zo drie of vier kunnen zijn. Na de 1-0, en al helemaal na de 2-0, brak het verzet bij UDO en kreeg ik ze voor het uitkiezen. Hoeveel ik er dit seizoen ga maken? Ik hoop veel!”.

In de tweede helft was het voor Meerburg aanvankelijk vooral uitspelen en leek UDO zich al bij een nederlaag te hebben neergelegd. Dat veranderde toen invaller aan UDO zijde, Harm-Jaap Boerma verfijnd de Meerburg defensie het nakijken gaf en koeltjes de bal achter Bom wist te plaatsen. Boerma, pas zestien jaar (!), bekroonde hiermee zijn officiële debuut in de hoofdmacht.

Hierdoor worden de verwachtingen van deze jongeling op de Voscuyl alleen maar hoger gespannen. Voor de Oegstgeestenaren, die na deze aansluitingstreffer driftig op zoek gingen naar de gelijkmaker, kwam het doelpunt helaas te laat. ,,Een gelijkspel was zeker verdiend geweest, de tegendoelpunten waren te voorkomen, dus als we daar aan werken zie ik het positief in”, sloot Koeckhoven af. Matchwinner Van der Poel was kritisch ondanks de zege: ,,Het was niet om aan te zien hoe wij speelden, maar ja, slechte wedstrijden moet je ook winnen, en dat hebben we gedaan. Ik verwacht dat we in deze competitie hoge ogen gaan gooien.”

Volgende week mag UDO op bezoek in De Zilk, waar Van Nispen de gastheer zal zijn. Meerburg op zijn beurt ontvangt SJZ ofwel de kraker staat al vroeg geprogrammeerd.

Basisopstelling UDO: Nijnatten, Lichtenbled, Gras, Den Hollander, Franken, Nieuwenburg, Van der Spek, Koeckhoven, Bakker, Habraken, Rietveld.

Basisopstelling Meerburg: Bom, Candido, J. Verboon, Laan, B. Verboon, Van Vuren, Van der Meer, Van der Poel, De Groot,  Van der Voort, De Jong.