Rijnland_wvc_0136_051015Derde klasse A (zondag)- FC Rijnland kan terug kijken op een uitstekende eerste seizoenshelft. Na 14 wedstrijden staat de ploeg van trainer Paul Pikaar op de zesde plaats. Na het gelijkspel tegen Nicolaas Boys op 15 november 2015, wist de groen-gele formatie maar liefst vier keer achter elkaar te winnen hetgeen resulteerde in 12 punten en tevens dat de Leidse ploeg achtereen al achter keer niet verloor.

Na 25 jaar promoveerden de groengelen afgelopen seizoen naar de derde klasse. Na dit succes werd trainer Paul Pikaar aangesteld om in ieder geval te zorgen voor lijfsbehoud. Met de nieuwe trainer en een aantal nieuwe spelers kan er met verregaande tevredenheid worden terug gekeken op de eerste seizoenshelft want ook zondagmiddag werd er gewonnen. Stompwijk werd met 3-1 aan de kant geschoven. FC Rijnland staat nu als een huis als subtopper en wellicht zit er in de tweede seizoenshelft wel meer in. Met maar vier punten achterstand op de nummer 3, Teylingen,  is er van alles mogelijk.

De wedstrijd tegen Stompwijk werd gespeeld op het eigen sportpark De Morsch. Op een moeilijk bespeelbaar veld hadden beide ploegen het lastig om verzorgd voetbal te kunnen spelen. FC Rijnland begon desondanks goed aan de wedstrijd en domineerde de eerste twintig minuten leidend tot een 1-0 voorsprong. Niet voor het eerst dit seizoen was het KBoudewijn Kamphues die de openingstreffer voor zijn rekening nam. Hij werd aangespeeld op de rand van het zestienmetergebied, kon opendraaien en de bal tegen de touwen werken. Na de 1-0 voorsprong was het dezelfde Kamphues die op vervelende wijze in botsing kwam met de doelman van Stompwijk. Een hoofdblessure, niks ernstigs maar hierdoor wel even afwezig in de spitspositie.

Mede hierdoor ging FC Rijnland meer de lange bal hanteren, wat niet ten goede kwam van het veldspel. Stompwijk kwam hierdoor meer in balbezit en dat leidde tot een aantal pogingen vanuit de tweede lijn, maar echt op de proef gesteld werd doelman Mario van der Pluym niet. De ploeg van Pikaar kon met een 1-0 voorsprong aan de thee op deze warme december middag. Na de rust pakten de Rijnlanders weer meer het heft in handen en probeerden via de rappe buitenspeler Kromwijk gevaarlijk te worden. In de 60e min trok de verdediger van Stompwijk, Nick van den Bosch, aan de noodrem en haalde Kromwijk met een grove overtreding van achter neer. De leidsman van de middag kon niets anders dan de rode kaart trekken. Met een man meer kon de thuisploeg geen stempel drukken op de wedstrijd. Stomwijk bleef op dezelfde voet verder gaan wat uitmondde in een vrije trap op twintig meter van de goal. De vrije trap werd direct op het doel van Van der Pluym afgevuurd wat resulteerde in een zwabberbal die tegen de touwen vloog. Zo stond het plots 1-1 met nog 25 minuten te spelen.

Een kwartier voor tijd  werd Mark Cerdijn naar de kant gehaald door trainer Paul Pikaar. De middenvelder werd vervangen door Arjan Kluivers. Zo goed als koud in het veld zette dezelfde bevlogen middenvelder spits Kamphues in de 75e minuut alleen voor de Stompwijkse keeper en zoals zo vaak dit seizoen faalde Kamphues niet. De gastheer stond weer op voorsprong en wilde hoe dan ook de eerste seizoenshelft goed afsluiten. Het laatste kwartier werd op inzet en karakter gespeeld wat de derde treffer van Kamphues opleverde, opnieuw op aangeven van invaller Kluivers. 3-1 was ook de einduitslag voor de Leidenaren. Wederom een uitstekend resultaat wat 27 punten na 15 wedstrijden oplevert en dat voor een promovendus, die nog nimmer op dit niveau acteerde.

Sterkhouder Giovanni Koelink: ,,Van tevoren hadden we dit nooit verwacht. Voor het eerst in 25 jaar speelt FC Rijnland in de derde klasse en we kunnen nu al spreken over een fantastische prestatie.” Met recht gesproken, want de ploeg van Pikaar speelt uitstekend en heeft iedere week de wil om te winnen. De eerste wedstrijd na de welverdiende winterstop is tegen de koploper in de derde klasse, Meerburg. Koelink : ,,Met de inzet en instelling van de eerste seizoenshelft ben ik ervan overtuigd dat we een goed resultaat neer kunnen zetten in Zoeterwoude. De doelstelling voor het begin van het seizoen was handhaving, maar na 15 wedstrijden kunnen we concluderen dat er veel meer inzit voor de ploeg uit de Mors.”  Koelink wil hier nog niet teveel op ingaan, maar dat een plek onderin ondertussen gelijk staat aan nul procent kans staat al wel vast. De ex-Roodenburger voorzichtig: ,,Een plek bij de eerste vijf, dat zou prachtig zijn. Voor nu gaan we genieten van de mooie prestaties van de eerste seizoenshelft. Nu leven we alweer toe naar het Leidse zaalvoetbaltoernooi op 27 december. We zijn en blijven hongerig.”

Basisopstelling FC Rijnland: Van der Pluym, De Groot, Mink, Van Leeuwen, Dros, Koelink, Smeele, Cerdijn (Kluivers), Kromwijk, Kamphues, De Rooij (van Dijk).

Auteur: Erik Bakker