Derde klasse A (zaterdag)- Van de vier koplopers tot aan dit weekend zijn er voor het moment nog twee over. Koudekerk rekende af met Hazerswoudse Boys en DoCoS won, hoewel met veel moeite, van WDS (1-2). Kagia en BSC’68 wonnen niet en moeten dus loslaten bij de twee ploegen met rood en wit als de dominante clubkeuren. DoCoS en trainer Nico van der Salm waren in hun nopjes met de winstpartij. Van WDS werd immers niet eerder gewonnen.

DoCoS had een droomstart in huis. Op een actie van Nils Slingerland kwamen de bezoekers al snel op 0-1 via de dit seizoen ook weer veel scorende spits Chris van Empel. Weliswaar via een intikkertje, maar je moet er toch altijd maar staan. Wanneer DoCoS dacht dat dit het beginsignaal was van een eenvoudig vrachtje, was dat een inschattingsfout. De Leidenaren wisten echter dat het sowieso een lastige middag zou blijven, zo erkende ook Van der Salm.

,,Er stond een bak wind en het speelveld was klein. Zij konden dus compact spelen en dat maakte dat we moeite hadden de vrije man te vinden. Veelal was de eindpass niet goed aan onze kant. Die 0-1 voorsprong was dus ook zeker niet geruststellend.”

Na een halfuur was dat vroege zetje uit het begin van de wedstrijd ook verdwenen. Vanuit het niets kwam de formatie uit Driebruggen op gelijke hoogte. Het werd er daardoor niet eenvoudiger op, want WDS vocht zich nadrukkelijk in de tweestrijd met dikwijls fysiek verzet.

In de tweede helft bleef de titelkandidaat moeite houden met het veel lager geklasseerde WDS. Van der Salm: ,,Zij hadden windje mee inmiddels en hun volgers gingen er achter staan. Voorop hadden ze twee lange mannen staan en daar hadden we moeite mee. Eigenlijk leek het af te gaan op een gelijkspel, maar een minuut of vijf voor tijd maakten we toch nog de 1-2. Vorige week maakte invaller Erik van der Pot de 2-0 en nu mochten we een andere invaller bedanken, te weten Mitchel Klein. Hij snelde er overtuigend vandoor en de afronding was ook al dik in orde. Dat is voor een trainer prettig natuurlijk, maar ik heb ook vanaf het begin van het seizoen geroepen dat de mensen die komen vanaf de bank het verschil kunnen maken. Met elf man red je het simpelweg niet.”

DoCoS moest daarna nog eenmaal diep in de buidel tasten, maar het geluk was aan de zijde van met name doelman Mitchel van Abswoude. Via de paal, de rug van de sluitpost en weer de paal werd de 2-2 voorkomen. Van der Salm slaakte dan ook een zucht van opluchting toen de arbiter voor het laatst floot. ,,Zeker. Dit was op voorhand al een moeilijke pot voor ons en dat is ook uitgekomen. WDS staat ook zeker te laag. Dat vinden ze zelf ook. Sterker nog; ik vernam dat ze zichzelf ook bij de beste vijf hadden willen zien staan. Dat weet ik nog niet zo net, maar we moeten eerlijk zijn en stellen dat we een gelukkige zege hebben geboekt. Voorheen hadden we dit soort wedstrijden niet gewonnen. Ook dat heb ik al eerder gesteld, maar dat is echt zo.”

De Leidse ploeg is bezig aan een imposante serie, maar dat zegt Van der Salm niet alles. ,,Op zich klopt het wel natuurlijk, maar de series van Koudekerk, BSC’68 en Kagia zijn net zo knap. We staan uiteindelijk nog steeds boven op elkaar bovenin dus daaruit mag je concluderen dat al die ploegen aan een prima serie bezig zijn. Wij moeten ons niet rijk rekenen en vooral naar onszelf blijven kijken. Op de concurrentie hebben wij geen invloed immers. Ons gevoel is in elk geval goed en zo willen we ook de winterstop in gaan.”

Opstelling DoCoS: Van Abswoude, Van Voorthuizen, Maaskant, Gonlag, Peet, Zweistra (Van der Pot), Overvliet, Ravensbergen, Van Gent (Klein), Van Empel, Slingerland.