HomeZaterdagDerde klasseDoCoS verloor de toss, maar won de wedstrijd

DoCoS verloor de toss, maar won de wedstrijd

-

Derde klasse A (zaterdag)-DoCoS heeft de negatieve curve van de laatste weken om kunnen buigen in Benthuizen. De formatie van Nico van der Salm won met 0-1 van BSC’68 en schoof in het klassement voorbij aan Kagia, naar een nu zesde plaats.

,,We waren er zo op gespinsd om de toss te winnen om zo op de voetbalaccommodatie van BSC’68 waar de wind vrij spel had offensief te starten met een krachtige wind in de rug”, aldus Joshua Overvliet. De rechtsback van DoCoS, 21 jaar en voor het eerste jaar in de zaterdagselectie als basisspeler na hiervoor drie jaar op zondag in de selectie zijn voetbalkwaliteiten te hebben getoond, keek na afloop van de wedstrijd met een goed gevoel terug op deze uitwedstrijd. DoCoS had immers geen beste periode achter de rug. ,,Vorige week thuis tegen WDS een 2-3 nederlaag was jammer, maar het geloof in onszelf is gebleven. Daar hamerde onze trainer Nico van der Salm voortdurend op deze week bij de training. En met deze 0-1 uitzege doen we weer volop mee voor plaats vijf in deze derde klasse A.”

Uit het enthousiaste verhaal van Overvliet bleek dat hij een plek als voetbalanalist aan één van de voetbaltafels op de Nederlandse televisie zo toebedeeld kan krijgen. Want naast het enthousiasme voor zijn club DoCoS kon hij een heldere analyse maken van de gespeelde wedstrijd: ,,Het was een vechtwedstrijd waarin BSC’68 en ons team moeite hadden om goed combinatievoetbal te verzorgen. Dat werd mede in de hand gewerkt door het veld waar het woord ‘polletje’ vaak met hoofdletters kon worden geschreven. Thuis konden we BSC’68 eind oktober 2014 met 4-1 aan onze zegekar binden. Het kunstgras was voor ons verzorgde combinatievoetbal toen dé perfecte ondergrond. En ook al hadden we nu de toss verloren, met de wind tegen de eerste helft hielden we toch makkelijk stand.”

Met een brilstand werd de rust bereikt, tot tevredenheid van de trouwe meegereisde supporters van DoCoS. Maar welke woorden zou trainer Van der Salm in de rust in de kleedkamers tot zijn selectie richten? Overvliet: ,,Het vertrouwen in een goede uitslag straalde hij naar ons uit. Er kwamen dus geen wissels en we moesten gewoon lekker doorgaan met ons spel met druk naar voren en nu met de wind in de rug.” Van der Salm had de juiste voorziende blik want rond de 55e minuut wist Erik van der Pot de binnenkant van de paal naast de BSC’68 – doelman te raken. Een inzet van rechterspits Sven Ravensbergen werd ook nog van de doellijn gehaald… een 0-1 hing dus in de lucht.

De tweede keer dat DoCoS-doelman Mitchel van Abswoude beslissend moest ingrijpen bij een counter van BSC’68 was in de 70e minuut. Zijn mooie 21e plek in het spelersklassement van deze website met zestien punten maakte hij met deze reddingen meer dan waar. ,,Ze hadden op hun middenveld een geroutineerde oud-speler van ADO die normaliter het spel van BSC’68 kan verdelen. Maar we konden hem met ons prima veldspel minder belangrijk maken. En als dan die dekselse Van der Pot in de 77e minuut met zijn doffe knal in de verste hoek voor 0-1 zorgt, dan wil je ook meer. Dat bleek ook uit de wissels in de laatste minuten van de wedstrijd. De trainer wisselde aanvallend, want Danny Boers kan in de aanval ook een prachtig aanspeelpunt en stormram zijn”, aldus de bevlogen Overvliet.

Erik van der Pot, hier op archieffoto in het thuisduel tegen BSC'68, maakte het enige doelpunt en kon worden bejubeld
Erik van der Pot, hier op archieffoto in het thuisduel tegen BSC’68, maakte het enige doelpunt en kon worden bejubeld

Van der Pot raakte in de 85e minuut met zijn inzet bijna weer het net achter de doelman van BSC’68, maar zijn schot verdween net over de lat. In de 95e minuut kwam er met een snerpend fluitsignaal van de scheidsrechter een einde aan deze wedstrijd met veel vechtvoetbal en Leidse hoop voor de thuiswedstijd zaterdag 14 maart tegen Gouda. DoCoS neemt nu een zesde plek in de derde klasse A in met 25 uit 17 (33-31) waar Gouda op de risicovolle elfde plek staat met 17 uit 17 (22-33). Met een goede uitslag voor die wedstrijd komende zaterdag kan DoCoS alles zetten op het veroveren van een prima vijfde plek in deze poule.

Overvliet: ,,Na twee wedstrijden dit seizoen als rechtsbuiten te hebben gespeeld, ben ik op verzoek van de trainer als rechtsback gaan spelen. Dat bevalt me prima want naast het uitschakelen van mijn directe tegenstander krijg ik voldoende gelegenheid om over de flanken op te komen. Dat doen we vanuit de verdediging afwisselend en veroorzaakt natuurlijk de nodige dreiging bij de tegenstander, zoals nu in de tweede helft tegen BSC’68. We hebben deze 0-1 zege na afloop in de kleedkamer natuurlijk euforisch gevierd met elkaar. We krijgen de komende periode nog tegenstanders uit de top vijf, maar het vertrouwen in een goede afloop is er zeker bij ons.”

En of het lang onrustig en gezellig is gebleven in de Leidse binnenstad na deze 0-1 overwinning van DoCoS op BSC’68 is niet duidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat als het aan Overvliet ligt Gouda volgende week zaterdag met lege handen de Leidse gemeentegrens gaat overschrijden op weg naar hun Goudse thuisbasis.

Opstelling DoCoS: Van Abswoude, Overvliet, Bouwmans, Sjaardema, Peet, De Jong, Schiebroek, Van der Pot, Ravensbergen (86. Van Noort), Van Empel, Klein (89. Boers).

BSC’68 – DoCoS 0-1 (0-0). 77. Van der Pot 0-1. Toeschouwers: 75