HomeZaterdagDerde klasseDoldrieste apotheose bij GHC tegen HVC'10

Doldrieste apotheose bij GHC tegen HVC’10

-

Tweede klasse C (zaterdag)- De stemming op het sportpark van GHC was afgelopen zaterdag  bedrukt. Geen Stadionmars bij het opkomen van de spelers, wel rouwbanden en één minuut stilte. De mannen van GHC en HVC ’10 hebben voor het eerste fluitsignaal  op waardige wijze de slachtoffers van het bloedbad van de dag daarvoor in Parijs, waardig herdacht. Dat verdient complimenten. Tijdens de rust en na afloop van de ontmoeting liet Marjon, de speaker van de thuisclub, geen vrolijke klanken klinken.

Het leven gaat door. Het is een cliché, maar o zo waar. Dus ook de wedstrijd tussen de fusieclubs GHC en HVC ’10. HVC ’10 staat om 14.35 uur op de 8ste plaats en GHC op die vermaledijde 13e plek. HVC ’10 kijkt terug op twee recent gewonnen wedstrijden. Tegen UVS en RCL werd een achterstand omgebogen naar een winst, in beide wedstrijden: 2-1. Bij GHC  ging het de laatste zeven wedstrijden mis.

Dus zijn de mannen van trainer Pim van der Hoorn met het volste vertrouwen vanuit Hoek van Holland naar de Voorschoterweg gekomen. Wordt het een ‘eitje’? ,,Nee”, zegt Van der Hoorn in zijn voorbeschouwing. Hij herinnert aan het gelijke spel in Hoek van Holland, vorig jaar (1-1) en het verlies (5-1) thuis bij GHC. Volgens de coach staat GHC veel te laag geklasseerd. ,,Ik verwacht een lastig duel”, houdt hij zijn pupillen en publiek voor.

Gretig

De gastheren gaan gretig van start, hetgeen na een dikke minuut resulteert in twee corners. De gasten reageren zoals het hoort en stellen doelman Michael Verhoef na zes minuten danig op de proef. Daarna gaat het spel op en neer, beide ploegen gaan voor de punten en kiezen de aanval. Voor het weinige publiek ontrolt zich een aardige strijd, die strak geleid wordt door de scheidsrechter Van Lith. Deze zelfde man-in-het-zwart zal in de slotminuten danig in de fout gaan. Maar daarover, later meer.

HVC ’10 miste door blessures twee dragende krachten, Jurgen Warbout en Matthijs Benard. Michel van Boven heeft na weken van afwezigheid de ziekenboeg kunnen verlaten. GHC-trainer Roberto Escudero had de juiste poppetjes op de juiste plaats, althans voor zover voor handen. De Leidenaren worden het gehele seizoen al geplaagd door blessureleed. Zei Escudero na de verliespot van vorige week tegen Lyra (3-0) te overwegen ‘behoudender te gaan spelen’, daar is niets van te merken. Niks bussen voor doelman Michael Verhoef. Na zeven ‘moeilijke’ wedstrijden werd het tijd om punten te pakken.

Gele kaarten

Er wordt stevig gespeeld, fel bij tijd en wijle en dat betekent dat de arbiter eerst spelers waarschuwt het een tikje kalmer aan te doen en zich niet met de leiding te bemoeien. Desondanks lopen Jarrel Blikman, Bryan Verhage en Ozan Demirbas tegen een gele kaart op. In de tweede helft krijgt Blikman na een harde charge voor de tweede keer geel, hij kan vertrekken.

Bij de rust staat GHC terecht op voorsprong. In de 36ste minuut is het Koos de Haas, die het hart van de HVC ’10-verdediging weet te splijten en keeper Daniël van der Knijff hard en zuiver passeert. Even later is het de hardwerkende Bilal Karasahin die de aangespeelde bal van Michael de Roode slim verwerkt, alles en iedereen voorbij gaat en genadeloos toeslaat, 2-0. Een terechte stand. De Leidse matadoren gaan met een goed gevoel aan de thee.

Andere wending

Hoe anders verloopt de tweede acte van deze sportieve wedstrijd. Uw verslaggever heeft de kop voor zijn verhaal al in gedachten: ‘GHC weet weer wat winnen is’. Hij vergist zich schromelijk.Ondanks knappe rushses van met name De Haas, zijn de Hoek van Hollanders  het  die via Mike van der Meer 2-1 maken. De tweede helft is dan twaalf minuten onderweg. GHC temporiseert professioneel. De verzorger moet maar liefst driemaal achter elkaar het veld in  om mannen op te lappen. De acteurs liggen voor pampus, maar na een behandeling met de spons gaan ze verrassend snel hersteld weer aan de slag.

Nadat Jarrel Blikman na tweemaal geel de kleedkamer kan opzoeken, moeten de tien van Roberto Escudero de klus zien te klaren. Michael de Roode (39) verlaat het veld en wordt vervangen door Girma Segaar (22). Jong voor veel ouder. Aan beide zijden verrichten de doelmannen de ene safe na de andere. Ook Marouane El Idrissi wordt gewisseld voor Robin Sap. In de 25ste minuut ontsnapt GHC aan een tweede doelpunt. Het is billenknijpen geblazen. In de 38ste minuut geeft de arbiter een discutabele vrije trap aan HVC ’10. Het is weer Mike van der Meer, die onhoudbaar inschiet.

Gekkenhuis

Dan volgen tien spectaculaire minuten. In dit korte tijd kunnen zowel GHC en HVC ’10 elk wel driemaal scoren. Het is een gekkenhuis voor de beide doelen. Alleen de scherpte ontbreekt. Bilal Karasahin, praktisch alleen voor Van der Knijff, schiet onder meer over. Een GHC-supporter: ‘Wanneer Sabil de bal goed had geraakt, was die dwars door de keeper gegaan, zo hard was de pegel.’

De doelmannen onderscheiden zich. Verhoef pakt de bal van de schoen van de alleen voor hem opduikende Jack Binnendijk. Even later lijkt dezelfde doelman wel twee meter twintig. Uit een vrije trap haalt hij een zekere treffer uit de uiterste  bovenhoek.

Het is bijna tijd, wanneer scheidsrechter Van Lith het buitenspel van Ozan Demirbas niet ziet, wel de handsbal van de uitgelopen Van der Knijff. Rood voor hem. Hij wordt vervangen door Sven van den Bos. De vrije trap, even buiten het strafschopgebied, wordt meedogenloos in geknald door Karasahin, die daarmee zijn fout van enkele minuten daarvoor meer dan goed maakt en matchwinnaar wordt.

Heel GHC is uitzinnig. HVC ’10 treurt, de grensrechter die eerder vlagde voor buitenspel, gooit zijn vlag in het inmiddels drassige groen. Dat ook Ramon Escudero eerder het geel voorgetoverd krijgt, is een formaliteit. GHC verlaat het veld met opgeheven hoofd, maar nog wel met de voorlaatste plaats op de ranglijst in het bezit. De middenmoot is echter weer in zicht gekomen.

Opstelling GHC:  Michael Verhoef, Bryan Verhage, Ramon Escudero, Sami Mouchin, Michael de Roode (Girma Segaar), Koos de Haas, Ahmed Faridi Blazquez, Ozan Demirbas, Bilal Karasahin, Marouane El Idrissi (Robin Sap),  Jarrel Blikman.

Opstelling HVC’10: Daniël van der Knijff (Sven van den Bos), Robin van der Meer, Jeffrey van den Bos, Mitchel van Boven, Bart van der Heijden, Ricky Voskamp, Remco Koornhof, Jack Binnendijk, Mike van der Meer, Leroy Smits.