De competitie 2014-2015 van Rijnland staat inmiddels bekend als ‘het seizoen van de Ommekeer’. Het was allemaal betrekkelijk vlakjes en kleurloos tot het team opeens in een flow terecht kwam en de Leidenaren de ene club na de andere aan de zegekar bond. Het eindigde allemaal in promotie naar de derde klasse via de nacompetitie en dat in het jaar van het 25-jarig bestaan. Het Morskwartier kleurde groen en geel, en bepaald niet uit ergernis.

De nieuwe trainer, Paul Pikaar, weet dat het verwachtingspatroon hoog is. ,,Het wordt lastig om daar aan te beantwoorden. Zomaar even meedraaien en een rol van betekenis spelen? Dat is nog al wat hoor. Okay, de derde klasse is vergeleken met vorig seizoen kwalitatief misschien wat minder. Toen waren er vier tweedeklassers die gedegradeerd waren, nu zie ik alleen promovendi en dat lijkt op het eerste gezicht een gelukje. Rijnland was er wel een keer aan toe aan zo’n promotie. Men hikte er al langer tegenaan. Nu is dat, ondanks ,,maar” een vierde plaats, toch gelukt en dat is gewoon knap te noemen.”

Pikaar is door zijn ervaringen bij VV Leiden en Alkmania een ervaren trainer te noemen. Hij lijkt dan ook iemand die de kracht van een team goed kan inschatten. ,,We hebben een selectie van zo’n dertig jongens. Ik hoef ze nauwelijks te motiveren, want de gretigheid is er al. Rijnland heeft bijna niemand zien weggaan en er is versterking gekomen. We zijn nu twee weken aan het trainen en wat ik zie bevalt me uitstekend. Natuurlijk moeten we nog groeien, maar er is een mooi begin.”

Rijnland pakt de zaken wat professioneler aan. Vorig jaar kwam promotie op de eerste plaats. Er moest daarvoor (te) veel wijken. Het tweede elftal werd soms de dupe van de ambities. Dat wil het bestuur dit jaar vermijden. De begeleiding is uitgebreid en zo kunnen het eerste en tweede naast elkaar bestaan zonder in elkaars vaarwater te komen. Dat geeft Pikaar ook de rust om zich te concentreren op zijn groep die het moet gaan maken in de derde klasse zondag. ,,Een heel aantrekkelijke competitie”, meent de broer van de voorzitter.

,,Met ploegen als UDO, Meerburg en SJZ tref je mooie tegenstanders uit de regio. Teylingen wordt op 6 september onze eerste tegenstander. Dan treffen we meteen de favoriet in mijn ogen. Als we daar nou eens gelijk een mooi resultaat zouden kunnen neerzetten! Pas na afloop van die wedstrijd weten we een beetje waar we staan. Al die oefenwedstrijden zeggen niet al teveel. De komende tegenstanders weten dan ook wat meer. Wij zijn de grote onbekende in de afdeling, denk ik. Men zal best nieuwsgierig zijn naar onze kracht. Ik heb niet voor niets al trainer(s) van aanstaande tegenstanders langs de kant zien staan.”

Voordat de aftrap van de competitie plaatsvindt worden er eerste nog drie bekerwedstrijden gespeeld. ,,Ik ken de tegenstanders vanuit mijn trainers- en voetbalverleden. Dat geeft wat mij betreft wat extra’s. Ik zie wel kansen om door te gaan, hoewel dat geen prioriteit heeft. Goed voetbal spelen en kijken of mijn visie op het veld zichtbaar is. Dat is nummer een. Voetbal koppelen aan resultaat met in het achterhoofd dat ik hier net begonnen ben. Het seizoen staat of valt niet bij de uitslagen in de eerste weken. Het kan mij niet snel genoeg beginnen, zoveel is zeker in elk geval.”

 

FC Rijnland

Gekomen: Jeffrey van Dijk (Leidsche Boys), Jan de Groot (Leidsche Boys), Giovanni Koelink (Roodenburg) Danny Kromwijk (Valken’68), Leonardo Ramirez (Leidsche Boys), Ronald Boekooi (Leidsche Boys)

Vertrokken: Piet Brandt (Roodenburg, lager elftal)