dinsdag, april 16, 2024
HomeZaterdagDerde klasseFC Rijnland gejaagd door de wind naar punt in de polder (plus...

FC Rijnland gejaagd door de wind naar punt in de polder (plus podcasts!)

-

Derde klasse A (zondag)- Voor de vierde achtereenvolgende wedstrijd is FC Rijnland ongeslagen gebleven. De ploeg van Paul Pikaar had dit keer weliswaar op meer gerekend, maar de 1-1 op bezoek bij Nicolaas Boys kwam wel overeen met de onderlinge krachtsverhouding. Voor rust acteerden de Leidenaren povertjes, maar na de onderbreking lieten de bezoekers meer de wil zien om drie punten mee naar huis te nemen. De wedstrijd liet zich al met al het best karakteriseren als ‘ loterij-voetbal’.

SONY DSC

Het hoofdveld was ’s morgens al afgekeurd en dus werd de thuisploeg verplicht uit te wijken naar het kunstgrasveld even verderop. Voor de wind maakte het weinig uit. Het had vrij spel in de polder en dat bleek een belangrijke factor tijdens de wedstrijd. Fatsoenlijk voetbal werd vrijwel onmogelijk gemaakt door het natuurelement. Op de schaal van Beaufort werd bij vlagen een ‘8’ gemeten. Logisch ook dat veel goed bedoelde passes niet aankwamen aan beide kanten.

SONY DSC

FC Rijnland speelde zonder de nog geblesseerde doelman Mario van der Pluym. In zijn plaats verdedigde Jeffrey Smeele het doel en dat bepaald niet onverdienstelijk. In verdedigend opzicht ontbrak Ferry van Leeuwen en in de frontlinie schitterde Maik van Koppen door afwezigheid.

In de eerste minuten werden de eerste schoten gelost. Luke van Veen testte Smeele en Danny Kromwijk schoot niet al te ver naast. Even later kwam ‘Speedy’ opnieuw door over links. Zijn voorzet ging richting spits Boudewijn Kamphues, maar Koen Verlooy ging tijdig naar de grond om de aanval af te breken. Een grotere kans diende zich even later aan voor Kamphues. Vanuit de draai trachtte hij de doelman van Nicolaas Boys te verschalken, maar opnieuw kon de goalie redding brengen.

SONY DSC

Daarna gebeurde er niet al teveel in de beide strafschopgebieden. De intenties om gevaarlijk te worden waren er wel, maar de bal schoot bij herhaling, gedragen door de wind, tientallen meters door. Tien minuten voor rust kreeg Kamphues de grootste kans voor rust. Een afgemeten voorzet vanaf links van Joop Oomen werd echter niet op waarde geschat door de puntspeler.

In de slotfase van de eerste helft was de thuisploeg gevaarlijker. Menno Moerdyk moest eerst zijn meerdere erkennen in Smeele, maar even later was de aanvaller wel succesvol. Smeele bracht eerst nog redding op een inzet van Jim Janmaat, maar kreeg vervolgens bij de losgelaten bal geen steun van zijn op dat moment passieve verdediging.

SONY DSC

De 1-0 was min of meer verdiend te noemen op dat moment, omdat FC Rijnland teveel duels verloor en het minste om ging met de weersomstandigheden. Reden voor paniek was er natuurlijk nog niet, want de thuisploeg kwam op zich ook niet al te overtuigend over. Overigens had dat volgens ingewijden te maken met de door blessures aangepaste veldbezetting.

Na de pauze oogde FC Rijnland direct gretiger. Nicolaas Boys werd onder druk gezet en er ontstond meer en meer ruimte achter de defensie van de gastheer. Scheidsrechter Henneveld, die opviel door consequent fluiten en door zich door de wedstrijd heen te babbelen (tot groot genoegen van de toeschouwers, red.), beoordeelde een handsbal niet als opzettelijk bij een inzet van Kamphues. De Leidenaren schreeuwden moord en brand, maar de bal ging niet op de stip.

SONY DSC

Tien minuten na rust stak Mark Cerdijn Kromwijk weg, maar de uitgelopen sluitpost was net wat eerder bij de bal. Enkele minuten later zag Arjan Kluivers zijn spits over het hoofd. De nummer 7 schoot zelf hard naast. Toch kon de gelijkmaker in die fase niet uitblijven, hoewel Niels Verhaar aan de andere kant maar net voorlangs kopte.

Het schoonste moment van de wedstrijd viel te noteren in de 62ste minuut. De ijverige Giovanni Koelink gaf een heerlijke pass, met de juiste snelheid en diepte. Kromwijk snelde weg en gaf op zijn beurt een panklare voorzet op Kluivers. Met een snoekduik knikte de hangende rechtsbuiten snoeihard de 1-1 binnen. Een aanval uit het boekje, zoals elke trainer zich die wenst.

SONY DSC

Het leek het sein te worden om ‘erop en erover’  te gaan, maar de Leidse wind ging al snel weer liggen. Zo niet de wind over het veld en dus bleef de wedstrijd rommelig verlopen. Beide ploegen kregen nog wel wat mogelijkheden. Zo had Kamphues de 1-2 nog kunnen maken, maar was Nick Teunissen ook nog bijna de gevierde man aan de andere kant geworden. Het bleef evenwel bij 1-1 en daar kon iedereen zich zo ongeveer wel in vinden na een uitermate sportieve wedstrijd zonder kaarten. Dat laatste ook met de complimenten aan het adres van de arbiter.

Opstelling FC Rijnland: Smeele, Luiten, Mink (87. Heemskerk), De Groot, Dros (73.Ramirez), Koelink, Kluivers, Cerdijn 984. Van der Pompe), Oomen, Kamphues, Kromwijk.