Derde klasse A (zondag) – Vorig jaar bekroonde FC Rijnland het 25-jarig bestaan met een promotie naar de derde klasse. De eerste uitdaging in die klasse vond Rijnland in een van de beoogde kampioenskandidaten: Teylingen. Aan de Morsch wist de ploeg van Paul Pikaar de seizoensopening niet te bekronen met een overwinning. In de opponent vond zijn team een niet te nemen horde. Door een treffer in de slotminuten van de wedstrijd ging de wedstrijd onfortuinlijk verloren met 0-1.

Dat het voor Rijnland een primeur betrof was ook doorgedrongen tot de lokale voetballiefhebbers. Onder grote belangstelling werd de wedstrijd gespeeld en ondanks de verliespartij bleek andermaal dat de gezelligheid er daar bij de Leidse club niet onder lijdt. Dat de club een goede periode heeft, zag ook de doelman van Rijnland, Mario van der Pluym. Hij verkeerde in een optimistische roes na afloop van de verloren wedstrijd: ,,Wij hebben absoluut een ploeg om in de middenmoot mee te draaien. Ik geloof best dat wij nog heel wat punten kunnen gaan pakken in deze competitie en ik hoop dat wij een blijvertje zijn.”

Dat Rijnland al lang meer dan een  gezelligheidselftal is, blijkt uit de ambities van Van der Pluym en de wijze waarop er vandaag werd gespeeld. Tot de tegentreffer stond Rijnland perfect in de organisatie en gaf het weinig kansen weg. Eigenlijk was het vooral de Leidse ploeg die de echte grote kansen creëerde. In de dertigste minuut was de grootste kans wellicht voor Maik de Rooij. Hij kreeg de bal, na een fout in de Teylingse defensie, voor zijn voeten en kon zo op het doel aflopen. De keeper van Teylingen stond een doelpunt echter in de weg.

Het spelbeeld in de eerste helft valt simpel in woorden samen te vatten: het balbezit was voor Teylingen en de kansen waren voor Rijnland. Van der Pluym bevestigde dit nog eens: ,,Dat klopt en dat zegt toch wel iets, lijkt mij. In principe moeten wij via Maik de Rooij in de eerste helft al op 1-0 komen, maar we verzuimen dat. Geen nood aan de man leek het, omdat Teylingen ondanks het balbezit niet echt gevaarlijk kon worden.’’

In de tweede helft kantelde de wedstrijd echter. Teylingen drong serieuzer aan, terwijl Rijnland meer moeite had een aanval op te zetten. Volgens Van der Pluym was het geluk niet aan Leidse zijde. Zeker niet toen Arjan Kluivers in de 62e minuut met een uiterste krachtsinspanning een lange bal van Kamphues nog net wist te beroeren. Hij tikte de bal langs de Sassenheimse keeper, maar de bal belandde tergend langzaam op de paal. Van der Pluym: ,,Als je je kansen niet benut, dan weet je dat je de bal zelf een keer om je oren gaat krijgen. Zo werkt het helaas in het voetbal nou eenmaal.’’

Die aloude voetbalwet zou zich ook dit keer weer laten gelden. Na een rommelige situatie voor het doel van Van der Pluym stuiterde de bal hoog op in zijn strafschopgebied. De keeper en een Rijnlandse verdediger gingen naar de bal, maar ietwat klungelig vergaten ze beide het leer weg te werken. ,,Hierdoor moest ik opnieuw het luchtduel aangaan, maar die jongen van Teylingen was net iets eerder bij de bal. Ik probeerde nog de bal weg te tikken, maar dit was helaas tevergeefs’’, aldus een gehavende Van der Pluym, die aan de actie een lichte hoofdwond overhield. Maker van de Sassenheimse treffer was George Hulsbosch.

De resterende minuten bleken niet genoeg voor de groengelen om nog een vuist te maken. Lange ballen werden in de kiem gesmoord door de defensie van Teylingen en voetballend bleek er ook niet meer doorheen te komen. Hierdoor eindigde de wedstrijd in een 0-1 verlies. Een valse start voor de Rijnlanders, maar Van der Pluym is positief: ,,Ik zie wel potentie in deze groep en het is belangrijk dat we voor elkaar blijven vechten zoals we vandaag ook hebben gedaan. Wanneer je als team goed in de organisatie speelt, kun je het elke ploeg lastig maken. Dat hebben wij vandaag eens te meer bewezen.”

Dat Rijnland een hechte groep heeft bleek ook uit de prestaties van de invallers, zo stelde Van der Pluym. ,,Ik wil zeker een compliment maken naar die jongens. Vorig jaar was een aantal nog vaste basisspeler, maar vandaag stonden ze wissel. Zij hebben dat echt perfect opgepakt en ik hoop dat iedereen binnen de selectie daar een voorbeeld aan neemt. We moeten ons realiseren dat we het met de hele selectie moeten doen en niet met elf man.’’

Een wedstrijd met twee gezichten dus. Aan de ene kant levert het qua resultaat niets op, aan de andere kant had Van der Pluym genoeg goede dingen gezien: ,,Ik zie ons nog wel verassen dit seizoen.” Volgende week is Graaf Willem II VAC de opponent van de Leidenaren. Dan kan de ploeg van Paul Pikaar opnieuw laten zien of het echt klaar is voor een stap hogerop. Het heeft er in elk geval alle schijn van.

Rijnland: Van der Pluym; De Groot, Ramirez, Van Leeuwen, Dros; Smeele, De Rooij, Koelink, Kamphues, Kluivers, Van der Pompe.