Derde klasse A (zondag)-De confrontatie tussen Bernardus en SJZ is een wedstrijd met speciale sentimenten: Bernardus trainer Ronald Rosdorff was eerder een aantal seizoenen trainer bij SJZ. Toen werd hij opgevolgd door zijn collega en vriend Rob van den Wijngaard. En er liepen nog wel meer familie- en vriendschapsbanden door dit duel heen. SJZ was gekomen om de punten te pakken, om zodoende de toppers in deze klasse in zicht te houden. Bernardus stond vijftiende en laatste en had thuis het barre doelsaldo van 4-16 achter de naam staan. De ruime zege, 3-6, van de bezoekers mag dan ook geen verrassing heten.

Peter Wansink bracht de stand op 2-1
Peter Wansink bracht de stand op 2-1. De van Warmunda overgekomen speler is regelmatig belangrijk voor SJZ

Rosdorff gaf na afloop twee duidelijke redenen aan voor dit pak slaag: ,,We waren dit weekend eigenlijk vrij en Gerbrand van Breugel had daarom dit weekend lang geleden gepland voor andere activiteiten. Omdat ASC in de poule kwam werd het speelschema aangepast en kon hij er dus nu niet bij zijn. Hij is, naast de drie doelpunten die hij dit seizoen maakte, een belangrijke aanjager in ons team. Als ik dan nog zie dat mijn spelers er niet echt voor gaan, dan weet je dat het een hele moeilijke middag gaat worden.”

Ronald Rosdorff blijft goedlachs ondanks het feit dat Bernardus het zwaar heeft in de derde klasse
Ronald Rosdorff blijft goedlachs ondanks het feit dat Bernardus het zwaar heeft in de derde klasse. Bernardus wacht nog op de eerste zege.

Beide coaches hadden vanaf het begin verbaal geweld nodig om hun manschappen aan te sturen. Supporters op de tribune wilden al met een zakje ‘Fisherman’s Friend’ naar beide dug-outs gaan om de stembanden te masseren. ‘Kantelen’ was het meest gebrulde werkwoord, en dus liep het niet zoals Rosdorff en Van den Wijngaard wensten. ,,We kregen dotten van kansen het eerste kwartier, maar de scherpte ontbrak. Guus de Goede, die altijd solide partijen op de mat legt, verspeelde ook nog onnodig de bal waardoor hun nummer elf voor de 1-0 kon zorgen”, aldus SJZ-trainer Van den Wijngaard.

In de 25e minuut werden alle supporters van Bernardus helemaal blij met de 2-0 die aanvoerder Stef Schinagl zittend op de grond van dichtbij intikte. Zijn vijfde van het seizoen en naast dit doelpunt was hij ook dé man die de lijnen uitzette. Met voetbalkwaliteiten als balvastheid, een gouden pass, speloverzicht en voetbalslimheid is hij een dragende speler. Rosdorff: ,,Hij moet jonkies van negentien als Michael Vermeulen, Luuk Verbeij en Glenn Valk aansturen, maar de selectie is smal en Schinagl kan het niet alleen.”

Guus de Goede faalt niet vanaf elfmeter, SJZ komt op voorsprong
Guus de Goede faalt niet vanaf elfmeter, SJZ komt op voorsprong na een 2-0 achterstand en loopt verder weg

Aanwinst Peter Wansink verkleinde niet veel later de achterstand middels een snoeihard schot in de rechter bovenhoek, 2-1, na prima doorzetten van de jonge SJZ-aanvaller Danny Pieterse. Guus van der Hoeven stond vier minuten later aan het eind van een schitterende combinatie van de degelijk spelende aanvoerder Kevin Bos en Wansink en kon de bal van dichtbij intikken, 2-2. Met de gelijke stand ging ook de rust in.

Van den Wijngaard: ,,Ik heb in de pauze vooral gewezen op de dingen die goed gingen en ik had er volste vertrouwen in dat we de lijn van kort voor de rust zouden doortrekken.” Dat bleek direct in de tweede helft waar SJZ beter veldspel op het kunstgras legde dan thuisclub Bernardus. Door een blessure moest spits Valk van Bernardus vrijwel direct worden vervangen door de rappe Mark Roozendaal. Veel hielp het niet, want spits Pieterse schoot de bal tegen de arm van een Bernardus-verdediger.  De Goede benutte de penalty koelbloedig, 2-3.

SJZ beheerste het spel, er werd rustig rond getikt en opeens kon Koen van der Meer op de helft van Bernardus solerend iedere tegenstander ontwijken om met een fantastische stift net onder de lat keeper Harkes te verschalken en de stand meer dan verdiend op 2-4 te brengen. Beslissend was de ingreep van Van den Wijngaard om Caleb van der Helm als zeer balvaste diepste spits in te brengen. ,,Frank Willemse liet ik toen op tien spelen, hij heeft immers ook de gave om van afstand te kunnen scoren. Van der Helm is een super speler die na zijn verblijf in het buitenland gelukkig weer beschikbaar is voor SJZ”, aldus Van den Wijngaard.

Vijf minuten later lag de bal weer achter de Bernardus-keeper, 2-5. Na een prachtige voorzet van Pieterse en het doortikken van De Goede was het Willemse die het net wist te vinden. Van den Wijngaard: ,,In zo’n wedstrijd als deze weet je dat met een bredere selectie je het uiteindelijk ook qua conditie gaat winnen.”  Bernardus speler Sjoerd Hulsbos wilde het nog spannend maken, want na een doortastende actie van invaller Roozendaal tikte hij zijn voorzet vanaf de achterlijn achter de kansloos acterende keeper Niels van Diemen, 3-5. Waar je normaliter zou denken aan de ‘Anschluss-treffer’ was het louter SJZ wat de laatste twintig minuten de klok sloeg. Goed keeperswerk van Harkes voorkwam aanvankelijk een grotere achterstand voor de thuisploeg. In de slotminuut was het invaller Evert Hoogervorst, die na een schitterende actie van Van der Helm de 3-6 eindstand op het scorebord bracht.

Frank Willemse deed ook weer een duit in het zakje namens de ploeg uit Zoeterwoude
Frank Willemse deed ook weer een duit in het zakje namens de ploeg uit Zoeterwoude; het is 2-5 voor groen en wit

Gelukkig liet de scheidsrechter niet veel langer doorspelen want Bernardus was echt rijp voor de sloop. Rosdorff: ,,Ik heb het ze in de rust al duidelijk verteld, dat ik inzet verwacht van elke speler. Je weet dat SJZ een beter team heeft, dus als je niet dat pasje extra zet dan…”

SJZ heeft nu veertien punten uit zeven wedstrijden en bezit de vijfde plaats. Komende zondag wacht weer een uitwedstrijd en wel tegen Altior. Zij staan elfde, maar hun nederlaag tegen het hoog ingeschatte Alphen met 2-1 geeft al aan dat SJZ er weer negentig minuten volledig voor moet gaan. ,,We blijven gewoon zo spelen en zien wel hoe het balletje gaat rollen dit seizoen. Voor een periodekampioenschap met veertien wedstrijden kan je ook niet meer zo makkelijk gaan. Of ik mijn collega en vriend Ronald Rosdorff deze week nog extra heb opgezocht? Nee hoor, we spreken elkaar straks wel uitgebreid.”

Rob van den Wijngaard is in zijn nopjes met de klassering, maar is nog niet altijd tevreden over de uitvoering
Rob van den Wijngaard is in zijn nopjes met de klassering, maar is nog niet altijd tevreden over de uitvoering

 

Bernardus – SJZ 3-6 (2-2). 18. Van der Linden 1-0, 25. Schinagl 2-0, 31. Wansink

2-1, 35. Van der Hoeven 2-2, 48. De Goede 2-3, 55. Van der Meer 2-4, 70. Willemse 2-5, 73. Hulsbos e.d. 3-5 en 90. Hoogervorst 3-6. Scheidsrechter: Westhoff. Toeschouwers: 200.

Opstelling Bernardus: Harkes, Roel van der Zon, Rosdorff, Tom van der Zon, Van der Werff, Pijnacker, Vermeulen (75. Mike Oudshoorn), Verbeij (81. Nordin Oudshoorn), Valk (46. Roozendaal), Schinagl en Van der Linden.

Opstelling SJZ: Van Diemen, Van der Hoeven, De Goede, Bos, Hulsbos, Griffioen (65. Van der Helm), Van der Meer, Sleijser (81. Hoogervorst), Willemse, Wansink en Pieterse (73. Coret).

Foto’s: met dank aan Peter de Goede en Gerard Bol