Vanwege aangescherpte regels van de KNVB heeft Lugdunum deze week een nieuwe hoofdcoach aan moeten stellen. Het duo Henk de Cler en Henk Kersten had niet de vereiste papieren (TC 2, red.) en daardoor is er deze week overeenstemming bereikt door het bestuur van de Leidse club met Jan Wansink.

De nieuwe kopman van het trio was vorig seizoen nog werkzaam bij de zaterdagtak van Warmunda, dat eind vorig seizoen werd opgeheven. Eerder was de ras-Leidenaar werkzaam bij FC Boshuizen, Leidsche Boys, Kickers’69 en tweemaal GWS. Met de zondagtak van Leidsche Boys had Wansink nog een flirt aan het einde van het vorige seizoen, maar rechterhand Steef van Es kon niet mee vanwege tijdgebrek en daardoor ging er een streep door de club aan de Vliet. Derhalve had Wansink geen baan meer als trainer, maar vanaf volgende week strijkt de van beroep aannemer neer bij de nummer vijf van de derde klasse A op zaterdag. ,,Ik was er donderdagavond al bij tegen WDS (2-2), maar toen heb ik me op de vlakte gehouden. Ik moet de spelers nog leren kennen en dat vergt even tijd. Normaal begin je natuurlijk in augustus met een klus, dus ik zal me nu nog moeten verdiepen in de spelers en hun mogelijkheden. Vanaf nu gaan we met zijn drieën op een ontspannen wijze proberen om Lugdunum zover mogelijk te laten komen. Er is veel potentie binnen deze selectie. Enkel heb ik gezien dat er veel gemakzucht is en dat moet nog sterk verbeteren. Het is een uitdaging om spelers te gaan bereiken. Dit kan met een aai over de bol  of een schop voor de kont.”

Wansink is uiteraard niet onbekend met de Leidse club en het voelt zelfs een beetje als  thuiskomen. ,,Dat komt omdat ik er heel veel mensen ken en daarnaast volg ik ze altijd via de media. In Leiden is het een roemruchtige club en het is mooi voor mij om daar aan de slag te kunnen. Henk de Cler ken ik ook al vrij goed. Hij is stukadoor en als aannemer vis je dan vaak in dezelfde vijver. Vorig seizoen kwamen we elkaar ook nog als trainer tegen in de vierde klasse.

De 60-jarige oefenmeester zat er op zich niet me om even geen club te hebben, maar is toch in zijn nopjes met zijn aanstelling. ,,Mijn jongste zoon speelt bij SJZ op zondag en de middelste speelt in een vriendenteam bij vv Leiden. Ik had op zaterdag dus best wel tijd over. Nu kan ik me weer nuttig maken langs de velden. Het grote voordeel is dat de beide Henken het veldwerk doordeweeks doen. Natuurlijk zal ik er best eens bij zijn, maar door mijn werk en leeftijd is dat niet altijd even gemakkelijk. Voor alle partijen is dit een prima werkbare oplossing en Lugdunum zal niet meer onder toezicht staan van de KNVB.”

Hoewel Wansink Lugdunum als een ‘leuke club’ betitelt kijkt hij nog wel eens achterom. ,,Bij GWS heb ik mijn mooiste jaren gekend. Daar stopte het echter net als bij Warmunda zaterdag. Anders had ik er zeker nog gezeten. Maar nu ben ik terug in de sleutelstad en dan is het voor een geboren en getogen Leidenaar vanzelfsprekend ook goud waard.”

Bron: Leidsch Dagblad/HK

(zaterdag 3 oktober)