Derde klasse A (zaterdag)- Ondanks dat Kagia aankeek tegen een achterstand van vier punten op tegenstander DoCoS, had de ploeg van Anton Wijsman zaterdagmiddag weinig te duchten van de Leidse opponent. Zonder zich bovenmatig in te hoeven spannen boekte Kagia een 2-0 zege en trapte daarmee het nieuwe jaar succesvol af.

,,Het was vandaag ver onder de maat”, zag DoCoS-trainer Nico van der Salm. ,,We hebben een hele aardige voorbereiding gedraaid op het tweede deel van het seizoen, maar daar was vandaag niets van terug te zien. Ik neem mijn ploeg kwalijk dat ze te weinig strijd hebben getoond. Als het voetballend niet lukt, moet je strijd erin gooien. Maar dat gebeurde niet.”

Terwijl Kagia met aardig positiespel gevaarlijk trachtte te worden, speelde DoCoS afwachtend en gokte het op de lange bal van achteruit. Zonder resultaat. Pas in de 84e minuut konden de Leidenaren hun eerste echte kans van de wedstrijd noteren. Invaller Rob van Noort leek op weg naar een aansluitingstreffer maar Sander Goudriaan keerde het schot van de 27-jarige aanvaller.

Even daarvoor had de wedstrijd al definitief beslist kunnen zijn. Ruud Heuseveldt lobde de bal echter niet in, maar naast het doel en hield DoCoS daardoor in leven. Een kwartier eerder tekende diezelfde Heuseveldt voor het absolute hoogtepunt van de wedstrijd. Uit een hoekschop van Rens Lamboo zette de spits met een acrobatische volley Kagia op een 2-0 voorsprong. ,,De bal kwam ter hoogte van mijn hoofd. Je raakt ‘m of je raakt ‘m niet en dit keer lukte dat. Ik ben wel vrij lenig”, luidde de analyse van de gevierde Kagiaan.

Al vroeg in de wedstrijd zag het 100-koppige publiek hoe Jelle Clemens de thuisploeg op een 1-0 voorsprong had gezet. Binnen een kwartier plaatste de middenvelder de bal achter de ver uit zijn doel gekomen Mitchel van Abswoude. ,,Met name over het spel in de eerste helft ben ik tevreden. In het tweede deel van de tweede helft drong DoCoS meer aan. Daardoor werd het spel rommelig en daar gingen we onnodig in mee”, weet winnend trainer Wijsman na afloop.

,,Vooraf had ik de jongens erop gewezen dat we vandaag bij een overwinning DoCoS goed onder druk kunnen zetten. We naderen ze nu op een punt en daarbij moeten zij volgende week op bezoek bij SEV”, aldus de Lissenaar. ,,Bovendien leggen we de druk bij de ploegen onderin door deze zege, omdat wij als één van de weinige clubs vandaag in actie komen. Volgende week tegen Gouda kunnen we over DoCoS heen en hopelijk in een flow komen.”

Na een krampachtige start van het seizoen lijkt Kagia de smaak weer aardig te pakken te hebben, vindt ook spits Heuseveldt. ,,We leveren nu veel meer strijd dan we deden aan het begin van het seizoen. Het was ook lastig met 6 á 7 nieuwe jongens en gasten die laat terugkwamen van vakantie. Ik denk dat we volgend seizoen echt omhoog kunnen kijken. Nu wordt het lastig om nog wat te forceren. Ploegen als SEV en Floreant spelen al heel lang samen. Maar aan de andere kant zit je op voetbal om te winnen, dus we gaan nog ons uiterste best doen.”

Door blessures en schorsingen misten beide ploegen de nodige spelers. Kagia trad aan zonder aanvallers Niels Ganzevles en Mark Zonneveld en middenvelder Jesper Imanse. DoCoS moest het onder andere stellen zonder Melvin van Gent (geschorst) en Zoey de Jong (geblesseerd). Toch schuilde Van der Salm zich niet achter excuusjes. ,,Ook met de groep die er nu stond, moet het gewoon kunnen. Het is ook te makkelijk om het aan gebrek aan ervaring te wijten”, aldus de oefenmeester die vorige maand zijn contract bij DoCoS met een jaar verlengde. ,,Na een drama pot als deze, moeten we niet gelijk gaan overdrijven. Het gat met de derde plek is erg groot. De derde periode is nog de enige mogelijkheid om nacompetitie te halen. Maar als je zo speelt als vandaag, heb je nergens recht op. Vanmiddag ben ik even klaar met ze, ik heb helemaal geen voetbal gezien.”

Opstelling Kagia: S. Goudriaan; Timmermans (c), Van der Lans, Thissen, Malhi (46. R. Sluymer); Clemens, Robelus, Lamboo, T. Sluymer; Heuseveldt (89. Van Beek), Ligtenberg.

Opstelling DoCoS: Van Abswoude; Overvliet, Bouwmans, Hamelink, Peet; Van der Pot, De Bolster (77. Sjaardema), Van der Linden (69. Van Noort); Ravensbergen (63. Van Meegen), Van Empel, Klein.

Scoreverloop: 12’ 1-0 Clemens, 69’ 2-0 Heuseveldt.