Kagia is dit seizoen opgebloeid. Na een jaargang waarin de formatie uit Lisserbroek niet verder kwam dan de zevende plek mengen de oranjehemden zich nu in de strijd om de bovenste plaatsen. Aanstaande zaterdag sluit het gezelschap van coach Anton Wijsman de eerste competitiehelft af met een thuiswedstrijd tegen NSV’46. Kevin Robelus maakt een voorlopige balans op.

,,Dat we zo hoog mee zouden draaien had ik zeker niet verwacht”, vertelt de 28-jarige Lisserbroeker. ,, Een aantal leeftijdgenoten van mij is gestopt of speelt nu in het tweede elftal en de jonge gasten die erbij zijn gekomen trainden vorig jaar ook al regelmatig met ons mee. Die kende ik dus. Ik had het idee dat het een lastig seizoen zou worden en heb zelf getwijfeld of ik nog door wilde gaan. Ik zou dan verreweg de oudste zijn. De gemiddelde leeftijd bij ons is een jaar of twintig. Uiteindelijk heb ik besloten om toch verder te gaan en ik moet zeggen dat het allemaal erg positief is uitgepakt. Het is even anders dan het was. Vroeger werden er bijvoorbeeld nog wel eens grappen uitgehaald bij de trainingen, werd er gedold en dat is nu een stuk minder. Er wordt met veel inzet en in een hoog tempo getraind. In de wedstrijden zie je dat terug. We werken keihard en de koppies gaan ook niet meer omlaag, zoals vroeger nog wel eens het geval was. En die jonge honden missen soms dan wel het gogme of komen fysiek tekort, maar ze kunnen blijven gaan! Ze hebben lucht voor tien. Op de een of andere manier dwingen we zo het geluk een beetje af. Afgelopen zaterdag speelden we 0-0 tegen Zwammerdam, maar zij verdienden echt te winnen. En van Reeuwijk wonnen we, maar als je ziet hoeveel kansen zij kregen… Dankzij onze keeper (Melle Luinstra/NV) pakten we de punten. Het kwartje valt tot nu toe steeds de goede kant op.”

Foto 3 (Small)

In de loop van het seizoen belandde Robelus, normaliter defensieve middenvelder, in de achterste linie. Daar vormt hij nu met de van FC Lisse over gekomen Aron Driessen het centrale duo. ,,Roy Hogewoning en Aron speelden centraal in de verdediging, maar Roy raakte geblesseerd  aan de hamstring. De trainer heeft het toen met anderen op zijn plek geprobeerd en daar was hij toch niet helemaal tevreden over. Zo ben ik er beland. Ik speelde in het verleden net voor de verdediging, dus zo gek veel maakt het niet uit. De laatste vijf, zes wedstrijden loop ik nu achterin. Alleen jammer dat Aron nu ook een hamstringblessure heeft opgelopen. En we hadden al de nodige blessures. De winterstop kan niet snel genoeg komen.”

Met 25 punten uit twaalf duels bezet Kagia op dit moment de derde plaats op de ranglijst. De achterstand op koploper Koudekerk, de enige ploeg waarvan de Lisserbroekers verloren, bedraagt slechts twee punten. Robelus vervolgt: ,,Omdat we deze competitie met een grotendeels nieuw team startten hadden we zoiets van: we zullen wel zien waar het schip strandt. Door de goede resultaten zijn we in een stroomversnelling geraakt. Wat we willen bereiken is nog niet echt uitgesproken, maar als we in de top-vijf eindigen vind ik dat we het prima hebben gedaan. Misschien kunnen we dan een periodetitel meepakken.”

Voordat het thuis ongeslagen Kagia de winterstop ingaat ontvangen Robelus en zijn teamgenoten eerst nog NSV’46.  De promovendus boekte op bezoek tot nu toe slechts één overwinning en incasseerde in de zes uitduels maar liefst twintig tegentreffers. ,,Ik ken die ploeg niet. Dat ze uit Noorden komen is het enige dat ik van ze weet. Maar thuis zijn we sterk. Dat heeft ook te maken met ons kunstgras. Dat is al zo’n tien jaar oud en ondertussen keihard. Wij zijn gewend om erop te spelen, maar de tegenstander niet. Dat is dus in ons voordeel. Daarnaast hebben we het publiek natuurlijk mee. En er komen steeds meer mensen kijken. Je ziet dat het eerste elftal echt leeft binnen de club. Ik hoop dat we deze groep bij elkaar kunnen houden. Als dat lukt weet ik zeker dat we een keer kampioen zullen worden. En waarom zouden die jonge gasten ook weggaan? In de buurt spelen alleen maar topklassers en die stap is te groot en op zondag voetballen trekt ze niet. Bovendien zullen ze toch blij zijn met wat ze hier hebben.”

Dat Kagia tijdens de winterstop op trainingskamp gaat naar het bij de jeugd populaire Salou zal de jongelingen in elk geval zeker aanspreken. ,,Van veertien tot en met zeventien januari gaan we daarheen. Het is voor het eerst dat de club zoiets organiseert. We gaan met achttien spelers en zeven begeleiders. En met het stappen zal het wel meevallen. We moeten elke ochtend trainen”, besluit Robelus.

Kagia selectie (Small)