Haz.Boys en Oegstgeest willen nu wel eens winnen

In de derde klasse A van het zaterdagvoetbal kenden Hazerswoudse Boys en vv Oegstgeest een beroerde start. Na vijf speelrondes bezetten de clubs de onderste twee posities. Komend weekend ontmoeten de teams elkaar in Hazerswoude. De goalies Joren van Dijk (HB) en Kevin Sip (Oegstgeest) zijn beiden hoopvol gestemd.

Hazerswoudse Boys legde in het voorbije seizoen overtuigend beslag op de titel van de vierde klasse A. De formatie van coach Manfred van den Bosch behaalde uit 24 duels 61 punten en leed slechts één nederlaag. Nu staat de teller na dag vijf op één schamel puntje.

,,Het contrast is groot”, meent Van Dijk. ,,We wisten van tevoren dat de wedstrijden in de derde klasse wel even andere koek zouden zijn dan die in de vierde. Toen had je zes of zeven tegenstanders van wie je vooraf al wist dat je van ze zou winnen. Nu is dat met geen enkele ploeg het geval. Je komt veel stabiele derdeklassers tegen en die hebben nu eenmaal ervaring op dit niveau. En wij, met ons jonge team, hebben die ervaring nog niet. We hebben tijd nodig om te wennen. Een aantal ploegen beschikt over meer kwaliteiten dan wij. Hoe wapen je je daartegen? Hoe doe je dat? Ik denk dat we tot nu toe te timide waren en gewoon met wat meer lef moeten gaan spelen. Want ook wij beschikken over een aantal goede voetballers.”

Joren van Dijk had het in de midweekse wedstrijd druk met de Boys tegen DoCoS
Joren van Dijk had het in de midweekse wedstrijd druk met de Boys tegen DoCoS

De 26-jarige Van Dijk was met zijn elftal tot nu toe driemaal dichtbij een acceptabel resultaat. ,,Tegen DWO en DoCoS kwamen we duidelijk tekort, maar tweemaal verloren we met één doelpunt verschil en van Zwammerdam hadden we zelfs kunnen winnen. We worden dus niet weggespeeld. Een aantal keren zag je bij ons een kentering nadat we op achterstand kwamen. Dan gingen de schouders er pas onder. Dat moet dus eerder gebeuren. Met ietsje meer geluk en nog iets meer dreiging voorin moeten we dan wedstrijden gaan winnen. Verdedigend staat het bij ons wel goed. We zitten er kort op en zijn bereid elkaars plekkie over te nemen. We geven niet veel weg. Buiten de goals die we tegen kregen (elf/red.) heb ik ook maar weinig reddingen hoeven te verrichten.”

Van Dijk, in het dagelijks leven jurist, rekent erop aanstaande zaterdag de eerste winst binnen te halen. ,,Dat zijn we wel van plan. Zij hebben afgelopen week met die 2-10 nederlaag natuurlijk een flinke tik gekregen en ze zullen erop gebrand zijn te laten zien dat het een incident was. Maar wij zullen er ook bovenop zitten. Als we winnen zijn we meteen van die laatste plek af en komen we wellicht in een flow.”

Een overwinning is ook welkom bij de opponent. Met slechts één puntje meer dan Hazerswoudse Boys is de competitiestart van vv Oegstgeest pover te noemen, met het 2-10 verlies tegen Koudekerk als absoluut dieptepunt. ,,Daar ben ik nog steeds doodziek van”, vertelt Sip. ,,In de eerste helft zag het er bij ons qua spel goed uit en waren we gelijkwaardig. We kwamen wel met 0-2 achter, maar maakten vlak na rust 1-2. Dan moet je ervoor zorgen dat het niet gelijk 1-3 wordt en dat gebeurde toch, door een persoonlijke fout. Een schoolvoorbeeld van hoe het niet moet. Daarna was de scherpte weg en lieten we ons naar de slachtbank leiden. We moeten ons de ogen uit de kop schamen, want zoiets mag natuurlijk niet gebeuren. Ik ben na de wedstrijd snel naar huis gegaan en heb niet uitbundig drie oktober gevierd. En dat er dan mensen over die nederlaag beginnen hoort erbij. Daar hebben ze recht op. Dan moet je een grote jongen zijn. Op zo’n moment ben ik wel een eerlijk verliezer.”

Kevin Sip in afwachting van wat komen gaat in de thuiswedstrijd van vv Oegstgeest versus DoCoS
Kevin Sip in afwachting van wat komen gaat in de thuiswedstrijd van vv Oegstgeest versus DoCoS

Aan het einde van de ontmoeting met Koudekerk was de 23-jarige Katwijker even minder sportief. Hij zag rood na een forse overtreding. ,,Dat was pure frustratie. Ik wilde hoe dan ook niet de tiende er doorlaten en schoffelde hun aanvaller omver. Verkeerd geuite agressie dus. Omdat de bal nog redelijk in de buurt was heb ik een schorsing van drie wedstrijden gekregen. Daar zit één bekerwedstrijd tussen, dus mis ik eigenlijk maar twee competitieduels. Je hebt wel een wedstrijd nodig om de frustratie van zo’n nederlaag van je af te spelen, maar dat gaat voor mij dus nog even duren.”

Het puntentotaal van de geelhemden had volgens de op Schiphol bij de afdeling baanonderhoud werkzame Sip aanzienlijk hoger kunnen zijn. ,,We moeten de schuld bij onszelf zoeken. In drie wedstrijden kwamen we op voorsprong en gaven we het uit handen. Het lijkt er dan wel op alsof we in paniek raken en ons gaan verschuilen. De tegenstander zet meer druk en wij kunnen er niet mee omgaan. Op zulke momenten missen we de brutaliteit en iemand met leiderschap om dan maar met minder mooi voetbal de punten te pakken. Zo hadden we zeker vier tot zes punten meer kunnen hebben. Tegen Hazerswoudse Boys moeten we er nu staan. En de trainer zal vooraf weinig hoeven te zeggen. Met een portie gezonde agressie moeten we iets gaan rechtzetten. Dat zijn we verplicht aan de club en onszelf. ”