Wim de Bolster en Henk Brandt over stadsderby DoCoS vs Lugdunum

Derde klasse A (zaterdag)- Bijna wekelijks wordt Leiden getrakteerd op een onvervalste derby. Voor zaterdag staat Lugdunum-DoCoS  op het programma. Voor de ploeg uit de Kikkerpolder is het, na de afgelasting van vorige week, een eerste kennismaking met de derde klasse. DoCoS wil over de rug van Lugdunum een zwakke start, gelijkspel bij BSC’68 (1-1), afsluiten en betere resultaten laten zien.

De veelzijdige speler van DoCoS Wim de Bolster erkent dat het allemaal niet super was tot dusver. ,,De oefenwedstrijd tegen UVS was ronduit dramatisch (0-8) en in de beker speelden we slechts bij vlagen op ons eigen niveau. Een aanwijsbare reden is het inpassen van de nieuwe jongens. Zij moeten wennen aan ons en de speelstijl van de trainer Nico van der Salm. Dat vergt tijd. Het komt allemaal echt goed, want als we het over de nieuwe spelers hebben dan praten we dus echt over versterkingen. De selectie telt nu zeventien of achttien gelijkwaardige spelers. Lugdunum gaat dat merken zaterdag.”

De Bolster is duidelijk optimistisch: ,,In een derby zet je net even een stapje extra. Ik zal mijn oude vriend Kevin Wassenaar, keeper van Lugdunum, wel even een appje sturen haha. Het wordt absoluut een mooie pot van twee ploegen die willen en kunnen voetballen. Zaterdag lieten we ons in dat opzicht in negatieve zin meeslepen door BSC’68. In de tweede helft gingen we ook proberen de spitsen te bereiken met lange halen. Dom natuurlijk, want dat ligt ons niet. Des te leuker om tegen een ploeg als Lugdunum te spelen. De ware voetbalkwaliteiten geven dan de doorslag. We gaan ze dan ook pakken.”

Foto van de laatste DoCoS-Lugdunum (2013-2014). Uitslag 6-1.
Foto van de laatste DoCoS-Lugdunum (2013-2014). Uitslag 6-1.

Vanzelfsprekend is men in het kamp van de groenwitten overtuigd van het tegendeel. Lugdunum verdediger Henk Brandt hierover: ,,Die drie punten nemen we mee. Ik reken op een zege. In de voorbereiding ging alles perfect. Dan praat ik niet alleen over de resultaten, maar ook over ons spel. We hebben goed voetbal laten zien en combineerden dat met resultaten. Als team kun je weinig meer wensen.”

Afgelopen weekend werd hun wedstrijd nog afgelast, logisch dus dat de groep snakt naar een eerste competitiewedstrijd. De Bolster: ,,Competitie of niet, een derby staat op zichzelf. De sfeer is anders, je ziet meer volk langs de lijn en je wilt niet verliezen van stadgenoten.”

Na de in de nacompetitie afgedwongen promotie boekte Lugdunum ook op het gebied van overschrijvingen een succes. De nodige versterkingen dienden zich aan, zodat trainer Henk de Cler een luxe probleem heeft als het gaat om het kiezen van de basis elf. ,,Dat is ook een reden waarom ik geloof in een zege zaterdag”,  gaat De Bolster verder. ,,Ik ben ervan overtuigd dat we kunnen gaan voor een promotieplek. Dan moet je je wedstrijden winnen en ja, ook die van zaterdag tegen DoCoS.”

Editie 2013-2014: DoCoS won ruim, maar ook wat geflatteerd. Revanche aanstaande?
Editie 2013-2014: DoCoS won ruim, maar ook wat geflatteerd. Revanche aanstaande?

Voor de laatste twee ontmoetingen moeten we terug naar het seizoen 2013-2014, toen ook in 3A. In de kikkerpolder werden de punten eerlijk verdeeld: 1-1. Bij de thuiswedstrijd van DoCoS beet Lugdunum ruimschoots in het stof: 6-1. Chris van Empel was destijds de grote man met drie treffers, terwijl Melvin van Gent twee goals op zijn naam bracht. De twee andere doelpuntenmakers zullen nu op zeker niet scoren (Maik Groote en toen nog Lugdunummer Sipan Khalid), want zij zijn er niet meer bij.