Derde klasse A (zondag) – ,,We zijn nu met een lekkere serie bezig. In het begin was het wel even wennen in de derde klasse, maar trainer Paul Pikaar doet het geweldig met die gozers. Er staat een echt team binnen de lijnen, een team dat voor elkaar gaat. Moet je zo maar kijken”, aldus assistent-trainer Henk Brandt voorafgaand aan de wedstrijd. De spelers zochten na de warming-up, of was het meer een winding-up vanwege de uitgedeelde code geel, de kleedkamers op voor de laatste peptalk en de pasjescontrole door scheidsrechter Gossen.

Veld FC Rijnland (Small)

Er werd door de vele regenval uitgeweken naar het kunstgrasveld. De toeschouwers zochten een plek tegen de immer krachtiger wordende wind en de dreigende regenbuien. Dat werd dan  de kleedkamers in de rug of ergens langs de lijn waar je geen last had van enige Leidse stuwmeren. Wat zou het gaan worden? SJZ stond voorafgande aan de tweestrijd op een vijfde plek met 21 uit 11 en FC Rijnland was achtste met 15 uit 11. Pikaar had de bekende namen op het wedstrijdformulier laten noteren. Bij SJZ was opvallend het ontbreken van Danny Pieterse en Koen van der Meer, waar Frank Willemse het in de voorbeschouwing op deze site nog wel over had. Hij speelde vandaag ook meer van achteruit.

FC Rijnland - SJZ_8079_301115

FC Rijnland had de eerste helft de krachtige wind in de rug en voor beide partijen was het even zoeken naar de juiste wijze hoe hiermee om te gaan. Zeker keeper Marc van der Velde van SJZ was wat onzeker bij die hoge dwarrelballen. Zo verkeek hij zich in de achttiende minuut op een werkelijk schitterend genomen vrije trap van middenvelder Giovanni Koelink van FC Rijnland. Met links krulde hij van grote afstand de bal, die gedragen werd door de wind, in de linker bovenhoek: 1-0.

En daar bleef het niet bij want waar de Leidse spits, en topscorer met negen doelpunten, Boudewijn Kamphues een tweetal keren net niet het Zoeterwoudse net liet bollen was het in de 24e minuut wel raak. Uit een prachtige vrije trap van Mark Cerdijn kon Kamphues van dichtbij intikken, 2-0. Dit was echt een droomstart voor alles wat een kloppend hart had voor de Leidse geelgroenen. Maar de mondhoeken van de supporters van SJZ gingen rap omhoog voor hun blauwen (dat was het uittenue om misverstanden in de kleding te voorkomen). Caleb van der Helm, die spits had de bal echt aan een touwtje aan zijn voeten, scoorde op onnavolgbare wijze de 2-1. Wij hebben het nog op ons netvlies staan, maar bij filmopnames zou deze zeker meedoen bij de verkiezing ‘Doelpunt van de week’.

FC Rijnland - SJZ_7965_301115

Met Van der Helm was het vooral linksbuiten Corne Berg die bij SJZ in positieve zin opviel. Berg bezorgde de Leidse rechtsback Jan de Groot een hele lastige middag. Hij zal wat blij zijn geweest toen Berg in de loop van de eerste helft naar de rechtervleugel uitweek. Bij FC Rijnland viel vooral de positieve agressiviteit in het veld op. SJZ kreeg de kans niet om achterin of op het middenveld de bal rustig rond te spelen. Ze werden voortdurend opgejaagd waar middenvelder Joop Oomen, wat een longen heeft die speler, en vooral ook vleugelspeler Danny Kromwijk de voortrekkers in waren.

Waar SJZ het laatste kwartier voor de rust even wat sterker werd, er werd meer rond getikt, waren de echte kansen toch voor de Leidenaren. Het fluitsignaal van Gossen werd in dank aanvaard door spelers en supporters want even een plek opzoeken zonder wind was ook niet verkeerd. En iedereen was het er ook over eens dat juist deze wind, die nu het predicaat ‘storm’ mee kon krijgen, wel eens een beslissende rol zou kunnen gaan spelen in de tweede helft.

FC Rijnland - SJZ_8073_301115

Nu was het SJZ dat de wind in de rug had en daar konden de spelers moeilijk mee uit de voeten. Het was duidelijk geen gevalletje van windvoordeel. FC Rijnland had zich er beter op ingesteld, de passes werden laag gehouden en bereikte makkelijker een medespeler. Dat was ook in de 50e minuut het geval toen Oomen, Emil Zatopek in zijn betere dagen, door Kamphues de diepte in werd gestuurd. Door de benen van keeper Van der Velde tekende hij voor de  3-1.

Het betere spel kwam nu weer van FC Rijnland. Wat een beleving en passie legden deze spelers op de grasmat. Ze gingen voor elke bal, daarbij gesteund door de Leidse supporters die genoten van de wijze hoe er gestreden werd binnen de lijnen. De kansen kwamen er ook want in de 79e minuut kon invaller Jeffrey van der Pompe, net tien minuten in het veld, uit een vrije trap van Kromwijk en de doorkopbal van Kamphues de 4-1 in het Zoeterwoudse doel tikken.

Het enige dat SJZ daar tegenover kon stellen waren afstandsschoten van Frank Willemse (zijnet), Sjoerd Hulsbos (redding van de goed coachende keeper Mario van der Pluym) en aanvoerder Kevin Bos (op de paal). Maar FC Rijnland counterde er lustig op los en waar de 5-1 diverse keren in de lucht hing was het in de slotminuut weer invaller Van der Pompe die de eindstand daadwerkelijk op 5-1 bracht na een assist van vleugelspits Kromwijk.

FC Rijnland - SJZ_7894_301115

Met het laatste fluitsignaal van de goed leidende scheidsrechter Gossen, de nieuwe buitenspelregel mogen we ook wel eens aan supporters langs de voetballijnen gaan uitleggen, werden de kleedkamers en kantine opgezocht. Voor de geelgroenen met een big smile en voor de blauwen met de boodschap dat komende zondag ASC thuis de nieuwe tegenstander is.

FC Rijnland - SJZ_7811_301115

In de stand is er voor FC Rijnland en SJZ niks veranderd, ze staan nog respectievelijk achtste en vijfde. Maar als FC Rijnland dit zo blijft vasthouden, wat een energie zit er in hun spel, dan gaat elke komende tegenstander het heel moeilijk tegen hen krijgen. Ze klimmen dan zeker naar de top vier in deze derde klasse A. Daar kunnen ze komende zondag een eerste stap voor zetten. UDO uit, veertiende op de ranglijst, is dan de tegenstander. Een oude bekende van de promotiewedstrijden vorig seizoen om een plaats in de derde klasse. Voor UDO is het te hopen dat de wind komend weekend gaat liggen, maar of de Leidse tornado is uitgeraasd…dat valt nog te bezien.

FC Rijnland SJZ 5-1 (2-1). 18. Koelink 1-0, 24. Kamphues 2-0, 25. Van der Helm 2-1, 50. Oomen 3-1, 79. Van der Pompe 4-1 en 90.+6. Van der Pompe 5-1. Scheidsrechter: P. Gossen. Toeschouwers: 150.

FC Rijnland: Van der Pluym, De Groot (73. Pardon), Van Leeuwen, Smeele, Dros, Koelink, Kluivers, Oomen, Kamphues (81. Bleijenberg), Cerdijn (69. Van der Pompe) en Kromwijk.

SJZ: Van der Velde, Hulsbos, Van der Hoeven, Bos, Plooij, Willemse, Coret, Sleijser, Van der Helm, Versteegen en Berg.