HomeZaterdagDerde klasseLugdunum troeft DoCoS af in slotminuten

Lugdunum troeft DoCoS af in slotminuten

-

Derde klasse A (zaterdag)- Het woordenboek geeft aan dat een derby een wedstrijd is tussen twee streek- of stadgenoten. Kenmerkend voor een derby is de extra lading die de match heeft. DoCoS-Lugdunum sloot naadloos bij deze omschrijving aan. Emoties op en langs het veld, een handvol kaarten, een sensationeel scoreverloop met een uiterst verrassend slot, maar ook, en dat dient hier benadrukt te worden, goed voetbal.

Laatkomers hadden de pech het eerste doelpunt te missen. In de tweede minuut dacht een nog niet attente Tim de Cler dat de bal over de achterlijn was. Chris van Empel was alerter, zag dat het leer de lijn nog niet gepasseerd was en tikte de bal voor het doel. Melvin van Gent hoefde er alleen maar tegenaan te lopen om de 1-0 aan te laten tekenen. Een forse steun in de rug voor de thuisploeg. ,,Misschien,” peinsde DoCoS middenvelder Tom Henzing na afloop, sloop er toch iets van gemakzucht in de ploeg. We hoefden niet meer te jagen op het eerste doelpunt. We werden te laconiek.”

IMG_0444

Dat was langs de lijn niet te merken. DoCoS combineerde vlot en de dreiging van een tweede doelpunt hing steeds in de lucht. Die viel in de 22e minuut toen Van Gent vanaf de middellijn met de bal aan de voet de hele vijandelijke helft overstak, doelman Kevin Wassenaar passeerde en zo de tweede voor de thuisploeg scoorde. Dat de meegelopen verdediger dat zonder ingrijpen toeliet stoorde trainer Henk de Cler danig. ,,Doe wat, maak desnoods een overtreding. Dit is stom”,mopperde hij.

IMG_0433

De 2-0 stand gaf de verhoudingen in het veld niet helemaal goed weer. Het was van beide kanten een uitstekende pot voetbal in een hoog tempo. DoCoS speler Wim de Bolster had het al voorspeld: ,,Het wordt een mooie wedstrijd tussen twee voetballende ploegen.” Hij had de spijker op zijn kop geslagen.

Voor rust scoorden de bezoekers nog de anschlusstor, zoals onze oosterburen dat zo fraai zeggen. De meegekomen De Cler verlengde een vrije trap met zijn hoofd: 2-1. Die stand gaf de verhoudingen op het veld beter weer. Henzing over de eerste helft:  ,,We stonden goed, maar we benutten de ruimtes te weinig. Een van onze kwaliteiten is de snelheid van de voorhoede. Daar zag ik niet genoeg van terug. Te weinig dreiging van onze kant, vond ik.”

IMG_0422

Ook de tweede helft bood het talrijke publiek het nodige vermaak. Eerst was het de gelijkmaker van opnieuw De Cler die stof tot napraten gaf. Zijn niet eens zo harde schot werd als in een flipperkast van richting veranderd en hobbelde via de binnenkant van de paal het doel in. Vanzelfsprekend was iedereen bij Lugdunum in de zevende hemel om een paar minuten later weer met een harde klap op aarde terug te keren.

Op de middellijn incasseerde Cem Isitir zijn tweede gele kaart en kon inrukken. ,,Dom, heel dom”, zei spelverdeler Adam Atif na de wedstrijd. ,,Dat zal hij zelf ook wel weten nu. Daar je tegenstander neerleggen terwijl je al geel hebt…… Gelukkig bleven we voetballen en vochten we voor elke meter. Dat leverde uiteindelijk de in mijn ogen terechte winst op.”

IMG_0409

Met tien man gooide Lugdunum er nog een schepje bovenop en stichtte via messcherpe counters het nodige gevaar. DoCoS toonde weer eens aan, dat een overtalsituatie niet automatisch betekent dat je kunt doordrukken. Opeens zocht men de oplossingen niet meer over de grond, maar door de bal hoog voor de pot te gooien. Daar wist het centrale duo van de groenwitten wel raad mee. Een misverstand tussen DoCoS verdediger Michael van Voorthuizen en zijn sluitpost Michel van Abswoude eindigde in een nachtmerrie voor de verder uitstekende rechtsback. Atif pikte de bal op en omspeelde de doelman. Die zag geen andere mogelijkheid dan het neerleggen van Atif. Logisch gevolg en rood voor Van Abswoude. De Cler benutte de penalty onberispelijk: 2-3.

IMG_0484

Opperste vreugde bij Lugdunum, verbijstering en diepe teleurstelling bij DoCoS. De resterende minuten brachten geen wijziging meer in de stand. Henzing was realistisch na afloop: ,,We missen een stukje volwassenheid. Vorige week lieten we een 1-0 voorsprong onnodig glippen, vandaag zelfs een 2-0 voorsprong. Typerend was dat derde doelpunt. In plaats van de bal weg te rossen wil Michael het veel te naïef oplossen. Ik verwijt het hem de nederlaag niet; winnen of verliezen hangt niet van een moment of van een speler af. Het team doet dat. Weer een wijze les zullen we maar zeggen. Een heel seizoen om ons revancheren ligt nog voor ons.”

Atif glimlachte vanzelfsprekend van oor tot oor na het laatste fluitsignaal. ,,Zo’n wedstrijd met zo’n finale maak je niet al te veel mee. Ik vond de zege wel terecht overigens. Wij domineerden het spel lange tijd. Oké, het tweede doelpunt was misschien geluk, maar afgedwongen mazzel. Vooraf hebben we het er zelfs over gehad om veel te schieten. De kans dat die van richting wordt veranderd is gewoon aanwezig en zie daar!”

IMG_0454

De spelverdeler die vandaag zeer actief was wijst ook nog op een ten onrechte niet toegekende penalty: ,,Ik werd in het begin van de tweede helft wel degelijk ten val gebracht. Het was geen toneelspel van me. Dat had al de 2-2 kunnen betekenen. Het was een moeilijke wedstrijd voor ons in een echte derbysfeer. Hard misschien van tijd tot tijd, maar na afloop is iedereen dat weer vergeten. Er gebeurde een hoop vandaag!”

DoCoS-Lugdunum 2-3 (2-1). Van Empel 1-0, 22. Van Gent 2-0, 38. De Cler 2-1, 70. De Cler 2-2, 90. De Cler 2-3.

DoCoS: Van Abswoude, Van Voorthuizen, Maaskant, Peet, De Bolster (70. Van der Pot), Henzing (65. Overvliet), Zweistra (50.Schiebroek), Van Empel, Van Gent, Slingerland, Bouwmans.

Lugdunum: Wassenaar, Cem Isistir (68. rood), Brandt, Van den Berg (80. Mizab), Vrede, Atif, Du Prie, Schaafstra (88. Matahelumual), Ajar, Ozan Isitir (70. Harleman), De Cler.

Scheidsrechter: Colenbrander. Toeschouwers: 200.

Note redactie: foto’s met dank aan dhr Van Abswoude.