Derde klasse A (zaterdag) – ,,Volgens de stand op de ranglijst zouden we de drie punten in Leiden moeten houden. Maar DWO is een stugge ploeg en dat bleek ook in deze pot voetbal. Toch hebben ze geen kans gehad en kreeg onze keeper Mitchel van Abswoude niets meer te doen dan terugspeelballen te verwerken en de bal weer in het spel brengen. Met die twee doelpunten in de blessuretijd van de eerste helft gooiden we de wedstrijd ook aardig op slot. Deze 2-0 thuisoverwinning is extra leuk als je na afloop hoort dat je medekoploper bent door de zege van Kagia op koploper BSC’68”, aldus Danny Maaskant, de enthousiaste verdediger van het Leidse DoCoS.

Trainer Nico van der Salm had met de brede selectie geen moeite om de afwezigen Melvin van Gent en Rico Bouwmans te vervangen. Zij kampten nog met blessures opgelopen in de Leidse bekerkraker tegen Lugdunum. De andere uitvallers toen, Rowin Peet en Christaan van Empel stonden nu wel in de basis. Maaskant: ,,Zo speel ik achterin samen met Tim Gonlag en Michael van Voorthuizen, waar we vorig seizoen nog voor GHC uitkwamen. En we vinden elkaar blindelings, dat balt heerlijk. Die bredere selectie van DoCoS dan vorig seizoen betekent echter voor andere spelers ook een andere rol, maar iedereen pakt het perfect op in deze club.”

De beslissing om alle wedstrijden op het kunstgrasveld te spelen komt het spel van het technische DoCoS alleen maar ten goede. Zo was het ook deze keer DoCoS dat het spel naar zich toe trok na de aftrap. De beste kansen waren dan ook voor de Leidenaren. ,,Sven Ravensbergen kwam zelfs twee keer voor de Zoetermeerse keeper, maar kon het net niet laten bollen. En afstandsschoten van vleugelspits Nils Slingerland en middenvelder Melvin Zweistra brachten ook geen verandering op het scorebord”, merkte de zelfbewuste verdediger op.

Na de dertigste minuut waren het de gemiste kansen van Ravensbergen, tot twee keer toe, en Gonlag na een schitterende voorzet van Van Voorthuizen die de thuissupporters een verhoogde hartslag bezorgden. Maar in de 47e minuut was het eindelijk wel raak. Mitchel Klein zette de aanval op, Gonlag stuitte met zijn doelpoging net op de keeper van DWO maar het was de gelukkig herstelde goalgetter Van Empel die de rebound intikte, 1-0. Het was alweer zijn negende van het seizoen. Daarmee neemt hij één derde van de Leidse productie voor zijn rekening. Maaskant: ,,Maar het werd nog leuker in de blessuretijd want invaller Erik van der Pot kapte één minuut later zijn directe tegenstander uit en schoot de bal van twintig meter schitterend in de linkerbovenhoek, 2-0. Hij was net in het veld gekomen voor de geblesseerde Zweistra die weer last van zijn enkel kreeg.”

Ook in de tweede helft kreeg DWO geen kansen en of het nu door de Leidse hagelbuien kwam weten we niet, maar DoCoS wist enkele goede kansen toch niet te benutten. ,,Het ging uiteindelijk toch wel makkelijker dan we dachten want DWO is een stugge en degelijke ploeg. Ze hadden voorin echte handenbindertjes lopen. En ook hun alles of niet spelletje op het einde door de centrale verdediger als stormram in de spits te plaatsen leverde geen Zoetermeerse kansen op”, aldus Maaskant.

Waar de spelers van DWO stilletjes na afloop weer richting ‘Sweet Lake City’ gingen, om nog iets te kunnen betekenen in deze poule moesten ze punten pakken, werden in de kleedkamer van DoCoS de andere uitslagen met gejuich ontvangen. Zo was Kagia voor koploper BSC’68, net als vorig seizoen uit en thuis, thuis met 3-0 te sterk. Door alle pouleresultaten is DoCoS met drie andere ploegen koploper met 24 uit 11. Het doelsaldo van plus zestien zorgt zelfs voor de huidige tweede plek in de rangschikking.

Maaskant: ,,Komende zaterdag reizen we af naar Driebruggen voor de wedstrijd tegen WDS. Dat is een club die we als ‘lastig’ ervaren. Onze trainer heeft ze eerder bij Lugdunum zien spelen en dat werd een verdienstelijke 2-2. Ze spelen met twee rappe spitsen die achter alle lange ballen aangaan. Wij zullen ons technisch verzorgde spelletje moeten spelen, dan moet het wel lukken. Zeker als Van Gent er weer bij kan zijn na zijn gelukkig meegevallen opgelopen blessure. Voor Bouwmans komt die lastige uitwedstrijd nog te vroeg, maar onze trainer kan gelukkig uit een brede en goede selectie putten.”

Als het aan Maaskant ligt, blijft ook na de wedstrijd komende week tegen WDS de tweede wedstrijd van het seizoen de laatst geleden nederlaag. Maar de statistieken wijzen uit dat WDS thuis zeven van de in totaal negen winstpunten bijeen heeft gebald. Dus de Leidse mouwen zullen moeten worden opgestroopt om de punten mee naar huis te nemen. En als Lugdunum komende zaterdag uit tegen medekoploper BSC’68 voor een stunt kan zorgen, dan wordt ook de vierde wedstrijd in de tweede periode een Leidse topdag (wat het zaterdagvoetbal betreft).

DoCoS – s.v. DWO 2-0 (2-0) 45.+2. Van Empel 1-0 en 45.+3Van der Pot 2-0.

Opstelling DoCoS: Van Abswoude, Gonlag, Maaskant, Peet, Van Voorthuizen, Overvliet, Zweistra (42. Van der Pot), Ravensbergen, Slingerland (80. Van Noort), Van Empel en Klein (89. De Jong).