Derde klasse A (zondag)- Meerburg behoudt ook deze week de koppositie, vrij eenvoudig werd nummer twee Graaf Willem II/VAC opzij gezet. Met een wonderschoon doelpunt brak Barry Verboon de wedstrijd open, waarna Mats van der Poel het duel in het voordeel van Meerburg besliste (2-0).

Het beloofde vooraf een spannende voetbalmiddag te worden. Beide ploegen hadden dertien punten behaald in de eerste vijf wedstrijden en zich zo bovenaan de ranglijst gepositioneerd. Het is natuurlijk nog vroeg in het seizoen, maar toch zou je dit een ware zespuntenwedstrijd kunnen noemen.

Het duel begon erg onrustig, beide elftallen hadden duidelijk moeite met de harde wind in Zoeterwoude-Rijndijk. De eerste kans ontstond dan ook door een uitwaaiende voorzet van de bezoekers. Alleen een been van Meerburg-keeper Patrick Bom weerhield Erik Elias van scoren. Hierna nam de thuisclub het heft in handen wat meteen leidde tot een grote kans voor Verboon, de linksback omspeelde de keeper maar schoot vervolgens zwak in waardoor Joeri Visser de bal nog net voor de lijn kon wegwerken.

Niet veel later was Meerburg opnieuw dichtbij een treffer. Uit een corner kopte Ramon Weijers de bal op de lat. De Rijndijkers domineerden en begonnen beter en beter te voetballen, wat zich uitte via mooie combinaties. Hierdoor werden er ook enkele kansen gecreëerd, zo ook het schot van Joep van Vuren, dat net voorlangs ging, na een schitterend passje van Duuk van der Meer.

Na rust ging Meerburg door waarmee het de eerste helft geëindigd was, namelijk aanvallen. Van der Poel kreeg twee enorme kansen. Eerst kon hij vrij inschieten binnen de zestien na een voorzet van Joeri van der Voort. Even later verzuimde de topscorer raak te schieten nadat hij door Van Vuren alleen op de keeper af was gestuurd.

Toch kreeg Meerburg daarna snel loon naar werken. Verboon onderschepte een lange bal van achteruit en nam de bal één enkele keer aan. Enkele tellen eerder had hij al gezien dat keeper Bas van der Burg net iets te ver voor zijn goal stond. De 25-jarige verdediger (op foto) twijfelde niet langer en schoot de bal vanaf de middenlijn ineens op het doel. Alle fans hielden hun adem in om luttele seconden later vol ongeloof elkaar in de armen te vallen, ze waren getuige geweest van een goal van pure schoonheid.

Barry Verboon (Small)

Meerburg was duidelijk nog even in dromenland na dit doelpunt, want het gunde Graaf Willem II/VAC de kans te scoren. Na een vrije trap ontstond er een hectisch moment voor het doel van Bom. Verscheidene spelers van de uitploeg wisten tot een schot te komen, maar elke keer wist een speler van Meerburg zich er nog net voor te werpen. Even later gooide Van der Poel de wedstrijd definitief in het slot. Na een puike voorzet van aanvoerder Van der Voort kon de spits vrij inkoppen bij de eerste paal.

Hierna besloot Graaf Willem II/VAC wat meer op de aanval te gaan spelen. Tot echt grote kansen kwam de formatie van Patrick Cillessen echter niet. Sterker nog, Meerburg kreeg ook in dit gedeelte van de wedstrijd de beste kansen.

De drie punten bleven dan ook dik verdiend achter aan de Rijndijk, waardoor Meerburg nu alleen aan kop gaat. Teylingen volgt op twee punten en Graaf Willem II/VAC staat nu drie punten achter. De komende weken moet blijken hoeveel die voorsprong betekent. Eerst wordt namelijk nummer vier Alphen ontvangen en twee weken later gaat Meerburg op bezoek bij Teylingen.

Spannende weken dus, erkent ook keeper Patrick Bom. ,,We staan er nu natuurlijk goed voor, maar over een paar weken kan je pas echt de stand opmaken”, aldus Bom tegenover Leidenamateurvoetbal.nl, waarna hij nog eenmaal de doelstelling kenbaar maakte. ,,Wij gaan voor het kampioenschap. Ik denk dat wij ook topfavoriet zijn, zeker als je kijkt naar hoe makkelijk wij onze wedstrijden winnen.”

De doelman had inderdaad niet heel veel te doen gehad. ,,Ik denk dat ik één of twee keer handelend heb moeten optreden. Verder heb ik vooral genoten van ons goede voetbal. We hadden eigenlijk de hele wedstrijd het betere van het spel en hadden misschien nog wel meer doelpunten kunnen en moeten maken. En dan natuurlijk die goal van Barry (Verboon, red.), zoiets zie je niet elke dag.”

Opstellingen:

Meerburg: Bom, Smit, Jeroen Verboon, Van Diemen, Barry Verboon, Van der Meer, Van Vuren, Weijers, Van der Poel, De Groot (75. Candido (80. De Jong), Van der Voort.

Graaf Willem II/VAC: Van der Burg, Maat, Visser, Hofman, Waart, Guernaoui, Nieuwenhuis, Van Kippersluis, Elias, Breimer, Houwaard.