Derde klasse A (zondag)- Op bezoek bij Nicolaas Boys bevestigde Meerburg nog maar eens zijn status van koploper. De Zoeterwoudenaren kwamen in Nieuwveen eigenlijk niet in de problemen en boekten een wat magere, maar simpele 1-3 overwinning, alweer de negende driepunter van het seizoen.

SONY DSC

Toch zag Ron de Roode na afloop reden genoeg om kritisch te zijn op zijn ploeg. ,,We gingen met een 2-0 voorsprong de rust in en die had groter moeten zijn. En we kwamen slecht uit de kleedkamer voor de tweede helft. We hadden een fase van een minuut of toen waarin we voetbal stonden te kijken en onszelf in slaap susten. Daarin viel ook uit het niets de 1-2, totaal onnodig. En daarmee geef je een tegenstander toch weer hoop. Dat moet eruit. Positief is dat we niet in paniek raakten en meteen daarna de draad weer oppakten. Je ziet nog wel eens dat ploegen bij tegenslag van de leg raken en spelers ineens rare dingen gaan doen. Dat gebeurt bij ons niet meer zo snel. Wat dat betreft hebben we een volwassen ploeg. Er staan altijd wel een paar jongens op die de ploeg op sleeptouw nemen.’’

De derde uitwedstrijd op rij, na eerder zeges bij Teylingen (0-3) en Van Nispen (0-2), werd gespeeld op een kunstgrasbijveld, omdat het hoofd(gras)veld door de hevige regenval was afgekeurd. Zeker geen nadeel voor Meerburg, dat zijn thuiswedstrijden ook kunstgras speelt. Dat het daar dan ook prima op uit de voeten kan, bewees de openingsfase al. Praktisch vanaf de aftrap dook Yannick de Groot alleen op voor het vijandelijke doel, maar de Nieuwveense doelman bracht redding, waarna Joep van Vuren de rebound net niet binnen wist te schieten.

SONY DSC

Even later was het alsnog raak. Een corner van Joeri van der Voort werd door Barry Verboon verlengd tot aan de tweede paal, waar Ramon Weijers geen enkele moeite had om de bal van dichtbij binnen te tikken: 0-1.

Dat de Zoeterwoudse fans vervolgens bijna 25 minuten moesten wachten op een verdubbeling van die rappe voorsprong, mocht een slordig in de afwerking zijnd Meerburg zichzelf aanrekenen. Op het half uur werd het alsnog 0-2. Joeri van der Voort haalde op zijn vertrouwde linkerflank de achterlijn en trok de bal met enig fortuin voor op De Groot, die de trekker overhaalde.

SONY DSC

Het zorgde nog niet voor een jubelstemming bij De Roode, die zijn spelers tijdens de thee op het hart drukte dat het nog niet gedaan was en er over het tweede bedrijf zeker niet te lichtzinnig gedacht moest worden. Een gewaarschuwd mens telt voor twee, zou je zeggen, toch niet in het geval van de Rijndijkers. Nicolaas Boys gooide het over een andere boeg, pinde Meerburg meteen vast op de eigen helft en wist via Jim Janmaat al snel de aansluitingstreffer te forceren. Even leken de bezoekers te wankelen, maar nadat de Nieuwveense storm wat was gaan liggen, nam Meerburg het initiatief weer over. En het duurde niet lang of het veldoverwicht werd ook in de score uitgedrukt. Het was de sterk spelende Van der Voort die een afgemeten voorzet van Van Vuren vol overtuiging achter Nicolaas Boys-doelman Koen Verlooy pegelde: 1-3.

SONY DSC

Daarmee was de angel ook meteen uit de wedstrijd en gecontroleerd speelde Meerburg het laatste kwart uit. Smetje op de zege was nog wel het geblesseerd uitvallen van Verboon, die na zijn schorsing juist weer teruggekeerd was in de basis. De Roode: ,,We hebben gedaan wat van ons verwacht mocht worden. Maar dat is het juist. Je moet het nog maar wel even doen. Als koploper ben je aangeschoten wild. Iedereen wil je pootje haken. Tegenstanders geven niet honderd maar tweehonderd procent. Dat zag je vandaag ook aan Nicolaas Boys, dat speelde naar zijn mogelijkheden. Het was zeker niet groots van onze kant, maar de grootste winst vind ik dat we rustig zijn gebleven. In dit soort wedstrijden liepen we vorig seizoen nog wel eens tegen een zeperd aan. Op dat vlak hebben we duidelijk stappen gemaakt.’’

SONY DSC

Met 28 uit 11 blijft Meerburg de ranglijst van 3A dus aanvoeren, gevolgd door Teylingen (25 uit 12), Alphen (22 uit 11), Graaf Willem II VAC (21 uit 10) en SJZ (21 uit 11). ,,We staan aan kop en daar willen we blijven’’, verduidelijkt De Roode. ,,Maar de weg is nog lang en we moeten ons niet gek laten maken. We bekijken het gewoon van week tot week. Zondag gaan we weer proberen de drie punten te pakken, thuis tegen Alkmania. Of hoe heet die fusieclub ook alweer? WC… Juist ja, WVC!’’

Foto’s: met dank aan Kees Verhaar