Derde klasse A (zaterdag)- Na een wat aarzelende start is DoCoS los. De selectie van Nico van der Salm krijgt steeds meer gestalte en de prestaties op het veld lijken meer en meer op dat van een titelkandidaat. Inmiddels zijn de Leidenaren alweer zeven wedstrijden op rij ongeslagen. Komende zaterdag gaat DoCoS op bezoek bij laagvlieger NSV ’46, en dus lijkt een achtste wedstrijd zonder nederlaag in de maak.

,,Daar ga je het ook gewoon weer zwaar krijgen”, blijft Melvin van Gent echter met beide benen op de grond. ,,Daar zal je ook gewoon weer honderd procent moeten geven. Na afloop van de wedstrijd tegen Zwammerdam (4-0 zege, red.) hoorde ik van een paar spelers die bleven hangen dat NSV een sterk centrum heeft. Verder weet ik eigenlijk niks over die ploeg. Maar ik ben benieuwd, ik heb er heel veel zin in.”

bsc-docos 017 (Small)

Met de komst van onder meer Tim Gonlag, Danny Maaskant, Michael van Voorthuijzen (allen GHC), Melvin Zweistra, Mark Ouwerkerk (beiden UDO), Nils Slingerland (SJZ) en Tom Henzing (geen club) werd DoCoS afgelopen zomer van een flinke kwaliteits- en ervaringsinjectie voorzien. Een moeizame voorbereiding (o.a. 8-0 nederlaag tegen UVS) werd opgevolgd door drie overwinningen in de bekerpoule. Net op tijd, zou je zeggen, maar toch ging het in de eerste twee competitieduels mis. Bij BSC’68 speelde DoCoS teleurstellend gelijk om vervolgens in eigen huis met lege handen te eindigen tegen promovendus Lugdunum.

De 23-jarige Van Gent kan de stroeve opstartfase van de Leidenaren wel verklaren. ,,Steeds kwamen we wel op voorsprong. Maar door domme rode kaarten gaven we het steeds weg. Daardoor lieten we toen punten liggen. De laatste tijd zijn we bijna alleen maar in balbezit, dan hoef je die overtredingen niet te maken. Ikzelf sta er ook om bekend nog wel eens domme gele kaarten te pakken. Vorig jaar had ik er zeven en dat jaar ervoor zes. Dit seizoen  had ik in de eerste drie wedstrijden gelijk weer drie gele kaarten. Ik weet niet waarom, misschien was het ook wel vanwege mijn reputatie. Maar daarna heb ik er geen een meer gepakt. Ik moet m’n koppie er bij houden nu, want anders word ik geschorst.”

,,En dat wil ik absoluut niet”, gaat Van Gent -dit seizoen al goed voor vijf treffers- verder. ,,Ik wil gewoon iedere wedstrijd spelen. We zijn bezig aan een heerlijk seizoen. Het voetballen gaat makkelijker dan vorig seizoen. Door de versterkingen zijn we echt beter geworden. Jongens als Tim Gonlag, Melvin Zweistra, Tommy Henzing en Danny Maaskant hebben een goede kijk op het spelletje en kunnen anderen echt aansturen. We hebben nu achttien spelers die in de basis kunnen spelen. Dat is onze kracht. En de wil is er om te voetballen en te strijden voor elkaar.”

IMG_0428 (Small)

Van Gent, die -op twee jaar in de A-junioren bij Rijnsburgse Boys na- al sinds de D’tjes bij DoCoS speelt, vrees niet voor zijn plek nu de ziekenboeg langzaamaan leegstroomt. ,,Als ik gewoon fit blijf, denk ik niet dat mijn plek in gevaar komt. Maar je weet hoe het gaat, ook ik sta er gewoon naast als ik een of twee mindere wedstrijden speel. Als je het zo bekijkt, staat eigenlijk van iedereen de basisplek op het spel.”

Als DoCoS zaterdag afrekent met NSV ’46, kan het voor het eerst dit seizoen in de competitie een serie van drie zeges op rij noteren. ,,Uiteindelijk willen we bij de top drie eindigen, en misschien onderweg een periode winnen. Ik denk nog niet over een kampioenschap. Mijn persoonlijke ambitie is wel om zo snel mogelijk naar de tweede klasse te gaan met DoCoS. Daar speel je wel de wedstrijden die er toe doen in deze regio, tegen clubs als UVS, GHC en RCL.”

De eerste periode ging in ieder geval aan de neus van DoCoS voorbij. Die eer ging naar het vorig seizoen aan degradatie ontsnapte BSC ’68, dat ook na afgelopen zaterdag nog de ranglijst aanvoert. ,,Ik weet niet wat er met BSC aan de hand is, maar ik heb even gekeken, en die krijgen net als CVC Reeuwijk nu een lastig programma. De grootste concurrenten bovenin zijn denk ik Koudekerk, Kagia en misschien Lugdunum.”

Hoe enthousiast en vol goede moed Van Gent is over het seizoen van DoCoS, zo sluit Leidenaar Van Gent een stuk minder enthousiast af als het gaat over de fusieplannen van zijn club met GHC en FC Boshuizen. ,,Ik moet zeggen dat ik die plannen nog niet echt doorgenomen heb. Maar ik vind het wel prima zoals het nu gaat. Ik zou niet weten waarom er een fusie zou moeten komen. Met FC Boshuizen zondag gaat het perfect, met ons gaat het heel goed. Dus ik vind het voorlopig een beetje raar.”