De oefenperiode voor het nieuwe seizoen van de Leidse derdeklasser DoCoS is niet helemaal gegaan zoals trainer Nico van der Salm het zich in eerste instantie hadvoorgesteld. Hoewel er helemaal aan het begin van die periode een redelijk goede oefenpartij werd gespeeld tegen hoofdklasser Rijnvogels (wel een min of meer logische 6-1 nederlaag), volgde er daarna een dramatische partij tegen UVS (8-0). De trainingen daarna hadden helaas niet veel om het lijf, omdat veel spelers nog niet beschikbaar waren.

Pas afgelopen week was men nagenoeg compleet en dus ging de complete selectie, inclusief de nieuwe aanwinsten op een heus trainingskamp. Dat was volgens trainer Van der Salm een succes. Zeker ook omdat zes nieuwe spelers moesten worden ingepast en men bovendien aan elkaar moest gaan wennen. Een trainingskamp kan in die zin het proces versnellen. Naast de aanwinsten vanuit vooral UDO en GHC betreurt de trainer het vertrek van Danny Sjaardema naar de vv Leiden. Dit ondanks het feit dat de verdediger/middenvelder niet veel kans meer had op een plaats bij het eerste, had hij hem er namelijk graag bij gehouden.

Volgens de oefenmeester zijn al die nieuwelingen een welkome versterking voor zijn ploeg. Hij kan echter nog niet aangeven of die versterking een aanvallend dan wel een verdedigende is. Dat moet allemaal nog gaan blijken in de nog resterende weken voor de competitiestart. Ook de bekerwedstrijd aanstaande weekend tegen Kickers’69 ziet hij als een oefening voor zowel zijn team als voor hem zelf. In ieder geval vindt hij dat DOCOS in de breedte sterker is geworden met 18 tot 20 gelijkwaardige spelers. Ook over de tegenstanders in de komende competitie heeft van der Salm nog geen uitgesproken mening. Wel tipt hij Koudekerk alvast als de te kloppen ploeg in die klasse waarbij het uit de tweede klasse teruggekeerde DWO een groot vraagteken is. Verder moet alles zich aankomende weken uitwijzen hoe deze 3e klasse er dit seizoen qua sterkte uit gaat zien.

Van der Salms doelstelling voor het nieuwe seizoen is in ieder geval voorlopig nog zeer bescheiden. Dat wil zeggen dat zijn eerste hoofddoel is een fitte ploeg te krijgen die leuk en verzorgd voetbal gaat laten zien. Als het even kan moeten daarmee dan ook prijzen verdiend gaan worden. Om nu niet direct over een kampioenschap te moeten praten hebben we het dan wel over een periodekampioenschap of een bekersuccesje. Die doelstelling staat en moet gezien de huidige nieuwe selectie mogelijk zijn.

,, Afgelopen seizoen werden we 8e en met deze nieuw veelbelovende en sterkere selectie moet er dus dit seizoen meer in zitten. Eerst maar even de komende bekerwedstrijd tot een bevredigend einde zien te brengen. Vervolgens zien we wel waar we staan. Ook in de derde klasse zal je er elke week moeten staan en wordt geen enkele ploeg zomaar even kampioen.”

Zo vochten SEV, UVS en Koudekerk vorig seizoen lange tijd voor de hoogste positie. De Leidschendammers pakten de titel en UVS promoveerde via de nastoot. Het klinkt DoCoS in elk geval als muziek in de oren; zo’n positieverbetering links-dan wel rechtsom. Van der Salm en zijn volgelingen vangen de competitie aan in Benthuizen bij BSC’68 om vervolgens de eigen deuren te openen voor stadsgenoot Lugdunum.

DoCoS

Gekomen: Mark Ouwerkerk (UDO), Melvin Zweistra (UDO), Nils Slingerland (SJZ), Michael van Voorthuijzen (GHC), Danny Maaskant (GHC), Tim Gonlag (GHC)

Vertrokken: Melvin Dieke (vv Leiden), Danny Sjaardema (vv Leiden), Yannick van der Meel (VV Leiden), Michael Heppener (VV Leiden)