Trainer Rob de Lange: ,,Er had misschien iets meer ingezeten”

Zijn tweede seizoen bij de echte dorpsclub Zwammerdam zit er op. Alvorens hij volgend seizoen voor het derde jaar aan het roer staat, neemt Rob de Lange even de tijd om terug te blikken over de afgelopen voetbaljaargang.

 

Zijn equipe eindigde als vijfde met een achterstand van 13 punten op de nummer vier, Koudekerk. De kloof naar Floreant, UVS en SEV was nog groter. Juist tegen enkele toppers speelden zijn jongens de beste wedstrijden. ,,We speelden Floreant van de mat en wonnen twee keer van Koudekerk maar juist tegen de ‘kleintjes’ lieten we het vaak liggen en schoten toen te kort.”

 

De Lange refereert aan het belabberde duel op eigen bodem tegen Oegstgeest toen zijn team met 1-3 de bietenbrug op ging en het uitduel toen een 3-1 voorsprong tegen dezelfde opponent uiteindelijk uit handen werd gegeven: 3-3. Dat waren met recht baaldagen voor de oefenmeester waar hij tegenaan liep. ,,Over het spel ben ik tevreden maar over de resultaten niet altijd.” Er valt dus nog wat te sleutelen voor de trainer.

 
De Lange die zelf een balletje trapte bij Alphense Boys (toen nog tweedeklasser) en later bij Alphen is min of meer tevreden over de prestatie van zijn jongens. ,,Maar er had iets meer ingezeten.” Hij heeft in ieder geval progressie gezien bij de Zwammerdammers die voorheen de groene wei in gingen om gewoon een potje voetbal te spelen. ,,Voorheen was dat voor hen een dingetje maar nu zijn zij bewuster geworden en is het een ‘ding’ geworden. Zij denken er nu meer over na en dat vind ik een mooie ontwikkeling. Het bewustzijn om er het maximale uit te halen en meer beleving te ervaren als het er op zaterdagmiddag echt om gaat.” De Lange heeft het tot zijn genoegen kunnen ervaren en wil deze lijn graag voort zetten.

 

Voor Rob de Lange is het een leuke groep om mee te mogen werken. ,,Ik heb het hier reuze naar mijn zin en ik kan er van genieten. Het is vooral na een overwinning ontzettend gezellig na afloop.” De sfeer van ouwe jongens-krentenbrood die bij een club zoals Zwammerdam hoort. De trainer blikt vooruit. ,,Volgend seizoen zal ik wellicht twee routiniers moeten missen maar talenten uit eigen jeugd staan al klaar. Dat is een mooie ontwikkeling.” Geen gezwam van de trainer van Zwammerdam maar een duidelijke doelstelling. Verzorgd voetbal spelen en in het nieuwe seizoen het maximale eruit zien te halen.

 

De cijfers van Zwammerdam over het seizoen 2014-2015

 
Totaalstand: 26-38-54-45 (5e)
Resultaten thuis: 13-22-30-24 (6e)
Resultaten uit: 13-16-24-21 (7e)
Beste periode: 3e periode, 9-15-19-12 (4e)
Grootste thuisoverwinning: Kagia (4-1), WDS (3-0)
Grootste thuisnederlaag: Oegstgeest (1-3), UVS (1-3), CVC Reeuwijk (0-2)
Grootste uitoverwinning: Floreant (1-5)
Grootste uitnederlaag: DoCoS (3-0)
Laatste thuisoverwinning: WDS (3-0, 9 mei)
Laatste thuisnederlaag: CVC Reeuwijk (0-2, 4 april)
Laatste uitoverwinning: Floreant (1-5, 2 mei)
Laatste uitnederlaag: UVS (1-0, 25 april)